A kertemben ilyen |
Ha
van egy szabad délutánod, s ki szeretnél próbálni valami újdonságot, főzz orgonaszörpöt !
(Az eredeti recept itt olvasható:
(Az eredeti recept itt olvasható:
Elöljáróban
elmondom, annyira nem jó, mint amennyire idő-igényes….
Először
is ugye kell keresned egy olyan helyet, ahol a lehető legkevesebb városi mocsok
kerül a virágra. Tehát el kell zarándokolni valahova, vad vidékre. Nekem van Gyükésem.
Elmentem. Egyúttal megszedtem az idei csalán-tea-szükségletemet is.
Aztán
le kell „szemezni” a kis virágokat a szárukról. Most értettem meg, hogy miért
szeretik a méhecskék az orgonát (is) – úgy ragad a szemezgetés közben a kezed a
virágokban lévő cukortól (vagy mitől), hogy egy-kétszer közben kezet kell
mosnod. (Bár mondjuk a leszedett mennyiségtől függ ez, de mint alább látható,
én elég sokat szedtem.) Az általam szedett mennyiséggel 2 óra alatt (!) végeztem.
Ezek
után jön a recept – ami egyszerű:
1
bögre virág, egy bögre cukor, 1 bögre víz, citromlé.
A
vizet, a cukorral fel kell főzni, majd beletenni a virágot, ezzel felforralni,
tűzről levenni. Hozzáadni a citromot, leszűrni és „máris” mehet az üvegbe.
Én
száraz-dunsztba tettem, így talán tovább használható, nem muszáj minden nap ezt
inni két hétig.
Szóval
orgonaszörp „letudva”. Nem hiszem, hogy megismétlem ezt a procedúrát. Maradok a
jól bevált bodzaszörpnél.
Még szárasan |
Megpucolva |
Beletettem a forró cukros vízbe |
Felfőztem |
Leszűrtem - ilyen a "rendes színe"- rózsaszínes |
Még sosem próbáltam -sem készíteni, sem inni. Szerintem nagyon szép lett a színe. Íze? Illata? Orgonás?
VálaszTörlésNálunk még nem nyílnak, ha találok a vadonban egy adagot megcsinálok. Köszi a receptet!
Őszintén szólva sem az íze, sem az illata nem emlékeztet az orgonára... én többet vártam tőle. Olyan, mint egy rózsaszín, túlcukrozott limonádé...
TörlésA hétvégi nagy melegben már nálunk is ki fog nyílni. Sose próbáltam főzni belőle.:)
VálaszTörlésTúl sokat nem vesztettél.....
TörlésKimaradt. A folpackot nem a kupak alá teszed?
VálaszTörlésFólia van az üveg száján, azon a Nabenzoát, majd a kupak, majd újabb Nabenzoát és újabb fólia. Garantáltan időtlen időkig eláll. Mindent így teszek el, se a lekvárba, se másba nem teszek tartósítószert, csak a fóliák és a tetők közé.
TörlésHú, de jól néz ki! Nagyon különleges a színe.
VálaszTörlésMint írtam is, a jó szín az utolsó előtti kép. Olyan halvány-rózsaszínes lett.A színe tényleg szép.
TörlésAz a "jó" az internetben, ki-ki megtalálhatja azt, amiről úgy gondolja,hogy "neki van igaza." Kérdezte más is,- bizonyára kap választ,- hogyan és miért zárja le az üvegeit úgy,- ahogy @Aranyosfodorka.
VálaszTörlésItt van pl. egy leírás Befőzési tanácsok ( -benne a tartósítószerről,lezárásról - stb.)
Nekem a fentebb (is) leírt módszer tökéletesen bejött. Semmi, soha nem romlik meg és semmiféle tartósítószer nincs a befőttben/lekvárban.
TörlésVálaszom: lásd Kavicsnál.
VálaszTörlésTavaly Macedóniából hoztak ajándékba egy desszertet. Egy rózsa volt a dobozon. A desszertnek rózsa illata és "íze" volt.
VálaszTörlésA kérdés csupán csak az, hogy mennyit adott az ízből és az illatból a rózsa, s mennyit valami műízé.....
TörlésÉn is minden évben készülök kipróbálni ezeket a virágos izéket, de most, hogy látom nálad mekkora macera és hogy nem is extra az íze, idén is kihagyom!:))) Kösz, hogy megosztottad!
VálaszTörlés