A
Zwiebakról jutott eszembe egy másfajta „kenyér”- különlegesség: a pászka, vagy
macesz.
Hosszú
évtizedek óta nálunk a karácsony és a nagyobb családi ünnepek alkalmával a húsleves betétje az ebből készült gombóc. Az „igazi”
húsleves természetesen marhafarokból fő, de azért a disznóhúsból készült is jó.
Azt tán mondanom sem kell, hogy nem kuktában, hanem egy fél napig, szép
csendesen kell főzni a levest, hogy a legfinomabb ízek kiérződjenek majd belőle.…
Aki nem
ismeri a pászkagombócot, annak csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer
próbálja ki !
Az én
receptem:
1 egész
tojáshoz 1 evőkanál olaj, 2,5 evőkanál víz, 4 evőkanál pászkadara (a
pászkalapokat a robotgéppel szoktam felőrölni – de alkalmanként liszt
formájában is beszerezhető) só, bors. Ezt a masszát este összekeverem és hűtőbe
teszem.
(A képen
látható mennyiség a fent leírt anyagmennyiség ötszöröséből készült !) Másnap
vizes kézzel gombócokat formázok belőle és kifőzöm.
Nem tudok
finomabb ünnepi levest elképzelni ennél.
Egyébként a
boltokban meglehetősen drágán adják – viszont most találtam egy egyszerű
receptet, amit ki is fogok próbálni.
Hozzávalók
16 negyed-körhöz:
8 dkg fehér
liszt,
7 dkg
teljes kiőrlésű liszt,
1 csipet
só,
1/2 csapott
mokkáskanál sütőpor (el is hagyható, de így megszáradva nem lesz
fogtörő-kemény),
1 dl
szoba-hőmérsékletű víz.
A
hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, négybe vágjuk majd gombócoljuk. Három
gombócot letakarunk hogy ne száradjon, egyet lisztezett deszkán nagyon-nagyon
vékonyra kinyújtunk. Derelyevágóval négybe vágjuk, majd csíkozzuk a darabokat.
Forró serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük.
Én a végén
le szoktam kapni a serpenyőt a tűzről, és húsfogó csipesszel megfogva a a
kenyérkéket, nyílt lángra is rá szoktam dobni pár másodpercre.
A maradék
három gombócot ugyanígy készítjük.
A pászkát
fogyaszthatjuk frissen is, de megszáradva épp olyan, mint a bolti. A kiszáradt
pászkákat meg is törhetjük mozsárban durva morzsára (vagy robotgépben) és így
készülhet belőle maceszgombóc is.
Kiválóan
használható Cézár-szerű salátákra is, ha pár centis darabokra tördeljük.
Apukám imádta a húslevesbe beletördelni kisebb-nagyobb darabokba a pászkát, Anya a mai napig tart otthon, Ő is szereti. Én még nem próbáltam, de biztos finom, azt szoktam mondani, mi lenne rossz rajta?
VálaszTörlés"Csak úgy" enni én nagyon ritkán szoktam, de ha egyszer kedved lenne a leírt receptet kipróbálni (nagyon lényeges az állaga!!! és ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül!)- szóval ha egyszer kipróbálod, szerintem ízleni fog. Írd meg !
TörlésÉn igy ahogy van, ettem sokáig anno a pászkát...Íztelen, száraz valami...mégis nagyon ízlett...
VálaszTörlésMitől is lenne íze ? Liszt meg víz...Biztos nem ízlik mindenkinek, de hát ugye ízlések és pofonok....
TörlésPróbáld ki a gombócot !