Remélem, az alábbi linkre kattintva meg tudjátok nézni régi, egy időre elveszett, majd most a FB-n újra megtalált "kisbarátnőm" csodás fügelekvár receptjét. Van nekem fügefám, tettem is el mindig pár üveg lekvárt - de azért "annyira" nem voltam oda ezért nagyjából "semmilyen" ízű lekvárért. Na, most megcsináltam a leírtak szerint, igaz, a végére a spéci különleges fűszereket nem tettem be (mert nincsenek), de a kezdeti pirított cukor és a végén beleszórt kakaó valami varázslatot csinált ezzel a jellegtelen fügével. Ha van fügefád, s ha van még rajta termés, feltétlenül próbáld ki ezt a variációt!
https://www.facebook.com/photo?fbid=1062290765896836&set=pcb.1062292265896686
Katalin kérésére, ill. azoknak, akik a FB-t nem olvassák, íme a recept:
Az edényem alján pici cukrot karamellizáltam (csak az íze miatt
) a megmosott fügéket felkockáztam és a karamellizált cukorhoz adtam,
kapott egy kis citromlevet is, puhára főztem, pürésítettem. Annyi
cukrozatlan kakaóport adtam, amitől kellemes csokis íze lett.
Mivel
a kedvenc csokim a kardámom-os és a garam masala-s, úgy gondoltam a
füge is kap egy kis őrölt kardámom-ot. Amikor lekapcsoltam a főzőlapot,
akkor reszeltem hozzá citromhéjat.
(Én csak kakaót meg citromot tettem pluszban bele, de azzal is csoda finom!)
A FB-on közzétett receptet nem tudom megnézni, mert mi nem vagyunk tagjai.....
VálaszTörlésFügelekvárt Apukám már régóta főz, és én is, amikor kapunk, vagy hozunk tőle fügéket. Nekünk ízlik, szerintem nagyon finom, szép érett fügékből, akár csak kis citromlével, de más fűszerekkel ízesítve, mint a fahéj, szegfűszeg vagy a csillagánizs. De szerintem fűszerek nélkül is nagyon jó, jól kiérződik rajta a füge íze.
Bemásoltam a receptet - nekem a külön fűszerek nélkül is nagyon ízlett. (Pluszban a "szokásos" cukron felül csak a citrom, és kakaó volt az enyémben. )
TörlésKöszönöm hogy bemásoltad a receptet! Nagyon finom lehet így csokis ízzel 😋.
TörlésHa idén már nincs Édesapádnál füge, próbáld ki jövőre. Én ezentúl csak így fogok fügelekvárt eltenni.
TörlésÜgyes vagy nagyon finom lehet ez a lekvár.
VálaszTörlésŐszintén szólva nem tudom, mennyire "divat" a fügelekvár főzés, a piaci árát sem tudom. Nekem 40 éve van fügefám, így hát adott a termés és ez az új variációjú lekvár nagyon finom.....
Törlés