Majdnem kész vagyok....(a befőzéssel)...Még a paradicsom és a sós-uborka eltevés van vissza...Nem tudom megmagyarázni (tán egy pszichológus tudná), hogy engem ez a látvány, ez az érzés/tudat, hogy "teli a kamra" miért vigasztal meg, sőt, ad örömöt ? Tán ezt is, mint oly sok mindent gyerekkoromból hozom.... Mert - ha lenne értelme - tudnék mesélni a gyerekkorom ételeiről, és/vagy étkezési szokásairól, melyeket többségében egy életen át megőriztem és ma is jónak tartok. Na de kimentem én már a divatból a múltammal együtt.
Egyszer-kétszer azért próbálkoztam "bóti" lekvárt venni - de hát az minden volt, csak nem az az íz, amit szeretek/megszoktam. Hogy miből, hogyan készül némelyik, azt meg részben munkahelyi feladatom kapcsán (üzemek ellenőrzése) tudtam/láttam.
Így hát marad a meggymagozás az udvarban, a paradicsom-passzírozás és az összes aprólékos kis munka, ami ugyan 40 fokos melegben nem a legvidámabb cselekedet - na de a végeredmény !!! Hát az azért megéri a fáradságot....
Gratulálok ügyes vagy hogy már ilyen sok finomságot eltettél a téli napokra! A bolti lekvár nekem sem ízlik és az ára a duplája az általunk elkészítettnek még úgy is ha esetleg drága a gyümölcs.
VálaszTörlésAbszolút egyetértek. Lehet, hogy több kerül az én lekvárom, mint a bolti (bár nem biztos) - de legalább tudom, mi van az üvegben...
TörlésMilyen sok szép befőtted, lekvárok van már! Én is tettem már el sárgabarack lekvárt, és őszibarackból is, aztán majd még jön a szilva, és szintén savanyúság is. És ha valamit látok még, amit lehet eltenni, majd meglátjuk...
VálaszTörlésIdén a szilva kimarad nálam. Valahogy a tavalyi nem fogyott és akkor elég lesz az, ami van...Amúgy is olyan "macerás" - mert azt a bizonyos "tepsiben egy napig sütögetett" szilvalekvárt (=cukor nélküli) készítem. Nagyon finom, de sok türelem kell hozzá...
TörlésEgyszer-kétszer én is csináltam "sült" szilvalekvárt, de visszatértem a hagyományos módra, mert sokáig tartott míg elkészült, és utána több volt a mosogatás, sütőtisztítás, mint amit az egész megért. De finom volt, és jó sűrű.
TörlésA másik, amit elfelejtetem leírni, hogy bolti lekvárt én sem veszek, még soha nem vettem, és nem is fogok, és az íze.... biztos nem olyan, mint a saját, és drágább is.