2020. január 21., kedd

Kedvenc témám... az űr, ami nem üres



A Hubble képe a Marsról

Szeretem és rendszeresen olvasom a https://qubit.hu/ - t.
Megint találtam egy (számomra) érdekes, izgalmas és sok új adatot tartalmazó cikket, ezt:
Lassan és figyelmesen olvastam, mert annyira bonyolultnak tűnik nekem az egész terv – hogy tán igazán fel se fogom ésszel. Persze nem az a lényeg, hogy az én felfogóképességem milyen, hanem megint és újra elgondolkodtam azon, kik azok az emberek, akik képesek egy ilyen volumenű dolog megtervezésére, kiszámítására, legyártására, véghezvitelére, vagy a végén a kiértékelő munkára ?

Komolyan mondom – már írtam én erről – néha tényleg azt hiszem, hogy nem is „földi” agyak ezek, hanem valahonnan (? nem tudom honnan) szerzett tudású emberek.
Végig se tudom gondolni, hogy egy ilyen akció mivel jár, mennyi munkát jelent, hány ember dolgozik évekig rajta. Na de ki, hogyan találja ki a dolgokat ??? Ez itt a nagy kérdés (számomra). Ahogy a cikkben le van írva, sok mindenre „jó előre” gondoltak – és már eleve próbálják az ilyen-olyan problémákat megelőzni.

Csodálom őket. A tervezőket és kivitelezőket, vagy a megálmodókat… Mindenkit, aki csak egy kicsit is részese ennek a csodának, ami itt készülődik.
Persze lehet most mondani, hogy „de hát már jártunk a Holdon is…” Igen. Az is igaz. Azt is csodálattal láttam, éltem meg.
De most egy kicsit messzebb megyünk….
A Föld Hold távolsága: 384.400 km
A Mars Föld legkisebb távolsága: 80.000.000  km. Igen, nem tévedés...Nézd meg (türelmesen !) ezt a kis videót, a 80 millió km-es számadatnál sokkal jobban érzékelteti a távolságot:  http://www.distancetomars.com/)




És egy másik érdekesség az időszámításról:
„A jelenlegi gyakorlat az, hogy a Marson leszálló űrhajók a saját, ún. „küldetésidő”-t használják (Mission Time), amit a leszállás előtti éjféltől, nullával indítanak. Így a NASA által a Marsra küldött és a felszínen tevékenykedő összes űrjármű más időt használ."

"A Mars tengely körüli forgásának ideje, tehát a szoláris nap hossza 24 óra 39 perc 35,244 másodperc. 1976, a Viking Lander leszállása óta ezt a helyi napot, a sol-t, 24 részre osztják fel. Ennek praktikus okai vannak: a napelemtáblák működéséhez napfényre van szükség, ennek kihasználásához ismerni kell a helyi időt (például hogy mikor kel fel, vagy mikor delel a Nap), továbbá a fényképezőgépek és tévékamerák működtetéséhez is fényre van szükség."

Itt is vannak még érdekes adatok: 


Mindig csak azt hajtogatom magamban: "Megállazész"....

És ezen a képen sehol se látom magamat, meg 7 milliárd lakótársamat...


  

4 megjegyzés:

  1. Érdekes bejegyzést hoztál össze, köszönet érte. Én egy amatőr, fotózást kedvelő ember szemével nézve már a Hubble csodálatos űrfelvételeitől is odavagyok :)
    Szinte felfoghatatlan távolságokban lévő égitestekről, galaxisokról készít elképesztően szép és részletgazdag fotókat. A Mars ugye nem a szomszédban van, mégis nézzük csak meg az indexfotódat. Gyönyörű. Mi jó ha a Holdunkról tudunk ilyen fotót lőni :) Egyszóval nagyon sokat köszönhetünk az "öregnek". Már 30 éve van szolgálatban. 2-3 éve hallottam olyan hírt, hogy állítólag leállítják, de aztán elült a téma (én nem hallottam újabb hírt róla). Bízom benne, hogy még sok-sok fotóval örvendeztet meg minket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye tudod, milyen gondok voltak vele a fellövése után ? Rossz volt a tükre, amit ott az űrben cseréltek le, ill. javítottak ki valahogy. Szerintem már ez is egy óriási dolog volt, - elképzelem, amit láttam, kilépni az űrhajóból és ott fent x ezer vagy nemtodomhány km-es sebességgel száguldva "megbütykölni" egy ilyen szerkezetet.... Hát nem csoda ? De, az !
      A Hubble űrtávcső jelenleg is üzemel, és előreláthatólag 2030–2040-ig marad üzemben. Utódát, a James Webb űrtávcsövet valószínű 2021-ben bocsátják fel.

      Törlés
    2. Azt tudtam, hogy többször kellett már nagy javítani, de a tervezett üzemidő hosszabbításról illetve az utódról még nem. Köszönöm az infót.

      Törlés
    3. Én figyelem ezeket a híreket, mert érdekel a téma.

      Törlés