Még meg is fordult a fejemben, hogy nem valami „kukába-való”-t reklámoznak-e ennyire ? – de azért csak csak elmentem és vettem 4 hatalmas darabot. (Nem, ez nem akkor volt , amikor többen visszavitték, mert büdös volt, - ez kb. egy héttel előtte lévő akció volt....)
Amit én hazahoztam, gyönyörű és friss volt.
Nem kis mennyiség ez az egyszemélyes háztartásban – de eleve tudtam, hogy számtalan felhasználási módja lehetséges, mellyel élni fogok. Szépen kifiléztem, (csontjából majd leves lesz) feldaraboltam és szeletelve lefagyasztottam.
Ezerszer elmondtam,
leírtam, én ételt soha nem dobok ki (csak ha elégetem, mint pl. legutóbb a
mikróban egy adag pattogatott kukoricát – miután majdnem a mikrót is kidobtam 😄 ) – és egy étel-alapanyagnak
számtalan felhasználási lehetőségét ismerem és alkalmazom rendszeresen.
Szóval én
mit is tudnék varázsolni csirkemellből ? Nos:
Induljunk ki az alapból, ami egy jól megfőzött csirkepörkölt. Ez ugye az ELSŐ variáció.
Ezek után
jöhet a gulyás mint MÁSODIK.
Nagyon
szeretem, szoktam is készíteni, mert a bolti felvágottaktól idegenkedem, húspástétomot
– HARMADIK változatként.
NEGYEDIK -
bármiféle zöldséggel és rizzsel rakott hús. Ezt talán nem is kell részleteznem,
én leginkább a zöldbabos és kelkáposztás változatot kedvelem.
ÖTÖDIKNEK
jöhet a tarhonyás hús valami finom kis saját-gyártmányú kovászos ubival.
HATODIK -
húsos palacsinta – épp a napokban jutott eszembe, hogy idétlen idők óta nem
ettem….
HETEDIK –
ez már kicsit macerásabb – de nem lehetetlen. Külön kell választani a húst és a
pörköltlevet. A húst ledarálni és húsgombócot lehet készíteni belőle, paradicsom
mártással (vagy töltött paprikát). A lé is elmegy valamilyen – mondjuk pl.
krumpli - levesbe ízesítőnek.
És most
több változat nem jut eszembe.
Ám miután mindezeket leírtam könnyedén, csak úgy „nagyhirtelen” – arra gondoltam, hogy ha megkérdeznék egy harmincévest – vajon mit tudna ő felsorolni ?
A
fiatalokról aztán hirtelen eszembe jutott, hogy valamilyen formában akár pizza feltét is
készülhetne belőle, mint NYOLCADIK változat. Ja, és KILENCEDIKNEK mondhatná, hogy meggrillezi ezzel-azzal, illetve TIZEDIK: valami "kínait" csinál belőle....
No, ezek
után holnap azt hiszem, kiveszek pár darab csirkemellet a hűtőből és elkészítem valamelyik változatot.
Mondjuk a hortobágyi palacsintát írva nyeltem egy nagyot. Valószínű, az lesz az
első…
Brávó ! Így kell írni,és minél többször tudatosítani ! Semmi nincs, ami ingyenes... minden "ingyenes." (és ne részletezzem, hogy megfizetjük, megfizettetik velünk) Jövőkép ?- mint pl. azt,hogy az áruházak parkolói után kell majd fizetni.( a boltoknak adót) -és a nagypénteki munkaszünetet is meg fogjuk mi még fizetni. Mindenesetre ( ne bízzad el magad - a "dicséretem" miatt... (megint kissé diszkriminatív" (?) ( "fiatalok felemlegetése) - tegyem hozzá, némelyik tippedet pl. én sem enném meg. (de ez legyen az én bajom ) esetleg átküldök majd egy linket, a vasárnapi húsleves felhasználásáról. ( bár én már "megüzentem nekik," hogy húslevest lehet pl. szombaton is főzni... stb.)
VálaszTörlésHmmmmm... Azt hittem, hogy a szememre veted, nem írtam a főtt csirkemell meggy mártással c. fogásról :-)
TörlésÉs amíg kerestem, melyik linkre is gondoltál, találtam egyet, ami ugyan nem a csirkéről szól, de nagyon ajánlom elolvasásra:
http://nagybetuselet.cafeblog.hu/2016/10/09/maradekok-felhasznalasa-a-husleves/
http://gmanyaesbaba.blogspot.hu/2016/02/hazi-csirkemell-sonka.html?m=1
VálaszTörlésPríma ötlet - mivel nem vagyok bolti-felvágott-fogyasztó, ki fogom próbálni..
TörlésKöszi !
A legfinomabb kimaradt... rántott csirkemell...Azzzztán...édes-savanyú... a csirkemell megpárolva, ráöntve ez a z édes- savanyú/készen lehet kapni/ amibe minden van a bambuszrügytől kezdve minden zöldség... rizzsel tálalva...
VálaszTörlésHusi megsütve, gombaszósszal összefőzve... fenséges.../én külön csinálom, mert Ernő nem ehet gombát/...Rizses hús?
Ennyi jutott eszembe...
:-) Köszi, bővítem a listát (gondolatban). Nem is értem, a rántott csirkemell miért maradt ki ??? És az édes-savanyút is szeretem. Gombaszósszal nem ettem, de mivel a gombát is nagyon szeretem, elhiszem, hogy finom.
TörlésÉs most jutott eszembe az bizonyos "tettyei" csirkesaláta: mikoris a párolt csirkemell falatokat összevagdosva összekeverik apróra tépett fejes salátával, almakockákkal, narancs-szeletekkel és kevés balzsamecettel locsolják meg...Nyammmmm....
De jó,hogy írtad a tarhonyát!!!!!!Holnapra egy gyors munkahelyi kaja kell.
VálaszTörlés:-) Örülök, hogy találtál használható ötletet....
TörlésLÉN is most, a kommenteket olvasva látom, hogy bővíthető a sorozat, amit írtam.
Én szoktam vadasan elkészíteni,meg lehet spékelni kis szalonnacsíkkal és zöldségágyon megpárolni,aztán a zöldségeket leturmixolva vadasan elkészíteni a mártást.Sietősen makarónival,ha ráérünk,akkor zsemlegombóc vagy krumpligombóccal.Fenséges!
VálaszTörlésLélekajtós
Érdekes, csirkét még sosem ettem/készítettem vadasan, de hát miért is ne ? Nem lehet az rossz úgy se. A zöldségekkel párolás is jó ötlet.
TörlésSzinte mindig csirkéből készítem a vadast.
TörlésÉletemben másból, mint marhából még nem ettem .... :-O
TörlésNo és a brassói is kimaradt meg a tejszínes raguleves nyami, és a csirkemelles rakott tészta se kutya. Netán egy kis orosz hússaláta? Összehozunk mi itt közösen még 20-at is. :-D
VálaszTörlés:-) :-) :-) Még páran rábukkantok erre a bejegyzésre és tényleg igazad lesz, összejön itt még 20 is !!
TörlésKiderül, hogy szakácsmesterek olvassák a blogomat. :-)
Baconbe tekert
VálaszTörlésfűszeres vajjal töltött
aszal szilvával/barackkal töltött
....
stb. stb. :))) szóval van variáció rendesen csirkemellre :)
Micsoda pikáns változatok ! Egyik sem lehet rossz, már csak az összetevők miatt sem. Mingyá' megszámolom hányadik változatnál tartunk ! :-)
TörlésA tiéddel együtt (ha jól számolom) - eddig - 23 változatot hoztunk össze. Hát nem semmi ! :-)
Abból az egyszerű, "vacak" kis csirkemellből.....
Anyu az utóbbi időben csak csirke vagy pulyka mellett eszik és nagyon szereti a vadast. Ezért a húgom rendszeresen így csinálja.
VálaszTörlésJavaslom még a kínai csirkemellet, a Caesar salátát, nyári csirkesalátát.
Az utóbbiak inkább nyári ételek, mert paradicsom, paprika, uborka, saláta kell hozzá, bár télen jó a kukorica, zöldborsó is.
PZs
mellet, természetesen 1 t. :-D
TörlésPZs
Nem lehet rossz a vadas változat se - végülis nincs az sehol előírva, hogy csak marhából lehet azt készíteni...
TörlésNekem ezek a salátás változatok eszembe sem jutottak, igaz egyetlen félét ettem csak eddig, de bizony meglehet, hogy ezt a bejegyzést átdolgozom, kiszedem belőle a recept ajánlatokat és beteszem a "Horváth Ilonámba" :-)
A mi kedvencunk a lilahagymaval es gombaval megsutni a csirkemell csikokat egy nagy vookba jo fuszeresen, tejfolos tesztasalataval es sultkrumplival kiegeszitve Isteni lakoma! :)) A masik nagy kedvenc: csikokra vagni es beleforgatni egy jo suru palacsintatesztaba amibe jo sok lilahagyma, fokhagyma es reszelt sajt is van es forro olajban kisutni. Nalunk nagyon gyakran ez a vacsi akarmilyen salataval :)
VálaszTörlésJajjj es a Racos csirkemellet el is felejtettem :) http://www.nosalty.hu/recept/racos-hus-csirkemellbol
TörlésEs milyen jo a hozzaszolasokbol is otleteket meriteni!!!
Fantasztikusak vagytok ! Szemem szám tátva, mennyi príma, sosem hallott ötlet jött itt elő nagy-hirtelen.
TörlésKöszönök minden új ötletet - ezúton is.
A sajttal, tejszínnel jénaiban lerakott és megsütött varáció, rizzsel tálalva?
VálaszTörlésNo, ez tetszik, a sajtot mindenféle formában szeretem ételben és azon kívül is. Talán Hollandiában kellene újraszületnem...
Törlés