2019. december 13., péntek

Time-lapse

Nem szégyellem bevallani, fogalmam nem volt arról, mi a frász az a "time lapse". Hja, öreg vagyok én már...
Szóval ha esetleg véletlenül még lenne valaki, aki nem beszél angolul (mert ugye magyar megfelelője nem használatos ennek a szónak) - akkor kérem itt a magyarázat: 

"A time-lapse egy fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket utána rövid idő belül lejátsszák. A nézőben az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának is. Maga a terminus is ezt jelöli: az idő múlása." 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Time-lapse




Bennem a film vegyes érzemeket keltett. Egyrészt: fantasztikus képek vannak benne, de lehetőséged NINCS ezek élvezetére, mert máris látod a következő képet. 

Ez a film tisztára olyan, mint az élet. 
Szép, de gyorsan elmúlik. És túl sok örömöd nincs benne.
Kár.


U.i. Itt: https://www.pecsma.hu/top/ezt-latni-kell-kozel-40-csodalatos-kep-pecsrol-es-kornyekerol/
40 kép külön-külön is látható. Érdemes ezt is megnézni.


15 megjegyzés:

  1. Egyetértek, de nagyon jó képek. Ha lassítani akarsz, vagy tovább élvezni, meg lehet állítani a videót. Egyébként talán a legérdekesebb, a fátyolos hullámfelhőkbe csavarodott TV-torony mellett, amikor a templom órájának mutatója veszettül forog, vagy amikor a Havi-hegyi keresztnél, mintha valaki a mélybe ugrana (valójában csak elindul a kereszttől.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon különös így látni a dolgokat, mert "az idő tényleg rohan", még ha nem is ennyire...
      Nekem azonban ez a gyorsaság valamiért mégis csak sok.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocs, elrontottam...

      szóval, csodálom azokat, akik így összeállítanak egy ilyen videót. Azon gondolkodtam, vajon mennyi időbe telik, míg összeszedi, filmezi, fotózza. Gyönyörű, főleg az éjszakai, hajnali, a ködös...mind :)



      "Szép, de gyorsan elmúlik. És túl sok örömöd nincs benne." - tény, hogy gyorsan elmúlik az élet, de azért van benne sok-sok öröm is. Az a kérdés, hogy kinek mennyi jut ebből, kit hogy hordoz tenyerén a Sors.

      Törlés
    2. "Az a kérdés, hogy kinek mennyi jut ebből, kit hogy hordoz tenyerén a Sors."
      Pontosan így van.Bár a vége felé valószínű mindenki azt érzi, hogy túl gyorsan múlt el az élet, akár volt benne sok öröm, akár nem.

      Törlés
  3. 2019-12-15 Meg nem mondom ma már, hány éve lehetett (sok) - amikor nem sokan tudták azt, mi az a diaporáma. ( Szerencsém volt, mert "kezdettől" fogva ismertem a pécsi FÓKUSZ csoport tagjait,- ( bár manapság már ők is kevesebben vannak.) Ám nevezzék manapság time-lapse-nak ( nem foglalkoztat) - sajnos ilyen mostanában (?) - az életünk is. Leegyszerűsítve : felgyorsult. Az összes nevet nem akarnám felsorolni, de pl. Kismányoki Károlynak több százezer (?) fotója volt ... Tillai Ernőnek is több ezer... vagy Tám László ( napjainkban is aktív) - és a többiek,- Borbély T. -Harnóczy Ö.-Kálmándy F.- Marsalkó ... ( FÓKUSZ ) - és Cseri L - vagy + Körtvélyesi L. ( Szívesen meghallgatnám vélekedésüket.) Más : bocs' ha így írom : http://jelenkor.net/pecs ( ott is vannak - nem csak "szép" képek, de hozzá "szöveg" is. ( - talán ennyit.)

    VálaszTörlés
  4. Nekem nagyon tetszik a fotózásnak ez a fajtája is, pár hónapja fel is iratkoztam egy ezzel foglalkozó fotós hírleveleire, amelyekben ingyenes útmutatókat, tananyagokat küld. Arra, hogy el is kezdjem tanulni (nem panaszkodom) nincs időm, de addig is amíg lesz rá időm, gyűjtögetem hozzá a tananyagokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy érdekes technikai trükköket fogsz megtanulni. Kíváncsiskodni többnyire érdemes.Használni meg nem mindent muszáj.

      Törlés
  5. Van a time-lapse videóknak egy válfaja, melyek természeti jelenségeket mutatnak be, rendkívül látványosan. Mutatok egy példát, számomra ez az egyik kedvenc. A film végén olvasható, hogy milyen iszonyatosan nagy munkát fektetett bele az alkotó mire összeállt ez a pár perces videó. Bízom benne, hogy tetszik majd.
    https://vimeo.com/226958858?fbclid=IwAR1JjRlrXQqGg7W--TDd4RT6K8xCKPdUyDoOeBQU-5xPANIUKu8hW_kVckY

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudom az adott linken megnézni a videót. Ha esetleg tudnál valamilyen másik elérhetőséget, megköszönném.
      A természeti jelenségek ilyesféle fotózása nagyon tetszik. Ott sose akartam még megnézni még, hogy pl. egy levél miképp "göngyölödik ki" - és nem zavart a gyorsaság, hiszen a folyamatot sosem láttam. De a városomat szívesebben néztem volna lassúbb tempóban.
      Cserébe küldöm ezt:
      https://www.youtube.com/watch?v=CV2P-xsEiYE

      Törlés
    2. Ha bemásolom a linket a böngészőbe nekem megnyitja. Megpróbálom elküldeni neked e-mailen :)
      Köszönöm a csere linket! Nos, éppen ez az amit én is írtam. Ezzel a technikával egy olyan vizuális világot, eseménysort fedezhetünk fel amit a valós életben nem érzékelhetünk.

      Törlés
    3. Itt is köszönöm,a link megérkezett és meg tudtam nézni. Nagyon különös. És látod, a felhők esetében sem zavar a "gyorsaság"....Nem tudom, miért bosszantott a városom bemutatása kapcsán - pedig hát Pécsről és környékéről igazán sok és szép anyag van fent - na mindegy, most van egy ilyen szupergyors is :-)

      Törlés
    4. Nagyon szívesen! Örülök, hogy sikerült végül megnézned és még inkább, hogy tetszett :)

      Törlés
    5. Tényleg öröm volt nézni, de úgy általánosságban is: szeretek (még mindig) felfedezni, kicsikét megtanulni bizonyos új dolgokat - még ha nem is mindent....de amit még felfog az agyam, annak azért tudok örülni. :-)

      Törlés