Barátnőm
kedvence, hátha valakinek kedve lenne kipróbálni:
50 dkg-os
leveles tészta (mirelit)
2 nagyobb
hagyma
3 dkg vaj
50-60 dkg
sütőtök
3 tojás
1 dl
tejszín
A leveles
tésztát kétfelé vágni, kinyújtani akkorára, hogy egy tortasütőformát
ki lehessen bélelni az egyik lappal és befedni a másikkal. (Az én tortasütőm 25 cm átmérőjű.)
2 nagyobb,
apróra vágott hagymát 3 dkg vajon
megfuttatunk, hozzáadunk 50-60 dkg meghámozott, összevágott sütőtököt, 1 dl
vizet, sót, borsot. Lefedve, nagyon lassan 10-15 percig főzzük. (amíg a tök megpuhul).
A tököt
kivesszük egy tálba, villával
széttörjük/szétnyomkodjuk, sót, borsot, szerecsendió-port, 2 egész tojást, 1 dl sűrű tejszínt keverünk hozzá. (érdemes
megkóstolni)
Az egyik
tésztával "kibéleljük" a tortaformát és behintjük zsemlyemorzsával, majd
ráöntjük a fűszeres tök-masszát, rátesszük a második tésztalapot, a széleket
összecsípjük, majd egy egész felvert tojással megkenjük. A közepébe egy kis
"kéményt" kell tenni (jobb híján cérna spulnit), 30-35 percig (sütőtől
függően – addig míg szépen megpirul) sütni!
Nagyon
finom melegen, langyosan, de még hidegen is!
- írta a barátnőm.
Én meg
egyszer kipróbálok mindent, ezt is – ám
őszintén bevallva, szívesebben eszem töpörtyűs pogácsát :- )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése