Szeretek kísérletezni és nem szeretek pazarolni, főleg élelmiszert nem dobok ki. Ha egy mód van rá, átalakítom. És módot mindig találok....Kaptam kifliket. Nem szeretem a bolti péksüteményeket, valami elképesztően ócska termékek - így aztán megszárítottam és prézlinek ledaráltam. Igenám, de azt mindig át szoktam szitálni, mert csak a finom szemcséjű morzsával panírozik. Így aztán most is maradt egy jó marokra való nagyobb méretű morzsa. Mi legyen vele ?
Épp ezen a napon terveztem kenyeret sütni - gondoltam, kísérletképp belekeverem a kenyér-tésztába. Ez is történt. Ilyen lett az eredmény:
Meg kell mondjam, nagyon finom. Persze nem csak a zsemlemorzsa látszik benne, hanem a sokféle mag is, amivel én rendszeresen feldúsítom, fűszerezem, a kenyérkémet. Jó ötlet volt, fogom alkalmazni a jövőben is. Ajánlom kipróbálását az esetleg ide tévedő kenyér-sütőknek.
Nagyon szép! Élesztővel vagy kovásszal sütöd? Helga
VálaszTörlésTöbbnyire élesztővel, de próbálkoztam már kovásszal is. Nekem az kicsit macerás, mert az egy kg. lisztből sütött kenyér kb. 12-14 napig elég nekem, s addig dédelgetni kellene a kovászt.
TörlésNagyon szép lett a kenyered, egészséges, és biztos, hogy nagyon finom is. És tudod hogy mi van benne 😊.
VálaszTörlésJó ötlet volt a morzsa újrahasznosítani. A zsemlemorzsát mi sem veszünk a boltban, mindig, a mai napig mi csináljuk szárított kenyérből.
Én is örülök ennek a morzsás ötletnek, próbálkozás volt, de máskor is fogom csinálni, ha a helyzet úgy hozza. Amúgy meg a morzsát én is magamnak csinálom, nem veszem.
TörlésNyáron a pici konyhát átmelegítő gázsütő miatt néha nem sütök, hanem veszek bolti kenyeret....Hát rettenetes, miket árulnak. Nem bírnám azt sokáig enni... Én már több mint 30 éve magam sütöm a kenyeremet.
Törlés
Nagyon szép a kenyered és finom lehet ! Hasznos ötlet mikor morzsát csinálok a megmaradt péksüteményekből átszitálás után én is a nagyobb darabokat félreteszem , azokat olyankor használom fel ha beáztatott zsömlét használok és ezzel kiegészítem. Legközelebb teszek egy próbát én is az ötleteddel. Egyszer a kenyér receptedet is leírhatnád:)
VálaszTörlésNyugodtan próbáld ki, nem fogsz csalódni.
TörlésLeírom majd a receptemet - de őszintén szólva semmi különlegesség nincs benne: liszt, víz, só, élesztő.... és hozzá a magok, ill. kb. 3 óra itthon tartózkodás.
Még áruld el milyen módon tárolod a kiszáradás ellen. 3-4 nap után agy száraz lakásban már nem lehet frissnek nevezni. Persze függ attól is milyen kenyérröl van szó
VálaszTörlésÓ hát én lefagyasztom !!! Egy kiló lisztből sütött kenyér 2 -néha 3 hétig is elég. Miután megsült és kihűlt, felszeletelem és a fagyasztóban tárolom. Vagy a mikróban, vagy a grillezőben melegítem, ill. készítek belőle piritóst.
TörlésA fenti képen a fél adag látszik már felszelve. Egy kiló lisztből két ilyen kenyérke lesz, 24-25 szelet kenyér + a 4 sercli (! remélem tudod, mi az ???) lesz....
Serzli? Hát hogyne, szeretem mindig ropogósan. A lefagyasztást ismerem. De szeletelve jó ötlet, mert akkor annyi szeletet veszel elö 1 kilós kenyér helyett, amennyi pillanatnyilag kell. Mert a kiló kenyér felmelegitve a micróban nem fogy el egyszerre ès kiszárad pár nap után. A jó pap is holtig tanul, tartja a közmondás. Köszönöm a választ.
VálaszTörlésÖrülök, ha jó tippet tudtam adni - próbáld ki, rá fogsz jönni, hogy a jobb minőségű kenyerekkel simán lehet ezt tenni. Nem véletlenül hangsúlyoztam a "jó minőséget" - mert bizony vannak kenyerek (legalábbis M.O.-on), melyek szerintem az elkészülésük után pár órával se élvezhetők. No azokkal ezt nem lehet megcsinálni.
TörlésHa már a házi kenyérnél vagyunk, tegyünk emlitést egy jó házi zsiroskenyérröl amelynek izét most is érzem. Házi zsir és házi kenyér nagyszerü párositás gyerekkorom emlékeiböl. Sajnos a házi zsir itt nálunk hiányzik annyira kiszoritotta a zsirt a koleszterin gyógyszer lobby.
VálaszTörlésÉs hentesnél se kapható zsírszalonna ? Mert én többnyire azt veszek s magam itthon kiolvasztom, így lesz töpörtyű is meg jó minőségű zsír is. Igaz manapság már zsírszalonnát se lehet mindenhol és mindig kapni, illetve óvatosnak kell lenni, milyen zsírszalonnát és hol veszel - mert én is rosszul jártam a legutóbbi vásárlásnál.
TörlésLásd: https://aranyosfodorka.blogspot.com/2021/11/hat-ez-mi-volt.html
Azt hiszem falusi paraszt hentesnél még fellelhetö, vagy a vágóhidon, ahogy mesélik. Egy kisèrletet megérne.
VálaszTörlésKenyerek egyébként szinte „házi“ minösègben kaphatók számtalan változatban.
Próbáld ki ! Egy kis adag töpörtyűtől még egy fogyókúrásnak sem kell félnie (szerintem) - aztán ha ízlik, a próba ismételhető, ha nem, feledhető.
TörlésBevallom, nem próbáltam végig az itthoni kenyereket, lehet hogy a drágábban között azért van ehető - de nekem a saját gyártmány ízlik a legjobban.