Soha nem hívtuk császármorzsának, nálunk ez az étel mindig is smarni volt. Nem egy nagy kunszt elkészíteni, mégis idejét se tudom, mikor ettem utoljára. Igenám, de az én agyamban a smarni csak és kizárólag sok mazsolával és hecsedli lekvárral ehető. (Na, most megint magyarázkodhatok, hecsedli = csipkebogyó.)
Igen, ez az a lekvár, amivel a legislegislegöbbet kell vacakolni, mire elkészíted. Már a szedés is gyötrelem, az aprócska vadrózsatermést begyűjteni, felvagdosni, magját kikaparni, megfőzni és végül ebből készül sűrítéssel, cukor hozzáadással a lekvár. Egy napi munka minimum....Na de mi lesz belőle !!! Mennyei, csodálatos, semmihez nem hasonlítható lekvár...Sok munkával egy kevéske...
Szóval feláldoztam egy ilyen, kincsként őrzött lekváromat a mai ebédhez. Láthatod az üvegre ragasztott címke dátumát, 2018-ban készült, igen és semmi, de semmi baja. Hja, jól volt elkészítve....
Mennyei finom ....volt.
Nálunk is smarni volt mindig is a neve. Mi is szeretjük, sárgabarack lekvárral, de hecsedli lekvárral is finom lehet.
VálaszTörlésKb. két-három évente teszek el hecsedlit, addig ki szokott tartani egy-egy lekvár főzés. Elég macerás, az biztos 😊.
Egyszer próbáltam "bótit" venni - hát nem tudom, azt miből készítik, de förtelmes volt. Inkább spórolok a sajátommal - de nem veszek másikat. Igaz, semmilyen bolti lekvárt nem eszem, csak azt, amit én főztem be.
Törlés