A
lilahagyma igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is
tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma
csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül
vizelethajtó hatása is ismert. A kvercetin - vörös testvéréhez hasonlóan
- szintén megtalálható benne, sőt, a lila hagymából szívódik fel legkönnyebben.
A fentieken túl a vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását is. Emellett egy
másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a
lila hagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a
hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület
leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezet
méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai
erőnlétét, és a pattanások kialakulását is megelőzi.
A
lilahagyma gyógyító hatása sokkal erősebb, mint a többié. A többi hagymaféle is
segítség a rák elleni küzdelemben, csak mértékében kevésbé.
Az ok: két
antioxidáns, a quercetin és az antocianin a lila hagymában
található
legnagyobb mennyiségben.
Az
antocianin adja a gyümölcsök és zöldségek színét. Tehát a legsötétebb,
legerősebb színűekben több található, mint a világosabbakban.
A antocianin
növeli a quercetin hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban.
Hét nyomós
ok, amiért ajánlott lila hagymát enni:
1.
Megállítja a rákos sejtek növekedését
Tele van
kénes összetevőkkel, melyek védik a szervezetet a fekélyektől és többféle ráktól.
Emellett sikeresen harcolnak a húgyúti fertőzésekért felelős kórokozókkal is.
2. Segít
cukorbetegségben
A lila hagyma fokozza az inzulin termelődést,
ezért aki cukorbeteg,
egyék nyers
hagymát.
3.
Gyógyítja a székrekedést
A hagyma
rostjai segítenek székrekedés esetén.
Eltávolítják
a méreganyagokat a belekből.
4. Segít
torokfájás esetén
A
hagymalevet hagyományosan használták megfázásra és torokfájásra.
5.
Orrvérzés ellen
A lila
hagyma megállítja az orrvérzést. Ehhez elég csupán szagolgatni.
6. Védi a
szívet
A lila
hagyma véd a szívkoszorúér betegségektől és csökkenti a magas vérnyomást.
7.
Szabályozza a koleszterinszintet
A nyers
hagyma szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a káros koleszterin
szintjét.
A végére ide biggyesztek még egy kis megjegyzést: nem tudom, mi szabályozza a hagymák erősségét, de nem egyformák. Még a lilák sem..... Én rájöttem, hogy ha felaprítás után pár pillanatra beteszem a mikróba, akkor veszít az "erejéből". (Pl. a körözöttbe szánt, apróra vágott hagymával is ezt teszem.)