Beindult a tavasz. Nem csak a medvehagyma virágzik a kertemben, hanem előbújnak az aranyos sárga kis pitypangok.
Én
eddig csak „mézet” főztem a virágából
(http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2008/03/pitypangmez.html itt írtam is már róla.)
Egyébként mi - egész gyerekkoromban ezt a virágot "kutyatejnek" hívtuk - nem tudnám megmondani miért, hacsak nem a szárából kifolyó fehéres nedv miatt...Sokkal később amikor már növényhatározó is volt a kezemben, jöttem rá, hogy a kutyatej az egy egészen más növény...
Egyébként meg elgondolkodtató,
hogy mennyi körülöttünk lévő szó, szerint Isten-adta-gaz, ehető, iható. Ingyen van,
rajtuk, mellettük, velük élünk, eltapossuk, legyomirtózzuk….aztán megvesszük a
délafrikai ezt-meg-azt…
De jó neked, hogy ilyen szép kutyatej és pitypang virágzik a kertedben!
VálaszTörlésPitypang "mézet" én is főztem már, nagyon finom volt. Bizony, sok értékes vadon élő növény él körülöttünk, amiket vagy nem ismerünk, vagy nem értékeljük. Mi a kakukkfüvet is mindig hegyoldalakban szedjük, sokkal ízletesebb, illatosabb mint a kerti.
Kutyatej, az sajnos nincs a kertben - legalábbis egyelőre, mert tervezem a "honosítását" (Csak mindig elfelejtek ásót vinni magammal, másképp meg nem lehet kihúzni a földből...)
TörlésHát egy szűk réteg, de a fiatalok 99,9%-a a vegyi- és méreganyagokkal teli energiaitalt issza, plusz sokaknál még egyéb élvezeti szerek...
VálaszTörlésSajnos igazad van....
TörlésMi a véleményed avagy tapasztalatod a fiatal leveleiröl. Itt nálunk sokan fogyasszák, de amig fiatal, igy hallottam. Gyerekkoromban mint mérgezö növény él emlékezetemben, a kutyatejjel kombinálva.
VálaszTörlésItt egy jó cikk: https://kertesz.blog.hu/2012/03/13/mindent_a_pitypangrol ebben is azt írják, ehető a levele - bár gyerekoromban mi sem ettük....
Törlés