2007. augusztus 8., szerda

Kenyér

2007.augusztus 8. szerda

Lehet, hogy aug.20-án stílszerűbb lett volna ez a bejegyzés, de mivel épp ma sütöttem kenyeret, hát ma írok róla.

Ez a kenyérke, amit itt látsz, semmiféle tartósítót nem tartalmaz, összességében húsz perc munkát igényel /igaz, 3 órai otthon-tartózkodást/. Sajnos, ízét, illatát nem tudom ide csatolni...

Próbáld ki, itt a recept:

Kenyérsütés otthon 75 dk /BL 55/ normál búzaliszt, 25 dk teljes kiőrlésű rozsliszt, 2,5 dk. élesztő kb. kb.8 dl langyos cukros vízben feloldva, /persze igény szerint kevesebb/több is lehet a víz / 3 kk. só és innen kezdve improvizálhatók az adalékok: lenmag, szezám-mag, napraforgó mag, búzacsíra, búzakorpa, köménymag, koriander, zabpehely, köles, dió, mogyoró, hagyma és ami még eszedbe jut… /Ha krumplis kenyeret sütök, akkor a normál liszthez csak burgonyapelyhet adok – az a kenyér nem áll el túl sokáig, ellentétben a rozsossal !/ Természetesen először a száraz anyagokat teszem a tálba, egyenletesen elkeverem, s csak ez után jön az olaj, meg a felfuttatott élesztős víz. Először fakanállal összekavarom, majd a robotgép dagasztójával kb. 15 percig dagasztom. Abban a tálban, amiben kidagasztottam, kelni teszem meleg helyre, letakarva, egy óra hosszat. Ekkorra kizsírozok / nem olajjal és nem margarinnal !/ két őzgerinc-formát. A megkelt kenyértésztát félbe vágom, és már csak kézzel a deszkán újra átgyúrom és hosszúkásra formázom, hogy az őzgerinc-sütőbe beleférjen. /5 perc/ Ebben a formában is hagyom egy órát kelni, letakarva. Sütés előtt lehet beleszurkálni a tetejébe hámozott tökmagot, vagy diót, vagy megszórni pl. mákkal. Vagy egyszerűen csak egy kés hegyével ferde csíkokban bevágom. A gázsütőt jól felforrósítom, s ha elég meleg, beteszem a kenyereket. 10 percig nagy lángon hagyom, majd lezárom takarékra és úgy sütöm kb. 40 percig. Majd a végén még 10 percig újra nagy lángra csavarom. Az utolsó percben kiszedem, vizes ecsettel átsimítom a tetejét és még picit visszateszem. Ha elkészült, olyan rácsos tortatartóra teszem /vagy bármi más rács is jó/ amin alulról tud szellőzni az alja. Teljesen kihűtöm, eltenni csak ez után szabad. Én a mélyhűtőbe szoktam tenni, amit nem használok azonnal fel. Ha szükség van rá, másfél-két órával a használat előtt előveszem, vászonkendőbe és egy nylonzacskóba teszem. Hamar felenged, szinte olyan mint a friss. Egyébként vászonkendőbe csavarva, egy műanyag dobozban tartom a kenyeret, és ezt a dobozt hetente egyszer ecetes-vizes, majd száraz ruhával áttörlöm. Még sose penészesedett meg így kenyerem. ♥ Jó étvágyat ! ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése