2018. december 1., szombat

Répás kenyér


Bejött a tél, most aztán mindent megcsinálhatok jövő tavaszig, ami elmaradt az ősszel… beleértve a sütés-főzést, és különlegességek kipróbálását is.
Valami újdonságot akartam, s bár úgy emlékszem, mintha már próbáltam volna ezt egyszer régebben, de nem lelem nyomát…
Szóval ma sárgarépás kenyeret sütöttem.
Sütöttem én már lilahagymás kenyeret is, az nagyon ízlett – és meg kell mondjam, ez a répás is pompásra sikeredett.




A recept ez:
40 dk kenyérliszt
1 tk só
½  cs. élesztő
1 ek olívaolaj
5 ek len és szezámmag keverék
kb. 10 dk apróra reszelt sárgarépa
és annyi víz, hogy a masszát össze lehessen keverni (nem tudom mennyit tettem bele, csak úgy ránézésre/érzésre csináltam)

Jól összekevertem, sütőpapírral bélelt kis tepsibe tettem és kelni hagytam. Sütöttem addig, amíg szép piros, ropogós lett a teteje. (Nem néztem az időt.) Természetesen tűpróba után vettem ki, és a kenyér-szárítón hagytam kihűlni. Bevallom, alig bírtam kivárni, hogy szelhető/ehető hőmérsékletű legyen – és azonnal kipróbáltam: egy „sima” sós-vajas és egy vajas-lekváros szeletet ettem – mindkét variáció nagyon finom volt.

Ha egy kis változatosságot akarsz, próbáld ki !




8 megjegyzés:

  1. Köszi az ötletet, ki fogom próbálni. Én is sütöttem már egybesült fasírtot sárgarépával és zabpehellyel, kenyér helyett. Nagyon-nagyon ízlett a családomnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha szívesen kísérletezem ilyesmivel - a fél kg.liszttel nem sokat rizikózom és hátha találok valami finomat. Azért a lilahagymás még jobb volt !

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki!! a répa nem édesíti meg nagyon a kenyeret? igaz belegondoltam, tíz deka sárgarépa nem húzza el az ízeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, egyáltalán nem dominál a répa-íz. A hagymás kenyérnél erősebb az aroma.

      Törlés
  3. Biztosan finom lehet, már ránézésre is nagyon szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kísérletezhetnél Te is a kenyérsütéssel.Adok tanácsot, ha gondolod. Olcsóbb és jobb, mint a bolti ! És főleg: tudod, miből készült.

      Törlés
  4. Guszta! Gyakran sütök sárgarépás sütit, hasonló, mint a kenyered csak több benne a répa és cukor helyett is szolgál, ha elég édes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sütit még nem próbáltam - de elvileg nem lehet rossz. Érdekes módon a kenyérben egyáltalán nem "dominált" a répa....

      Törlés