2020. január 11., szombat

Tudod, mi a KAKEBO ?





Én nem tudtam, ezért bemásolom ide is az ismertetőjét :

A kakebo nem más, mint egy világszerte népszerű kiadástervező napló - zseniális japán találmány saját pénzügyeid kézben tartására. A kiadásokat négy fő kategóriába sorolva könnyedén nyomon követheted és elemezheted a költekezési szokásaidat, így rájössz, mely pontokon érdemes változtatnod.

Miért használd a kakebót?
1. MEGTAKARÍTÁS: használatával a havi kiadásaid akár 30 százalékát is megspórolhatod.
2. REND: egyszerűen és módszeresen kezelheted a pénzügyeidet.
3. KONTROLL: megtervezheted és ellenőrizheted, hogy mennyit költesz.
4. FEJLŐDÉS: tudatos gazdálkodásra ösztönöz.
5. SIKERÉLMÉNY: megtanít arra, hogyan bízzál a saját képességeidben, és hogyan kezeld stressz-mentesen a pénzügyeidet.

A kakebót 1904-ben mutatták be, feltalálója Hani Motoko (1873-1957), az első japán újságírónő.




Kerestem, de nem találtam meg, hogy Magyarországon mióta vált ismertté ezen a néven ez a fajta pénztárkönyv - meglehetősen borsos áron. (2-3000.- Ft)  Valamiféle kis házi nyilvántartást valószínű régebben is írtak hétköznapi emberek - mert itt nem a nagyvállalatok/vállalkozások könyvelési rendszeréről van szó...

Én bizony nem adnék érte 25,- Ft-ot se, mert – bár elismerem, nagyon mutatós kis könyvecske – de  az én „pénztárkönyvem” se kutya, legalábbis ami a tények feldolgozását illeti. És bizony a részletes kiadásaimat tartalmazó (nagy alakú, kockás-spirálos) füzeteim vagy 20 évre visszamenőleg megvannak. (Hogy fognak vigyorogni a lakásom felszámolói, amikor majd megtalálják 😃 !  ) És én kb. 18-20 éves korom óta (kevés kihagyással) pénztárnaplót vezetek az óriási bevételem-kiadásom kézben-tartása végett. (Sajnálom, hogy a régi füzeteim  már nincsenek meg.)

Még Édesapám volt, aki rábeszélt és nagyon jól tette. Nem tudok róla, hogy családomban rajtam kívül van-e bárki is, aki  valami hasonlót készít. De meg kell mondjam, év végén, amikor az éves összegzést készítem és bemásolom a sokéves összesítő táblázatomba, bizony elgondolkodom, látva az 5-10-15-20 évvel ezelőtti számokat.
Csak néhány példa:

                       1995                                       2019
Rezsiköltség     5.130                                     34.130
Élelmiszer        9.260                                     26.910
Gyógyszer,
eü.kiadás         1.180                                    11.210

Nem részletezem tovább…. most, hogy így alaposabban megnéztem, ijesztőnek találom…

21 megjegyzés:

  1. Atyaég,micsoda különbség! Én nem vagyok ennyire rendes, fiatal koromban írtam, de aztán abbamaradt.
    Most viszont eléggé meglepődtem, 2 napja. Tavaly lecseréltem a 30 éves mélyhűtőt, és vettem egy korszerűbbet. Most megjött az első villanyszámla, és 1300,- Ft-tal kevesebb, mint tavaly volt. Gondolkodtunk a férjemmel, de más változás nem volt, ugyanannyit mosunk, az égőink is már 15 éve takarékosak, ugyanannyit nézi a férjem a tv-t, én ugyanannyit használom a számítógépemet, így ebben az egy tényezőben véltük megtalálni az okot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy a mélyhűtő miatt változott az áramszámlátok. Én azonban "csak" azért, mert van takarékosabb, nem akarnám lecserélni a régi, jó masinámat. Lehet, hogy maradi a gondolkodásom, de én annyira tudok ragaszkodni a régi jól bevált dolgaimhoz...Amíg működik, én nem cserélek ki semmit.

      Törlés
    2. Mi pl. mosógépet vagy 35 év után cseréltük le, már a Juliskát, az automatát. Belehaltam, de utolérte a vég.

      Törlés
    3. Úgy gondolom, én is megvárom, melyikünket éri először utol a Vég. Ha a fagyasztót, akkor veszek másikat, ha engem - hát akkor szerencsém volt :-)

      Törlés
  2. Egyetértek veled, egy kockás füzet ugyanúgy megfelel a célnak minden kiadás, bevétel és tervezések vezetéséhez. Én sem adnék érte egy forintot sem.

    Mi a gáz felhasználást vezetjük évről évre. Igazán drasztikusan akkor csökkent, mikor a régi kazánunkat lecseréltük modern, kondenzációs kazánra. Éves szinten több mint 1000 m3-rel lett kevesebb a fogyasztás. Az más kérdés, hogy mennyi volt a beruházás az új kazánra... :)
    Minden más kiadás vagy állandó (áram, telefon, internet előfizetés, víz, szemétszállítás stb.) vagy nekem nem tervezhető. Hogy tervezzem meg az élelmiszer kiadásokat, ha magam sem tudom, mi lesz két nap múlva? mit akarok főzni, mit kell hozzá vásárolni stb. Attól függetlenül megnézem mire adom ki a pénzt, takarékosnak vallom magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a rezsik ára előre nem tervezhető, legfeljebb figyelemmel tudod kísérni az alakulásukat - ami ugye nem tőled függ.Én azért tartom érdekesnek és bizonyos szinten fontosnak a pénztárnaplómat, mert egyrészt évek múlva (lásd fenti példa) érdekes számokat tudok megállapítani, ill. bizonyítani tudom legalább magamnak, hogy micsoda eszméletlen "ár-tornádóban" élünk. Másrészt én azért - a lehetőségekhez képest - kicsit próbálok előre is tervezni - és ehhez a füzet néha segítséget ad.
      Amúgy áraktól függetlenül "természetesen" évtizedekre visszamenőleg fel van jegyezve a víz-gáz-villanyáram fogyasztásom is :-)
      Ezek annyira nem érdekesek, vagyis állandóbbak, mint a Ft kiadásaim alakulása.

      Törlés
    2. Orsi, azt elmondták neked, mikor megvetted a kazánt, hogy ezek max 10 évre vannak tervezve?! A miénk négy éves múlt, és éppen most költöttünk rá 90e forintot. Szóval szép, hogy spórolunk, de milyen áron?!

      Törlés
    3. Mi infravörös panelekkel fűtünk. Igaz erre fele télen +5 fok van éjszaka, nappal olyan +12 - +14 fok. Mielőtt azonban végleg lemondtunk volna más fajta fűtésről, kiszámoltuk, mennyibe kerül a beszerelés, működtetés. Pl. egy pellet kandalló, a felszerelése, a pelletek vásárlása kb 15 év alatt se fizetődne ki, azzal az összeggel számolva, hogy mennyibe kerül az árammal való fűtés arra a 3 hónapra amikor hidegebb van. Arról nem beszélve, hogy a pellet kiszállítására is le kell pengetni kb 50 eurót alkalmanként, vagy hozhatjuk zsákonként kiskocsival őket, a pellet se olcsó, fel kell cipelni mindent a harmadikra, lift persze nincs. Ha csak a havi fűtést néznénk, akkor tényleg valamivel drágábbnak tűnik ez a megoldás, de minden befektetést nézve, nagyon nem az. Az infra panelek is pénzbe kerülnek, de legalább a többi kiadással (felszerelés, időszakos ellenőrzések, cipekedés) nem kell vacakolni. Néha az emberek néznek, hogy de "árammal fűttök, az drága". Ja, persze, de a másik megoldás összességében SOKKAL drágább lett volna.

      Törlés
    4. Szilvi: szívemhez kaptam, amikor az árat olvastam...(Jó, mondjuk nem ismerem az árakat, de ez nem semmi - pláne, ha nem "örökös"...)
      Agyrágóbogár:az infrapanel témához nem tudok hozzászólni - őszintén szólva ezeket az új dolgokat én már nem ismerem. Azt elhiszem, hogy környezetkímélők, csak nyilván nem mindenki számára érhetők el. Sajnos sok minden, ami jó, az többnyire drága is.

      Törlés
    5. Nem a környezetkímélés volt az első szempont hanem az ár :) ( Az infra panel meg magyarországi körülmények között nem hinném, hogy megérné, sokkal nagyobb panelekkel kell fűteni mint itt, nem hinném, hogy túl elterjedt arra fele, nálunk nincs 0 fok alatti hőmérséklet, itt nem rossz megoldás) A pelet kandalló 1700-1800 eurós befektetéssel indult volna, az infra panel az összes helyiségre meg 700 euroba kerül. Havi lebontásban 30euró a pelet kandalló üzemanyaga, 35 az infra panellel való fűtés. Ha évente 3 hónapot fűtök... az 15 euró "spórlás" per év. Az 66 évnyi használatot igényel ahhoz, hogy megtérüljön. Csak azt akartam jelezni, hogy nem minden spórlás feltétlenül spórlás.

      Törlés
    6. Igen, alaposan át kell most már gondolni minden beruházást, belekalkulálva (sajnos), hogy a gyártók nem "örökös" darabokat adnak el. Az az idő elmúlt....

      Törlés
    7. Szilvi, tudom, hogy manapság úgy tervezik a gépeket, hogy ne tartson sokáig, mert akkor miből élnek meg a gyártók? csak reménykedni tudunk, hogy ez kibírja tovább, mert nem kevés egy ilyen beruházás.
      Sajnos ez olyan, ha kimegy belőle egy panel, az egészet ki kell cserélni, aztán meg annyit kérnek érte, amennyit nem szégyellnek, plusz a javítási költség.

      Törlés
    8. Agyrágóbogár, az infra itt Magyarországon szerintem csak kiegészítő fűtésként jöhetne szóba. Pont mi is gondolkodtunk rajta, hogy az emeleten érdekes módon jóval hidegebb van, valószínűleg a szigetelő anyag elöregedett és nem véd már annyira, szóval oda szeretnénk felszerelni egy ilyen infra panelt. Most szilveszterkor olyan szálláson voltunk, ahol szintén volt felszerelve és tetszett, hogy hamar meleg lett tőle, bár biztos zabálja az áramot.

      Törlés
  3. Mi azt figyeltük, hogy a fával fűtés lett rendkívül drága. Mondhatni gázzal jobban megéri. Azt hiszem 25 ezerről indultunk 9 éve, most 42 ezer volt egy kaloda. Ma már nem jövőre terveznek semmit, vagy amit igen, az keveseknek megfizethető. Ez a gépekre is igaz. A 10.000 Ft-ért vett, használt mosógépet, ami "őskori" volt, itt a házban 8 évig nyúztuk legalább. Kíváncsi vagyok az utódja hány évig tart ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez a helyzet: amit mostanában veszel - vagy pár éve vettél - az még akkor sem az, ami volt 15-20 éve, ha a márkanév azonos. Ez a "fogyasztói társadalom" - csak lassan elfogyasztjuk magunk alól a Földet....

      Törlés
  4. Holdgyöngy, az ln tapasztalatom szerint a kaloda nagyon drága, ha kaloda nélkül veszed, az legalább egy 10-essel kevesebb.
    Infrafűtés (orsinak): nem javasolnám. A cég, ahol dolgoztam lecserélte a nagy csarnokokban a térfűtést erre, mert ez csak ott melegít, ahová irányul, valójában semmit fel nem melegít. Ha a tetőtérben hidegebb lett, és rossz szigetelésre gyanakszol, javaslom az Isotex panelt - 12 mm, könnyű felvinni a falra, a hőszigetelés mellett 22 dB a hanggátlása. Mi karácsony előtt szigeteltük le csak a parapet falat a tetőtérben, azonnal 4 fokkal melegebb lett. A panel ára 5800,- ft/nm, 2,8 m x 0,58 m egy darab. Lehet, hogy soknak tűnik, de szerintem a jó minőségű szigetelések közül ez messze a legolcsóbb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Undercover, érdekes, amit írsz, nem hallottam még róla. Azt mondta egy szakember, valószínűleg a 30 évvel ezelőtt belerakott szigetelés összecsúszott, összeesett és emiatt van a hideg érzet télen, nyáron meg döglesztő meleg. Az szóba sem jött, hogy a tetőt megbontanánk, őrületes munka lenne, meg anyagiakban is a milliókat verné. Ez viszont, amiről írtál, kezelhető lenne! Utánanézek, hogy itt hol lehet kapni, meg ki foglalkozik a felrakásával. Köszönöm a tippet!

      Törlés
  5. Hmmm.... Látom, mindenki próbálkozik valami módon megfizethető, praktikus, jó megoldást találni. Nekem csak az a gondom, hogy ez a világ nem arról szól, hogy a vevőnek legyen jó, hanem arról, hogy az eladó, vagy a gyártó haszna minél nagyobb legyen. Hja kérem benne vagyunk a legkeményebb kapitalizmusban. Na, de nekünk a szocializmus se volt jó....
    Szóval patt-helyzet van....
    Az az érzésem, higy ezen a Földön/világon igazn "jó" - ez esetben értsd, amikor a vevő ár jól- hát olyasn nincs.

    VálaszTörlés
  6. KÉRÉS "underkover"-hez:
    KÉRLEK ÍRJ valami nevet - mert legutóbb azzal fenyegetőztem, hogy minden névtelen kommentet kitörtök. NEM KELL bejelentkezned, de a szöveged alá írj annyit, hogy X, vagy Y vagy a 125.olvasó. Akármit, csak legyen neved. Kéééééééééérlek !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hát ő be van jelentkezve :D "undercover" a neve. (Ha rákattintasz a nevére, a blog profilra megy...)

      Törlés
  7. Sajnos NEM ez a helyzet. Undercover bárki lehet mindenféle beazonosíthatóság nélkül.
    NEM akarok a témába belemenni.
    AZT kértem, írjatok valamiféle nevet.

    VálaszTörlés