Szoktatok
otthon tejszínkrémsajtot csinálni ? Én nagyon régóta és meglehetősen gyakran
készítek. A receptet a Nagymamámtól tanultam – vagy tán lestem el – de annyira
egyszerű, hogy 3 elemi se kell hozzá….Egyébként ez nem is igazán tejszínből
készül, de mivel mi ezt otthon így neveztük, hát én se hívom másképp.
(Bár
hát alapjában a tej-föl micsoda ? nem a tejnek a színe-java?? – na csak a
szójáték kedvéért írtam ezt…)
Látom
a neten, millió variáció van – és valóban lehet(ne) tejszínből is készíteni.
A
lényeg a jó minőségű (20 %-os) tejfölön van. Az egyszerűbb (nagymama-féle)
változat az, hogy egy kevés sóval elkeverem a tejfölt, majd egy, csak erre a célra
használt, vékony vászon kendőbe kötöm, főzőkanálra felakasztom egy magas falú
lábos fölé függesztem és beteszem a hűtőbe. Min. 24 óráig szikkad, csöpög, de
ha két napig áll így, akkor sem lesz baja.
Amikor
a kendőből kiveszed, igen kellemes ízű, lágy, jól kenhető tejszínes ízű
sajtfélét kapsz. Próbáltam már snidlinggel, petrezselyemmel ízesíteni, de nekem
a natúr ízlik a legjobban. Zöldpaprikával, retekkel….
Pofonegyszerű és messze nem kerül annyiba, mint a
bolti krémsajtok. Ja és a tejfölön kívül semmiféle adalékanyag nincs benne.Itt a végeredmény..... |
Már múltkor is akartam kérdezni, csöpögtetés előtt nem kell meglangyosítani? Mint az aludttejet túrókészítés előtt.(HM)
VálaszTörlésNem, ahogy kiveszem a hűtőből, belekeverem a sót, felkötöm és visszateszem a hűtőbe. Másnap, (az állagtól függően) kiveszem a vászonból és tányérra téve újra visszamegy a hűtőbe. Ha túl hígnak találom, akkor még egy fél napig a vászonban hagyom.
TörlésÉn is ezt szerettem volna kérdezni. Langyosan, hidegen, szobahőmérsékleten sózod?
VálaszTörlésLásd fentebb. Ahogy kivettem a hűtőből, sózom bekötöm és visszateszem.Semmi "kunsztozás". :-)
TörlésKöszi!
TörlésEz nagyon finom és mascarpone helyett is ezt használom süteménybe!
VálaszTörlésMég sütiben nem használtam, de lehet, hogy akkor ezt is kipróbálom egyszer.
TörlésIlyet még nem csináltam. De jó, hogy feltetted! Nem mintha ennénk krémsajtot, mert tiltó listán van a zsír miatt, de a gyerekek biztos imádni fogják. Köszi!!!
VálaszTörlésSzerintem ízleni fog nekik és ügyesen lehet ezzel-azzal ízesíteni, szóval érdemes kipróbálnod.
TörlésSzuper! Köszi a receptet! :-)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog - neked is ajánlom, hogy esetleg kísérletezz különféle fűszeres ízesítéssel is.
TörlésKöménymagos, petrezselymes, :-) Próbálkozunk.
VálaszTörlésÍrd meg, melyik lett jobb ! Én nagy petrezselyem-barát vagyok (pl. iszom teának is) de sok ételbe teszek. Gondoltam, legközelebb én ezzel fogom keverni.
Törlés