Nem mondanám, hogy az idei május túlzottan kedvezett eddig a gyógynövény gyűjtésemnek… Egyedül a zsurlóból tudtam eleget szedni, de siralmas a bodzavirág adag, a citromfű se nagyon akar virulni a kertben, a szederlevélre meg nem maradt elég időm, mert cseperegni kezdett az eső…
Mindegy, megyek én majd az esős napok múltával a Gyükésbe, remélem, lesz ott még mindenből.
A szederlevélről eszembe jutott, hogy mintha ezt régen Planta teának hívták volna. Gyerekkoromban mi, gyanítom, többnyire ilyent ittunk. (Vajon a mai fiatalok ismerik-e, használják-e ezt az ingyen elérhető, egészséges teát, vagy csak a különféle ízesített műteákat isszák ? Sejtem rá a választ….)
Zsurló, szeder, bodza, citromfű |
Rákerestem a neten a planta-teára, s Erdőkóstoló blogjában nagyszerű leírást találtam:
Én nem szoktam a leveleket így kezelni, egész egyszerűen zölden hagytam eddig megszáradni, majd kicsit összetörtem és úgy használtam a teakeverékeimben. De most ezt a fermentált formát is ki fogom próbálni !
Ha találtok valami forgalomtól félreeső helyen, szedjetek és próbáljátok ki ti is !
Ingyen van !
Ingyen van !
...és telente és nyaranta nincs ital jobb mint a Planta,
halld az új kor szent parancsát, ha teázol, idd a Plantát.
Demokraták, plutokraták, igyák csak az angol teát,
nem úgy aki győzni akar, Plantát iszik minden magyar.
Jobb a műnap mint a nap, anyagnál a műanyag
fogsornál a műfogsor, doktornál a műdoktor
tyúkszemnél a műtyúkszem, zabszemnél a műzabszem,
nemzetnél a műnemzet, rendet rendet műrendet...
és telente és nyaranta győz a hanta.. győz a Planta
Allelúja, Giovinezza, tarka lepkék.. győz a hanta...
Pont reggel morfondíroztam, kinek hozhatnék még citromfüvet, majd rád ontom. Anyám úgy főzte a planta teát, hogy szegfűszeget is tett bele, majd ízesítette és lehűtötte, rendszeresen ittuk. Nagy kedvencem volt, valahol a kamra szegletében lehet, még most is fellelhető egy zacskóval. Ez a fermentálás nagy macera, de lehet hogy rászánom magam. A tüskétlen szeder most "jó lehet" vagy jó? (HM)
VálaszTörlésSzerintem a tüskétlen is szeder, nem hinném, hogy nagyon különbözne a levele a tüskéstől és most még zsengék a levelek, én mindig ilyenkor szedem...Ezt a szegfűszeges variációt mindenképp kipróbálom, nem lehet rossz. A citromfű jöhet ! Köszönettel befogadom a bodza mellé ! Idén elég kevés citromfüvem van, valószínű sokat kigyomláltam :-(
Törlésén is hallottam róla, sőt
VálaszTörlésamikor szedjük, a friss leveleit az ujjak között szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.
Nocsak. Erről nem tudtam, hogy vérzéscsillapító hatása is van.
TörlésSoha nem hallottam ezt a kifejezést. Szederből annyi van, fogok én is gyűjteni csak legyen már szárazabb idő. A hétvégén némi fenyőrügyet szedtem és cukroztam le illetve mézbe is került egy kevés. Alig vannak rügyek, kellene a napfény. A bodzára is várok, most kezdene nyílni.
VálaszTörlésHa nem fermentálom, akkor már nem is akkora az élvezeti/használati hatása? Túl macerás nekem is az eljárás, valószínű, hogy snassz szárítással fogok élni.
Miképp írtam én még sosem fermentáltam - hogy őszinte legyek, nem is gondoltam, hogy a levéllel valamit kellene/lehetne tenni a megszárításon kívül. Talán magában nincs elég aromája, de egy kis citromfűvel megbolondítva jó lehet. Vagy mentával, ha azt jobban szereted. (Én azt nem kedvelem...)
TörlésJé! Én most hallok először a planta teáról....
VálaszTörlésPedig valamikor régen "divat" volt - tekintve, hogy nem nagyon lehetett válogatni úgy, mint manapság, a teák között. És a dalt sem ismerted ? :-)
TörlésMondom én, jó ez a blogvilág, mindig lehet tanulni valamit:)
VálaszTörlésszeder felénk nem volt, így teljesen kimaradt az életünkből, de nem maradtunk gyógytea nélkül, gyerekkoromban állandóan borsmenta és fodormenta teát ittunk, mindig volt a kertünkben.
Szerencséd, hogy volt, aki megmutatta, aki rávezetett, hogy mi az, ami ehető/iható. Egy mai városi gyerek hol tanulhat ilyesmit ? (Hacsak nem tartozik valami rendesebb családba, vagy túrázó csoporthoz.)Neki jó a "bóti"...
Törlés