2020. január 17., péntek

Lovakról és egyebekről


Halvány fogalmam nincs, miképp kellene ezt magyarítanom. A németek ugyanis kitaláltak a dologra egy  szót és mindjárt elmondom, mit jelent. (Elöljáróban annyit még, hogy Németországban az  újszülött-mentő inkubátort Baby-klappe-nek nevezik.)
Nos a Pferdeklappe-ről van/lesz itt az alábbiakban szó. Valójában talán ló-menhelynek kellene fordítani ezt a kifejezést, mert nálunk is van valami hasonló, és azt így hívják..





Szóval a gazdag Németországban is vannak (már), akik nehéz helyzetbe kerülnek, s van olyan is, aki nem tudja a lovait tovább tartani. Vágóhídra vinni viszont nincs szíve. Tehát elviheti erre a bekerített rétre, ott szabadon engedheti, csak egy kötelessége van, a ló hivatalos papírjait be kell tennie egy e célra oda készített dobozba. (Valószínű ez a magyarázata a "klappe" kifejezésnek.) Senki nem fog utána-nyomozni, hogy ki volt a tulaj és hogy miért vitte oda a lovat. Ezáltal elérhető, hogy a gazdák nem viszik el egy ismeretlen erdőbe, s engedik szabadon, nem lövik le, és nem adják el őket egy húsfeldolgozóknak. A menhely tulajdonosa abban reménykedik, hogy azért lesz olyan jelentkező is, aki innen szeretne befogadni lovat.





Tudom, hogy van Magyarországon is lómenhely – de  mindenkinek ajánlom is elolvasásra az alábbi riportot, hogy tisztában legyen a helyzettel: http://www.noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=653  Ebből számomra inkább az derült ki, hogy ide „menekítik” a szerencsétlen állatokat, mintegy az elpusztítás, a kínzás elől. És mintha nem is a gazdák volnának azok, akik ide behozzák az állataikat, hanem a  állatvédő és szerető emberek. (Pedig ugye... a nagymagyar lószeretet.....szóban....ám a valóság nagyon más ...szokás szerint...)

A „felesleges” gyerekek, a „semmiresejó” öregek mellett  igenis kell a feleslegessé váló állatainkkal is törődni ....ebben a szép új világban.






4 megjegyzés:

  1. Pár napja (?) - láttam egy tv.műsort... kb. arról, hogy megmentették a levágástól Ödönt, a dömsödi szürkemarhát. Akkor hallottam (?) nem tudom mióta, van egy Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság. ( az állatvédelem is oda tartozik) - majd olvastam azt is, 2019.decemberben megalakult a Magyar Állatvédők Szövetsége ( civil szervezetek) - meglepett, mennyi -civil - állatvédő szervezet van kies hazánkban. ( A magyarországi lóhelyzetről csak annyit - belenéztem,- kissé réginek éreztem ( kb. 10 éves ?) - lehet, azóta van változás. ( Úgy legyen ! )

    VálaszTörlés
  2. Legalább mentik őket, mindegy milyen jogcímen, sajnos. Már ennek is örülni kell.Én annak idején a macskamentő és nevelőszülő hálózaton lepődtem meg, nálunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A macskamentőkről tudnék mesélni, (van onnan hozott macska a családban) és a kutyamentőkről meg pláne. Esetleg ajánlom ezt a blogot: http://nagyberkizsaci.blogspot.com/

      Törlés