2020. január 27., hétfő

A pécsi m21 új kiállításáról


A helyi lapok átolvasása közben bukkantam egy kicsi hírre, amire felfigyeltem, nem is igazán tudom, miért… hiszen nagyon régen nem jártam már az m21-ben, a ZSKN nagy bemutató termében, pedig, anno hányszor….    
Hát  rég volt…

No, de most rászántam magam, s nem bántam meg. Rengeteg különleges darab kerül itt bemutatásra, és talán épp azért, mert olyan vegyes, egyben izgalmas, érdekes, jó egy órát sétáltam fotóztam a termekben – szerencsére látogatóktól nem zavarva. Mert mindösszesen 7 azaz HÉT kíváncsi ember járt ott az alatt, míg én fényképezgettem…
Jó, lehet, még csak két napa nyílt meg – de hát akkor is, egy kicsit keveslem. De ez legyen az én bajom…

A lényeg:

Ennek a kiállításnak az a célja, hogy bemutassa Pécs város és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

A „művész” státusz is megváltozott: korábban a hivatásos alkotómunkát végzők a Művészeti Alap, majd később Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe (MAOE) tartoztak. Ez megkülönböztette őket azoktól, akik a művészetet nem hivatásként, hanem amatőr érdeklődésből művelték.

A bemutatásra kerülő kiállítók mindegyike valamilyen művészeti oktatási intézményben oklevelet szerzett, vagy valamilyen művészeti szervezetnek a tagja, rendszeres alkotómunkát végez, kiállításokon vesz részt, a pécsi vizuális élet alakítója.

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, a szervezést a múlt év elején kezdte. A meghívott 150 művész közül, 124 szerepel itt, köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, két Érdemes Művész és egy Kiváló Művész, valamint huszonnégy DLA fokozattal rendelkező alkotó, ötvenkilenc nő és hatvanöt férfi.

Nagyon nehezen válogattam össze az elkészült 124 képből az alábbiakat. Az is lehet, hogy megbontom az anyagot és majd holnap mutatom meg a képek másik felét.
https://www.art.pte.hu/allapotfelmeres_kiallitas_m21 

És akkor következzen egy kis bemutató - hátha kedvet kap valaki, hogy megnézze a többit is:
(Hozzáteszem, hogy nagyon nehezemre esett a válogatás, de talán ezek tetszettek leginkább.)


Igen sok néznivaló volt...






Talán ez a két finoman megmunkált darab tetszett a legjobban (?) Szerettem volna kézbe venni, megsimogatni őket....
Fából készültek...


A varázslat...Egy tál, feneke tükör, akárhonnan nézed, mást látsz benne...

Fűkő Béla két szobra

Ceruza rajzok, óriási méretűek, itt csak részlet látszik...micsoda munka !!!
Na most hová nézzek ?

Szenzációs ! Egy szőlőtőke maradéka !


Leszálltak a Földön-kívüliek....


Befestett ruha/cipő kefék...


Elhasznált tetőcserép  kifestve....
Mosolyogni tessék




Ez egy óriási méretű lepedő....
 

Nem tudom mi, de olyan volt, mint egy halom lyukas tejszínhab

Terepruha minta...

Mire jók a megmaradt falécek ?
 
Karambol

A képek alá nem a műalkotások címét írtam, hanem azt, ami nekem eszembe jutott róluk...

Remélem lesz valaki, aki kedvet kap és megnézi a többit is ! Érdemes.





10 megjegyzés:

  1. Először is köszönet a virtuális tárlatvezetésért! Remek alkotások, jó látni, hogy ilyen sok kiváló és művészi vénával megáldott ember él és dolgozik Baranya megyében.
    A "Fából készültek" fotóhoz. Nagyon szeretek barkácsolni és követek is egy famunkákkal foglalkozó blogot. Ott a "szokásos" asztalos munkák mellett időközönként bemutatnak "hogyan készült" filmeket nagyon komoly művészi faalkotásokról is. Elképesztően sok munka, kreatív gondolkodás és ügyesség kell ám egy ilyen intarzia berakásos dolog elkészítéséhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a két valami csodálatos volt. Bevallom (nem volt épp ott senki) megsimogattam, mert annyira kíváncsi voltam rá, hogy milyen. A fotó persze tizedét nem adja vissza annak, amilyen ez a kér "tojás" volt. El tudom képzelni, hogy eszméletlenül sok munka van egy ilyen megalkotásával. A másik hasonló, már már döbbenet az volt, amikor a "Ceruza rajzok, óriási méretűek" alkotás közelébe mentem. Nahát ezt leírni, mit is érez az ember ilyenkor...nem lehet. Hogy képes valaki ennyi kis vonalkával valami szépet alkotni ? Sajnálom, hogy ezekről nincs egész kép, de pont azért, mert hatalmasak voltak, ha látótávolságba hátráltam, akkor szinte semmi se látszott az aprólékos ceruza-munkából. Nagyon jó volt ez a kiállítás ! Sok érdekes és szép alkotást mutattak meg.

      Törlés
    2. Az utóbb feltöltött videókból két példa. Remélem tetszenek majd :)

      https://hobbiasztalos.blog.hu/2019/12/11/millios_disztargyak_fabol#more15345540

      https://hobbiasztalos.blog.hu/2019/12/02/szegmentalt_muveszet_750

      Törlés
    3. No megint tanultam valamit:"szegmentált művészet"...Szerintem eszméletlen sok/nagy munka van egy ilyen tárggyal - mire "kijön" a végeredmény. A második videóban sok, szép tárgy látható. A második videó tetszett jobban, abban részletesen vannak bemutatva az egyes munkafolyamatok. És bizony kell hozzá fantázia, hogy olyan alkotások készüljenek, amilyenek itt láthatók.Köszönöm, hogy elküldted.

      Törlés
  2. Az összes közül amit bemutattál, egyedül talán a szőlőtőke maradékából való Jézus szobor/festmény ragadta meg igazán a figyelmem. Meg talán az óriás méretű lepedőn a család. Mekkora ötlet már az is!
    Biztos találnék még több nekem tetszőt is, ha látnám az egész kiállítást... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen biztos vagyok benne, hiszen egy fotó sosem tudja visszaadni azt, amit élőben látsz. Kár, hogy ilyen messze vagy tőlünk ! Mellesleg kíváncsi vagyok, hogy mennyien látogatták/látogatják majd meg ezt a kiállítást? Szinte semmi sajtóvisszhangja nincs (legalábbis egyelőre) - pedig igencsak megérdemelné...

      Törlés
  3. 2020.01.30. Tudom, hiába is bizonygatnám,- (miközben az emberek "büszkélkednek" azzal, hogy újságot nem vesznek, kidobják, stb. ) volt visszhangja bőségesen. Már napokkal előtte,- a megnyitóról is -és utána.) Ennyit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha felsorolnál "néhány" helyet a rengeteg közül... mert a neten én nem sokat találtam. A pécsi hírek meg nem jut el mindenkihez, a DN.-ról már nem is beszélve....
      Ja, nem a FB hírei érdekelnek, azokat láttam....

      Törlés
  4. Láttam a kiállítást és nagyon tetszett. Pár fotót készítettem csak, de megörökíthettem volna mind, igazán rászolgáltak a művészek.:) Kiemelném a "kavicsokat" nagyon tetszettek - ha emlékszel - Jegenyés Jusztina üvegei és az ifjabb Pincehelyi munkái is szenzációsak, meg persze a többi, mind! Örülök, hogy megosztottad, ez is egy "hírverés", nem mindenki lóg a Fb.-on...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy láttad, mert ilyen, db. szám és alkotók tekintetében is sokféle kiállításra én nem is emlékszem az m21 történetében.
      Talán nagyobb "hírverést" érdemelne...

      Törlés