@x-től
kaptam két jó, elolvasásra ajánlott cikket, az egyik ez:
Ebből
kimásolok egy részletet:
Franciaország -
ahol 7,1 millió tonna étel veszik kárba évente, ennek nagy része a fogyasztók
miatt - szintén komoly lépést tett az élelmiszerek elherdálása ellen. Tavaly
fogadták el azt a törvényt, mely szerint a szupermarketek nem dobhatják ki
azokat az árukat, amelyeket nem adnak el, hanem egy jótékonysági szervezetnek
vagy élelmiszerbanknak kell adniuk. Azt is megtiltották az áruházaknak, hogy
szándékosan tönkretegyék az élelmiszert - például klórt locsoljanak rájuk -,
megakadályozva ezzel azt, hogy esténként a szegényebbek és a hajléktalanok
élelmiszer után kutatva feltúrják a kukákat. Így a négyszáz négyzetméternél
nagyobb üzleteknek szerződést kell kötniük jótékonysági szervezetekkel,
különben 3750 euróra büntethetik őket. Franciaország egyébként más módon is
küzd a környezetkárosítás ellen: idén nyáron betiltották a biológiailag nem
lebomló nejlonzacskót, 2020-tól pedig csak olyan eldobható evőeszközöket lehet
forgalomba hozni, amelyek 50 százalékban természetes alapanyagokból készülnek
és házilag komposztálhatóak.
http://energiaoldal.hu/fellepunk-az-elelmiszerpazarlas-ellen/ |
És
ez a másik cikk:
Ebben
– végre - valami itthoni pozitívumról lehet olvasni !! Egyetlen halk kérdésem
lenne, hogy a Dráva-menti zsákfalu szegényei miképp juthatnak efféle mese-szerű
jótékonysághoz ????
Egyébként
a pazarlással kapcsolatban az a véleményem, hogy igenis rettenet, ami folyik a „civilizált”
világban. Megvan a véleményem az élelmiszert pazarló magánszemélyekről, de még
inkább az áruházakról és éttermekről. De ugye, nem tegnap óta tudjuk ezt, évekkel ezelőtt is téma volt már.. Sajnos azonban igazi, látványos változás mégse nagyon történik.
Büszkén
jelenthetem, hogy én egy morzsa élelmiszert nem dobok ki, és nem tegnap óta.
Egyszerűen így neveltek. Mindennek van helye, elsősorban a hasamban, másod- és harmadsorban a szomszéd
szegények kutyájánál, macskájánál, végül pedig a madaraknál….
Az is eszembe jutott, (normálisabb elosztási-felhasználási-kereskedelmi elveket
követve) hogy ha a töménytelen kukába került élelmiszer, már az elején, a
termelőtől, egyenesen eljutott volna pl. az afrikai éhezőkhöz, tán nem is
indulnak el erre mifelénk. Ahol a kukázásból is jobban meg tudnak élni, mint a
hazájukban, ahol lassan már fű se nő… És nem tudom, hogy annak is nem mi,
túlfogyasztók vagyunk nagyobb részt az okozói.
:( A pazarlás. Borzasztó dolog.....Kertes házban jobban meg lehet ezt oldani...
VálaszTörlésNálunk van kutya,cica és ha olyasmi van,akkor azt külön zacskóban ráteszem a kuka tetejére,hogy elvihessék.
A franciák végre léptek!!!!!
Kétségtelen, hogy némi pluszmunkát jelent a maradék értelmes felhasználása - és egyszerűbb a kukába dobni .... De előbb utóbb rákényszerül az emberiség a takarékosabb életmódra.
TörlésÉn is olvastam a neten mindegyik hírről és örömmel díjazom, hogy valakik komolyan is veszik nem csak mondogatják. Nagyon remélem, hogy mi is (és a többi ország) követjük őket.
VálaszTörlésItt az ideje....És ha a "nagyok" nem törődnek ilyesmivel, akkor igenis, alulról szerveződve a "hangyáknak" kell elindítani az olyan folyamatokat, melynek a végén akár óriási fák is kidőlhetnek....hogy valami szép hasonlatot írjak :-)
Törlés:-)
TörlésA nagy probléma : hogyan jut el az árú a termelötöl Afrika közepére,ahol éheznek ?
VálaszTörlésNémetországban megszervezödött nagyobb városokban az u.n. "Die Tafel" akik elviszik hetente a megmaradt árút a nagy üzletekböl és ingyen továbbadják a rászorúltaknak.
Igen, tény, hogy a szállítás nincs ingyen - de én mégis úgy gondolom, ha valamit nagyon akarunk(akarnak) azt meg lehet valósítani.
TörlésGyanítom, olcsóbb lenne, mint a mostani emberáradattal való küzdelem.....Bár a menekültek jó része nem csak az éhség elől menekül...
Foglalkoztam már a témával, 6 éve is:
http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2010/11/ne-dobd-ki.html
(sőt az a gyanúm, máskor is, csak azt épp nem találom :-) )