Jön a szomszédasszonyom, maradt a vendégségből 8 zsemléje, kell-e nekem ? Nincs kedve "vacakolni vele"... Naná ! Nehogymá’ a 60.- vagy most már nem is tudom hány Ft-os zsemlét kidobja !
Felkockáztam szépen és a sütőben megszárítottam. Készülhet belőle: (kicsit a grillezőben megpirítva)
- rongyosleves (tojáslevesnek is hívják) „betét”,
- extra rántotta ( a tojást felkockázott sült szalonnára ütjük és hozzákeverjük a zsemlekockát)
- zsemlegombóc (pl. vadashoz, vagy valami szószos húshoz)
- zsemlemorzsa – amit nem csak panírozáshoz, de akár pl. liszt helyett főzelékek sűrítéséhez is lehet használni. Fasírthoz is keverhető. (Bár most éppen nincs darálóm, mert miképp írtam pár napja, sajnos tönkrement.)
Ezeket a fenti tippeket én még otthonról hoztam és régóta alkalmazom (persze nem csak zsemlével, megmaradt kenyérrel is...)
Azt viszont nem tudom, hogy a mai ifjúságot érdekli-e ez a téma ? Vagy csak a pizza, meg a hamburger jön számításba... az eldobós papír-szemetével együtt....
Nézem egyébként, a gugliban is van rengeteg ötlet - de bizonyos extrém változatok nekem idegenek.
Egy a lényeg: Ne dobd ki a megmaradt zsemlét ! SE.
Nálam is felhasználásra kerülnek , a tojásos változatot nem ismertem eddig. Esetleg fasírt helyett ha már darálód nincs most, hamis fasírtot is készíthetsz belőle!
VálaszTörlésBiztos lesz helye - sajnálnám kidobni. És annyira reménykedem, hogy valahol mégiscsak találok a robotomhoz alkatrészt....
TörlésSe megmaradt kenyeret, se zsömlét soha nem dobunk ki mi sem. megszárítjuk, jó belőle a prézli, vagy fasírtba. Neked most szép adagod lett, jól fog jönni majd!
VálaszTörlésAzért van egy olyan megérzésem, hogy az "ifjabb generáció" nem becsüli ennyire, néha elképesztő dolgokat lehet a szemeteskukákban látni....Nem, nem mondom, hogy mind ilyen, de bizonyára a korosztályunk-beliek sokkal spórolósabbak, mint a fiatalok. És spórolni ezzel is lehet.
Törlés