2020. január 8., szerda

Szabad rajtam nevetni...

.... de inkább ezt az oldalt nézegetem, mint a világpolitikai híreket/filmeket.


Csak segítségképp: A  linken lévő holdnaptár kis figuráira vidd a kurzort, akkor olvashatod, hogy mit kell/lehet vagy se csinálni ezen a napon.

El szoktam gondolkodni,  ki, hogyan állapította meg ezeket a  dolgokat ? Vagy ki gyűjtötte össze régmúlt idők/emberek tapasztalatait, s alkotott belőle egy efféle naptárat ?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Holdnapt%C3%A1r    itt van  egy kis ismertető, de az nem derült ki számomra egyértelműen, hogy mégis ki volt (volt-e ?) "feltalálója", vagy csak valaki összegyűjtötte a népi tapasztalatokat ? (Szeretek ilyesmiken gondolkodni....)

Persze, nyilván  vannak benne hasznos/használható tippek és vannak benne "ha-akarom-hiszem" dolgok is.

Mindegy. Inkább ez, mint az iraki helyzet...

Ez a wiki képe a témáról, nekem nagyon tetszett, közreadom:



Ha a képre kattintasz,  akkor nagyobb, áttekinthetőbb képet kapsz. Szerintem nagyszerűen megmagyarázza a dolgot. (Értsd: ezt a varázslatos égi körtáncát Földnek és Holdnak...)




4 megjegyzés:

  1. Kérdésedre a pontos választ nem tudom- (sejtéseim vannak ) kik figyelték meg és miért... (holdnaptárra értve) - (2 dolog jutott nekem eszembe (...) az egyik az Hány csillagjegy van tkp.-en, 12 vagy 13,esetleg 14 ? ( Googleba írva) - említődnek ott a babiloniak, stb. A másik pl. a szolunáris naptár (azt talán a horgászok ismerik jobban) Azt is hallottam,(láttam) napjainkban ( számítógéppel) meg tudják csinálni, hogy visszamenőleg meg tudják állapítani, pl. a "babiloni időkben" hol "álltak" - voltak láthatók az égitestek. (stb.) - igaz, "előre" is lehet "jóslatokat" csinálni, pl. időjárásra értve. ( Nem kritika ! - csak néha elgondolkodom, kell-e "mindent" tudnunk ?...)
    (2) Az iraki helyzetről csak annyit,- "válaszul" 2 USA (?) katonai támaszpontot rakétáztak,- ( magyar áldozatok nincsenek ) - ill. lezuhant,vagy lelőttek egy utasszállító gépet,- (mindenki meghalt)- talán egy kis ideig "ellesznek ennyivel."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szívesen foglalkozom ilyesféle (=csillagászati() témákkal - de kár, hogy nincs meg hozzá a megfelelő tudásom, csak afféle gyengécske amatőr vagyok...
      Irak Hát nem tudom... remélem nem feszíti senki tovább a húrt...

      Törlés
  2. Az égbolt, a csillagok kb. akkor érdekeltek igazán, amikor fiatal és szerelmes voltam, amikor annyira kitágul a világ, hogy mindent magunkhoz ölelnénk. :)
    Egyébként el szoktam olvasni a friss híreket az űrbéli dolgokról, mint amit ma is találtam, hogy 500 millió fényév távolságból jöttek rádiójelek a földre. Ezek a távolsági méretek elképesztő csodák egy ember számára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekünk, akik centiben, méterben mérünk felfoghatatlanok az űr távolságai...

      Törlés