Bejött a
tél, most aztán mindent megcsinálhatok jövő tavaszig, ami elmaradt az ősszel…
beleértve a sütés-főzést, és különlegességek kipróbálását is.
Valami
újdonságot akartam, s bár úgy emlékszem, mintha már próbáltam volna ezt egyszer
régebben, de nem lelem nyomát…
Szóval ma sárgarépás
kenyeret sütöttem.
Sütöttem én
már lilahagymás kenyeret is, az nagyon ízlett – és meg kell mondjam, ez a répás
is pompásra sikeredett.
A recept
ez:
40 dk
kenyérliszt
1 tk só
½ cs. élesztő
1 ek
olívaolaj
5 ek len és
szezámmag keverék
kb. 10 dk
apróra reszelt sárgarépa
és annyi
víz, hogy a masszát össze lehessen keverni (nem tudom mennyit tettem bele, csak
úgy ránézésre/érzésre csináltam)
Jól összekevertem,
sütőpapírral bélelt kis tepsibe tettem és kelni hagytam. Sütöttem addig, amíg
szép piros, ropogós lett a teteje. (Nem néztem az időt.) Természetesen tűpróba
után vettem ki, és a kenyér-szárítón hagytam kihűlni. Bevallom, alig bírtam
kivárni, hogy szelhető/ehető hőmérsékletű legyen – és azonnal kipróbáltam: egy
„sima” sós-vajas és egy vajas-lekváros szeletet ettem – mindkét variáció nagyon
finom volt.
Ha egy kis
változatosságot akarsz, próbáld ki !
Köszi az ötletet, ki fogom próbálni. Én is sütöttem már egybesült fasírtot sárgarépával és zabpehellyel, kenyér helyett. Nagyon-nagyon ízlett a családomnak.
VálaszTörlésNéha szívesen kísérletezem ilyesmivel - a fél kg.liszttel nem sokat rizikózom és hátha találok valami finomat. Azért a lilahagymás még jobb volt !
TörlésNagyon jól néz ki!! a répa nem édesíti meg nagyon a kenyeret? igaz belegondoltam, tíz deka sárgarépa nem húzza el az ízeket.
VálaszTörlésNem, egyáltalán nem dominál a répa-íz. A hagymás kenyérnél erősebb az aroma.
TörlésBiztosan finom lehet, már ránézésre is nagyon szép.
VálaszTörlésKísérletezhetnél Te is a kenyérsütéssel.Adok tanácsot, ha gondolod. Olcsóbb és jobb, mint a bolti ! És főleg: tudod, miből készült.
TörlésGuszta! Gyakran sütök sárgarépás sütit, hasonló, mint a kenyered csak több benne a répa és cukor helyett is szolgál, ha elég édes.
VálaszTörlésSütit még nem próbáltam - de elvileg nem lehet rossz. Érdekes módon a kenyérben egyáltalán nem "dominált" a répa....
Törlés