2020. január 2., csütörtök

...megnyugodni kissé....



Magamnak, - talán másnak is - évkezdésre ezt a verset találtam
 
B. RADÓ LILI: LEHIGGADNI...
Le kellene higgadni végre,
nem sírni többet, megnyugodni kissé,
s nem gondolni annyit a szerelemre,
mint a hogy ősszel nem idézi senki
az eper ízét, mert elmúlt évszak gyümölcse.
Le kellene higgadni végre,
nem várni már a nagy csodára,
és nem gondolni semmi szomorút,
ha a kislányunk táncolni tanul
vagy a fiunk későn jön haza este.
Le kellene higgadni végre.
Hátrafésülni símán a hajunk,
s gyakorolni a szelíd bólogatást,
mely azt jelenti fiatalok láttán:
"Bizony, bizony, elmúlik az idő."
Le kellene higgadni végre,
megszokni azt a mozdulatát a kéznek,
mellyel a csészét ingatjuk körbe, lassan,
hogy kávénk alján olvadjon a cukor,
s megtanulni egy könnyű patienceot.


(Patience= pasziánsz)

(B. Radó Lili: 1896. június 5 - 1977. szeptember 19.
Költő, ifjúsági író, műfordító. A Nemzeti Zenede ének tanszakát végezte. 1911-tol vidéki, majd bp.-i folyóiratokban publikált. 17 kötet ifjúsági vers, mesekönyv, ifjúsági dal, kórusmű szövegírója. Munkatársa volt az ifjúsági lapoknak és az Ifjúsági Rádiónak. Művei finn, német, olasz, svéd fordításban is megjelentek. Számos ifjúsági regényt és verset fordított.)


6 megjegyzés:

  1. Apu játszott vele sokáig, így aztán a táblagépén is rajta van ez a játék, azért kértem kölcsön Tőle a táblagépet, hogy tudjak kényelmesebb helyzetben is, és esetleg úton is olvasni PDF formátumú könyveket. Olvastam is, de nem sokáig, mert úgy döntöttem kipróbálom a pasziánszt, amit soha nem értettem, azóta már a telefonomra is letöltöttem ezt a játékot, és Nekem bizony nehéz abbahagyni ha egyszer elkezdem. Ugyanúgy szeretem mint a Snapszert. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes módon én valahogy sosem voltam oda a kártyajátékokért, ezt a pasziánszt is a neten kezdtem el "kedvelni" - és nem utolsó szempont, hogy ezt egyedül is lehet játszani.

      Törlés
    2. Snapszert is lehet géppel, telefonnal, Nekem megvolt az alkalmazás, munkából hazafele jövet a buszon végig azzal játszottam, csak aztán amikor a telefonon egy teljes visszaállítást kellett csinálnom, minden törlődött róla ami nem gyári alkalmazás, de végül is nem bántam túlzottan, mert a frissítés óta sokat csalt az alkalmazás.

      Törlés
    3. Hmmmmm :-)
      Az én telefonommal azt hiszem csak telefonálni, meg valószínű (?) sms-t írni lehet. Olyan egyszerű "nagyi-telefonom" van - de bőven elég az nekem, néha még sok is...

      Törlés
  2. Ehhez a kártyajátékhoz nem értek, de nagyon egyetértek a vers költőjével bizony, bizony, le kéne higgadni! Lassítani kéne, fékezni a felesleges gondolatok áradását és jobban figyelni az ifjúságra, akiken rémesen látni az idő múlását... meg persze magamon, magunkon. Mindig vannak napi izgalmak, aggodalmak - ha szeretnénk, ha nem - és sokszor vannak szomorúságaink, amiből következik, hogy olykor még várunk a csodára is. A kezem mozdulata kezd lehiggadni, de csak azért, mert "megvacakult", rég nem olyan fürge és aktív, mint régen. Vagyis, mi még ebben sehol se tartunk!:( Törekedni fogunk rá! Kösz a verset!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiff, neked ugyan sok időd a pasziánszra valószínű soha nem lesz, de ha megtanulod, élvezni fogod, mert leköti a figyelmet és eltereli a gondolatokat a hétköznapi problémákról. Én legalábbis így vagyok vele.
      Néha aggodalommal figyelem az "ifjúságot" és mert segíteni nekik semmiben nem tudok, akkor inkább a pasziánsz...

      Törlés