https://drgulyas.hu/szakertoi-cikkek/gyomnovenynek-hitt-csodaszereink-a-kover-porcsin/ |
Amerre
sétálunk, úton útfélen elénk tűnik egy szívós, húsos levelű gyomnövény, mely
még a legnagyobb, hetekig tartó szárazságot is túlélte. Imádják a tyúkok, a
disznók, a lovak is, sokan nekik szórják, pedig a kövér porcsin emberi
fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, rengeteg ételhez felhasználható
hihetetlen vitaminforrás.
Mit érdemes tudni a kövér porcsinról?
Az Ázsiában
őshonos, de Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg területein is
előforduló növény hazánkban is igen elterjedt. A húsos levelű, vastag, kúszó
szárú növény egynyári. Július közepétől folyamatosan virágzik, sárga virágainak
5-6 szirma van. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak.
Vadon nőve vízszintesen terjed.
A kövér
porcsin tele van vitaminnal. Megtalálható benne a B -vitamin, C-vitamin,
E-vitamin. Rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, riboflavinban,
káliumban és foszforban. Tartalmaz alfa-linolénsavat, glutationt, oxálsavat, és
még számos más értékes tápanyagot.
A kövér porcsin kiváló:
szív és érrendszeri betegségek kezelésére
érelmeszesedés ellen
koleszterinszint
csökkentésére
aranyérre
izomgörcsökre
reumára
A porcsin ültetése
Aki
tudatosan szaporítaná kertjében, a fagyok után kezdheti ültetni. Érdemes napos,
jó vízelvezetésű talajt választani számára, és az ültetés után sűrűn locsolni.
Mivel a porcsin képes átvészelni a legerősebb szárazságot, gyakran használják
talajtakarónak is.
Termeszteni
másodnövényként, például borsó után érdemes. Ha túl sűrű, nem árt ritkítani, de
különösebb gondozást nem igényel.
Aki
fogyasztani szeretné, ültetés után 3 héttel már csipegetheti. A levelek
virágzás előtt a legfinomabbak, ízük
savanykás, leginkább a sóskára hasonlít.
A porcsin felhasználása
Kellemesen
savanykás íze miatt legtöbben főzve fogyasztják, de a felhasználásának száma
gyakorlatilag végtelen. Használható salátának, fűszernek, levesbe. Készíthető
belőle akár főzelék, krémleves is. Szórható kenyérre, rakható zöld vagy
gyümölcsturmixba.
Vannak, akik
savanyúságként, mások fagyasztva tartósítják. Szárítani nem érdemes, mert
elveszti értékes íz- és zamatanyagait.
A kövér
porcsint savanyúságként hasonlóan kell eltenni, mint az uborkát, de plusz
fűszerek nem kellenek mellé, csak ecetes felöntőlé. A megmosott, aprított
növényt az ecetes lével kell felönteni, rá egy kis szalicil, majd jól le kell
zárni.
https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2022/09/25/kover-porcsin-omega-3/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése