Pár napja vettem egy kisebb darab sütőtököt, melynek "feldolgozására" most került sor.
Ilyen lett:
Samu szereti a sült tököt, Berci csak megszagolta, s mintha k..a lenne, "elkaparta". Mellesleg kész kabaré, minden kajával ezt teszi, ami nem tetszik neki.
Ő viszont a főtt kukoricát szereti.... Hát már csak ilyenek az én macskáim...
Egyébként....***
A sütőtök - a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan - Amerika felfedezése után került Európába, eredeti őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.
A kobakosok családjába tartozó sütőtököt őshazájában elsősorban az indiánok termesztették ültetvényeiken. Magyarországon is már nagyon régóta termesztik, ugyanis igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricásokban is. Őseink kedvelt eledele volt a kemencében sütött tök, de a táplálkozásukban a pirított tökmag fogyasztása is komoly szerepet kapott.
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát-tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok,védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint, az allergikus tüsszögés és köhögés. Rengeteg - újszerű - tökös recept van a neten ! Akit érdekel a téma, keressen a Google-ban!
*** ezt "csak úgy" megjegyzem... Már írtam kedvenc német tudósomról : Harald Lesch-ről. https://de.wikipedia.org/wiki/Harald_Lesch
Rengeteg tudományos előadását hallgattam már meg, Ő az, aki minden előadást egy "Übrigens" (egyébként) szóval kezdődő záró mondattal fejez be, nekem tetszik... 😀 Ezért írtam fentebb idézőjelbe az "egyébként"-et....
Ilyen lett:
Samu szereti a sült tököt, Berci csak megszagolta, s mintha k..a lenne, "elkaparta". Mellesleg kész kabaré, minden kajával ezt teszi, ami nem tetszik neki.
Ő viszont a főtt kukoricát szereti.... Hát már csak ilyenek az én macskáim...
Egyébként....***
A sütőtök - a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan - Amerika felfedezése után került Európába, eredeti őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.
A kobakosok családjába tartozó sütőtököt őshazájában elsősorban az indiánok termesztették ültetvényeiken. Magyarországon is már nagyon régóta termesztik, ugyanis igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricásokban is. Őseink kedvelt eledele volt a kemencében sütött tök, de a táplálkozásukban a pirított tökmag fogyasztása is komoly szerepet kapott.
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát-tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok,védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint, az allergikus tüsszögés és köhögés. Rengeteg - újszerű - tökös recept van a neten ! Akit érdekel a téma, keressen a Google-ban!
*** ezt "csak úgy" megjegyzem... Már írtam kedvenc német tudósomról : Harald Lesch-ről. https://de.wikipedia.org/wiki/Harald_Lesch
Rengeteg tudományos előadását hallgattam már meg, Ő az, aki minden előadást egy "Übrigens" (egyébként) szóval kezdődő záró mondattal fejez be, nekem tetszik... 😀 Ezért írtam fentebb idézőjelbe az "egyébként"-et....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése