Közeledvén a karácsonyhoz, és Ildi blogjában olvasva a
sokféle receptet én is kóboroltam kicsit a neten és a következőt találtam, amit
azt hiszem az ünnepekre el fogok készíteni. (Mellesleg az egész
gazdasági-politikai életünkkel, történéseinkkel annyira tele a puttonyom, hogy
már elfog a rosszullét attól is, ha
bekapcsolom a rádiót…Tehát akkor inkább jöjjön a recept.)
Üvegsüti
Hozzávalók:
200 gr méz
150 gr margarin (vagy vaj)
250 gr porcukor
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt
És még töltetlen kemény cukorka, ha lehet több színben. Ezt valamilyen formában törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőn legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen(én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
150 gr margarin (vagy vaj)
250 gr porcukor
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt
És még töltetlen kemény cukorka, ha lehet több színben. Ezt valamilyen formában törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőn legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen(én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üvegsütit
szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor)
vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor egy fogpiszkáló
segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az így keletkezett kis
formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt
sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukrot, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fennáll a veszélye,
hogy itt ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb. 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamellizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor, utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb mint ahogy a szaggatással, másod-szaggatással, majd a cukor betöltésével végeznénk.
Kb. 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamellizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor, utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb mint ahogy a szaggatással, másod-szaggatással, majd a cukor betöltésével végeznénk.
Kép (és szöveg): http://kiskukta.blogspot.com/2009/10/olomuveg-suti.html
Bizony, bizony ! nem árt igyekezni !- mert hátha az évi 1200m3 gázfogyasztásnál többet használóknak gázáremelés lesz ! Na, OK!- (irigylem az illatokat!)
VálaszTörlésMás : (friss)
Csüt./09 órakor üléseznek
És ma 41 éves az unokahúgom!Ez is egy dátum,ha nincs is köze a közélethez és a receptekhet,-amit nyílván köszönök,mert lesz alkalom,hogy kipróbáljam.-Mondjuk Máris!
VálaszTörlésEz egy igazi "ólomüvegezős" recept!:) Nekem is van hasonló, még a tavalyi színes, kemény cukorka is várakozik az elkészítésre, mert akkor nem jutott rá idő... Félek, hogy idén sem lesz másképp!:(
VálaszTörlésTöbbször szemeztem ilyen recepttel- szeretném megsütni, még ha el múlt Karácsony :) Nagyon szépek!!!
VálaszTörlés