2019. december 22., vasárnap

KKK (Karácsonyi Kötelező Kedvenc)




(Tudom, nem indulhatnék vele se cukrász- se fotós-versenyen, de sokkal jobb, mint amilyen szép...Nem akartam volna más tollával dicsekedni, és levenni egy szép képet a netről, inkább az én csúnyácskámat mutatom. Hát ilyen. De nagyon finom, elhihetitek.)


Végre  tegnap este elkészítettem az idei karácsony,  önként-vállalt és csak általam gyártott  "sütijét", ami egyben ajándékként is funkcionál... Habár nem is sütemény ez, hanem grillázsos ostya.(Azt hiszem ez a hivatalos neve.)
Valahogy ez az egy feladat mindig az enyém volt. Sütnek családom asszonyai ilyen-olyan finomságokat, de ennek elkészítése évtizedek óta az én dolgom.

Nálunk mindenki nagyon szereti, így hát nem múlhat el karácsony úgy, hogy én ilyenből ne készítsek 2-3 adagnyit. Elég sokáig eltartható (lenne, ha meg nem ennék a kedves vendégek egy-két este alatt...)

Ha érdekel valakit a recept, íme: (6 kis lapos ostyához elegendő - a képen dupla adag látható.)

25 dk Rama-t kikeverni 25 dk porcukorral és 8 tojás sárgájával, majd beleönteni a 30 dk darabosra darált diót. (Esetleg pici rummal lehet ízesíteni - de én nem szoktam.)
25 dk cukrot karamellizálni, majd ebbe beleönteni a fenti masszát  és addig keverni türelmesen, (takarék lángon) míg teljesen "sima" nem lesz. Ha kicsit már hűl, rá lehet kenni az ostyalapokra, majd  lenyomatva hűteni.
(Én egy réteg alufóliát, arra egy tepsit, s abba egy nagyobb követ szoktam "nyomtatónak" használni.)
A maradék 8 tojásfehérjéből hamis madártejet lehet csinálni, egy kis vaníliapudinggal helyettesítve a tojás-sárgás mártást, vagy habcsókot is lehet készíteni belőle.


 

8 megjegyzés:

  1. Köszi hogy megosztottad ezt a receptet, már ajánlottad nekem is de eddig nem készítettem el pedig nagyon kedvemre való lenne.Most ismét elhalasztom a próbát mert ami dióm volt mind ledaráltam:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rettentő drága a dió erre mifelénk, (3500/kg) ez most afféle luxus karácsonyi süti, de enélkül nálunk nincs ünnep....

      Törlés
  2. Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom! Azt sem tudom hol lehet ilyen ostyalapokat kapni! 🤔🤔😮

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondanám, hogy nagyon macerás elkészíteni, de nem olcsó. Viszont finom és tényleg elég sokáig eláll (hűtő nélkül is) - ha nem eszik meg a kedves vendégek...Próbáld ki egyszer !

      Törlés
  3. Jó, hogy leírtad, régóta kergetem a receptjét! Imádtam gyerekkoromban. Azt hiszem most nem fér bele a repertoárba, nincs ostyám, meg + 8 tojás, boltba nem megyek már, de elmentem. Lesznek januári alkalmak is...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem félek attól, hogy pl. januárban, vagy februárban, vagy akármikor rád "penészesedne" :-)

      Törlés
  4. Nekem is nagyon megtetszett ez a finomsag! Koszi a receptet, ki fogom probalni!

    VálaszTörlés