2024. május 16., csütörtök

Tényleg létezik

Minden nap találok valamit, amitől "tátva marad a szám"....

Ma pl ezt: https://themindcircle.com/varosa-dam-staircase/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2oUo9k_1rWXPLPHpds1rqFAx46qyrMEWl8HUlzqGF3wcqQTubj5s-Fgv4_aem_Acp_f0S8yqXHcWdhCHTcHQAkl7ntplF_mTvCexyWz6cXW8atrvUG7vR-3hQUpr_zljo0N16GD5m5ljPG3eXzq_Cm

Az első fotót látva azt gondoltam, már megint hülyít valaki, olyan fake kép, amit valaki összerakott és el akarja velem hitetni, hogy az a valóság...De csak nem hagyott a kisördög aludni, rákerestem és bizony meg is találtam, hogy igenis létezik ez a......na nem is tudom, milyen jelzőt aggassak rá.... szóval létezik ez a hihetetlen, agyament, fantasztikus, gigantikus borzalom, mert hát csodás szépségnek nem nevezném. Technikai érdekességnek se igazán. Ez egy "vizes létesítmény" - de még nekem öreg "vizesnek" is sok... Sőt.... sokk.

Mutatok pár képet róla, a fenti linken még több kép látható, és ezek után tényleg higgyétek el, hogy ez a mi bolygónkon található:




A Douro folyó mellékfolyóján épült Varosa-gát, az építmény nevét a Varosa folyóról kapta,  amely egy Tarouca melletti alföldi faluból ered, és a Douroba ömlik. Az 1976-ban épült gát Portugália egyik legkisebb vízi erőműve, 76 méter magas és 213 méter hosszú. A lépcsők számára nem találtam adatot....

Tényleg minden nap rábukkanok valamire, amin elcsodálkozom.

2024. május 14., kedd

Képek a Gyükésből - újra

Lehet, hogy unalmasak a bejegyzéseim, hiszen sehol semmi "nagy esemény" - és csak a kerti virágok a főszereplők, meg az itt-ott felszedett hírek, amin elcsodálkozom, vagy elkeseredem... Vagy néha  a tőlem pár km-re lévő, ezerszermegírt gyükési rét  kerül szóba - de hát az én életem már csak ilyen korlátok között zajlik.

Mert hát most is hová mentem ? Eredetileg azt terveztem, hogy felmegyek a Mecsekre, de minden út le volt zárva, valami nagy autóverseny miatt...és akkor persze kimentem a Gyükésbe.  Hová máshová ??? A szokásos kis körutamon 54 -szer kattintottam el a fényképezőmet, aztán itthon másfél órát játszottam a képekkel. Mit tegyek, nekem ez is öröm, és mivel más nincs, ezeket tudom csak mutogatni. Igaz, ma igyekeztem bogarakat is keresni és fotózni - ami nem is olyan egyszerű - és sikerül is néhány.

Szóval akkor ma is képek a Gyükésből: 







És néhány bogárka:












No, ezek voltak (többek között) a rétem mai ajándékai...

2024. május 13., hétfő

Nemszeretem bejegyzés

Tudom, igen tudom, még egy hete sincs, hogy ugyanez volt a témám...De sajnos én nem tudok másképp szabadulni az engem gyötrő gondolatoktól, minthogy írok róluk. Nem sokat segít, de hát kinek mondjam ???

Szóval ha nem akarod elrontani saját hangulatodat, akkor ezt most ne olvasd tovább...Holnap hozok virágokat, csak ettől ma meg kellett szabaduljak - másképp nem ment....


Felébredtem, kicsit korán, és bekapcsoltam a tévét.

Persze nem lepődtem meg a híreken, csak az egyre hangosabb, erőszakosabb  téma-közlésen: igenis jön a harmadik világháború és készülni kell rá. Na nem ezt mondták szó szerint.... De csak a süket, meg a hülye nem érti... Németország vissza akarja állítani a hadkötelezettséget,(ugye német tévét nézek), tervezik, hogy a nők is hadkötelesek lesznek... Azonnal átfutott a fejemen, hogy az én negyvenes "fiaimat" elviszik és hogy a tíz éves meg a kisebb gyerekeik talán megszenvedik, vagy túl se élik a háborút - és annyira, de annyira összeszorult a szívem, hogy le se tudom írni. 

Olvasom ezt a hírt (is): "...Először csak sisakküldésről volt szó. Aztán szankciók, de az energiahordozókra persze nem! Aztán mégis, azokra is. Aztán jött a fegyverküldés. Először lőfegyverek, aztán harckocsik, aztán repülők. Aztán pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok. Most valahol százmilliárdnál járunk. Euróban. Pénz, paripa, fegyver, de a helyzet nem javul, sőt egyre rosszabb. Egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába. Ez egy háborús örvény, amely a mélybe ránthatja Európát...

...Az ide vezető út, ugyanúgy, mint a migráció esetében, az emberek megkérdezése és az államok közi teljes egyetértés hiányában jött létre. Brüsszel háborúpárti, ezt bizonyítják a tettei...."

Nem folytatom...bár lenne még miről írni.

Ezt a bejegyzést legszívesebben valami fekete alapra írtam volna. Mert tele vagyok félelemmel - már írtam egyszer, arra kérem a kedvesjóistent, hogy ha már az előző háború  utolsó napjaiban születtem, ne egy újabb háború első napjaiban kelljen meghalnom.

Ámbár, tán mégis jobb lenne....

És ráadásul tudom, hogy a médiában megjelenő hírek a valóságnak csak kicsiny részei...Én sajnos biztosra veszem, hogy nem ússzuk meg - csak azt nem tudom, én miképp fogom (még ezt is) kibírni.


2024. május 12., vasárnap

Tenyérnyi kertem örömet adó képei...

Nem nagyon tudok hosszabb szöveget írni a képekhez...

Az autóban is átvették a hatalmat...






Bent is csak alvós képet tudok róluk csinálni...

A rovarhotel és őre

Madáritató, benne az ég meg a felhők

Petúniák
                                                                         

Tavasz

Úgy öntötte el a fákat
a zöld levél,
ahogy árad a víz.
Éjjel – míg aludtak
az emberek – a rügyek
sóhajtva emeltek selymes
tenyerükkel az ágak végére
összezárt szirmú virágokat.
És amikor kisütött a nap,
rózsaszín, lila, fehér
szirmok szikráztak
az aranyló szélben.
1974

Bojtocska

Petúniák és bugás lángvirág

Régebben volt egy olyan könyv, aminek az volt a címe, hogy "Nagy öröm a kiskert"....Nos, ez igaz....
 

2024. május 11., szombat

Amiről lemaradtam

 


Aki nem ismerné fel: ez a máriakéméndi templom és  2024.május 10-én éjjel a sarki fény...

További képek Cseke László Fb. oldalán  

https://www.facebook.com/groups/733121794105678/user/100003922305868

 

Mai felfedezésem

Mondom én, a világ telis-teli van csodákkal - és egy élet nem elég a felfedezésükre.

Mert mit találok ma is (életemben nem hallottam róla):

http://www.plantarium.hu/2013/11/25/epifita-tarsberlok/   Már látom előre, fogom én böngészni ezt a blogot...

Van pl. ez a Elatostema Salvinioides. Szinte a "semmiből" él....




"Az epifiton( többesszámban:epifita) növények többnyire fákon élő, de azokon nem élősködő növények. Általában a fák ágrendszerének szövedékében, a fák ágvilláiban rekedt törmelékben, korhadékban vagy a kéreg repedéseiben  telepednek meg. A kapaszkodó-, és életfelületet biztosító fától sem vizet sem tápanyagot nem vonnak el. A fák lombkoronája az életterük, nem a talajban gyökereznek és rögzülnek.  Tápanyagaikat a támasztófelületet adó növényen kialakult “humuszágy” biztosítja. A páratelt  trópusi levegő víztartalmát pedig speciális léggyökereikkel veszik fel. ..."

Hát nem fantasztikus ???  Így kell/lehet a "semmiből" élni....

És akkor még találtam ezt is: 

https://www-myhomenature-com.translate.goog/products/elatostema-salvinioides?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Nézz csak bele, mi mindent lehet(ne) itt vásárolni !!! Eszemmegáll..............orchideától a tarantella pókig.....mohától a cseresznyecsótányig....és tovább, szinte a végtelenség, vagy a mesék határáig...

Szeretem a felfedezéseket. Egy élet nem elég a világ csodáit megismerni.

Ja, egyébként szuper féreg is van, 50 db  16,59 USD.



2024. május 10., péntek

Ments meg !

Az alábbi szöveget egyszerűen csak átmásoltam - miután jól kisírtam magam...

https://www.facebook.com/diuscumizdajaalapitvany

"Tél volt,azt mondják..
A kerekeket láttam meg először.
Sosem járt erre ilyen furcsa dolog még.
Itt emberek járnak, botokkal, zajongva, gyerekek, akik a farkunkat tépik ha nem menekülünk elég gyorsan.
De ezek a kerekek furcsa, más embereket hoztak.
Féltem.
A tél végéig derekasan küzdő gazból alig látszott ki csoffadt testem, ahogy tétova farok-csóválással jeleztem, hogy nagyon félek, de talán, esetleg közelebb jöhetnének.
És jöttek.
Felém nyúltak, és nem fájt. Betettek a nagy, kerekes izébe, és többé nem sajogtak vézna csontjaim a hidegtől.
Többé nem voltam éhes, nem kellett félnem sem.
Azt mondták, hamarosan családom is lesz.
Én nem tudom mi az a család, nekem már az anyám is kivert kutya volt.
Tél volt.
Eltelt azóta 4 hónap.
Nem tudom mikor van a hamarosan.
Várom.
Talán egyszer megtudhatom, mi az a család."


Tudom, tudom, a világ telisteli van bajjal, jajjal, panasszal, nyomorral, kétségbeesett emberekkel, gyerekekkel, háborúzó örült felnőttekkel, felrobbantott erőművekkel, éhező négerekkel, megőrült arabokkal, kullancsokkal és egyéb szörnyűségekkel... Én mégis nagyon sajnálom a kutyákat, cicákat, akik valamiért (néha csak véletlenül) erre a csúf világra születtek és nem sok esélyük van életben maradni. Csak kicsi összeggel, de azért én is támogatok egy kutyamentő csapatot...vajon hányan teszitek meg ugyanezt ? Szükség van minden bajbajutottnak minden segítségre. Legyen ember, kutya, macska, akármi....


(Azt azért elmondhatom, nem dicsekvésként, hanem tényként, hogy az én családomban csak mentett kutyák és macskák élnek....)


2024. május 9., csütörtök

Csiga-biga

Be kell valljam, nagyon  kedvelem az ilyen típusú, stílusú cikkeket. És ha ráadásul megtudok belőlük olyasmit, amit eddig nem, akkor még hálás is vagyok a szerzőknek... 

"Összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket az éticsigával kapcsolatban:

  • A legnagyobb méretű házas csigafaj Európában.
  • Magyarországon kívül őshonos még Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Kelet-Franciaországban, Észak-Olaszországban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Nyugat-Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában, Romániában és a délkelet-európai országokban.
  • Svédországba, Norvégiába és Finnországba a középkorban a szerzetesek telepítették be. Akkoriban azért szerették különösen a csigát, mert böjti időszakban lehetett enni, ugyanis nem húsnak, hanem halnak tekintették.
  • Hazánkban egyébként még 11 védett csigafaj él az éticsigán kívül.
  • A csigahéjat mész és egy a conchyolin nevű fehérje alkotja. Két rétegből áll, és a köpenymirigyek termelik. A legtöbb csigahéj jobbra csavarodik – az irány egyébként anyai ágon öröklődik.
  • Egy kifejlett példány háza átlagosan 45 mm átmérőjű. Teste egy fejből, egy lábból és a zsigerzacskóból áll. A fején két pár tapogató van, a felsőkön ülnek a szemek. A csiga szuperereje, hogy nemcsak a felső tapogatóját tudja visszahúzni, de tulajdonképpen egy pillanat alatt az egész testét begyűri a házába, amikor veszélyt érez.
  • És akkor is, ha télen vagy a forró nyári napokon „elvonulásra vágyik”. Ilyenkor egy meszes réteggel (ezt epifragmának hívjuk) lezárja a háza bejáratát.
  • Növényeket fogyaszt, amiket a reszelőnyelvével darabol fel.
  • A csiga hímnős, és nagyon érdekes módon szaporodik: amikor két csiga találkozik, kicserélik a hímivarsejtjeiket, amelyekkel megtermékenyítik a saját petesejtjeiket, méghozzá peterakás közben. A párzási időszak májustól júliusig, augusztusig tart. A petéket (úgy 40-70 darabot) földbe ásott üregbe rakják. A csigapeték úgy néznek ki, mint az apró (6 mm-es), átlátszó gyöngyök.
  • Ahogy a neve is mutatja, az éticsigát megeszik – és nem, nem csak a franciák. (Akit érdekel, itt talál recepteket a csigapörkölttől a csigapaelláig). Itthon áprilistól június közepéig lehet gyűjteni, de kizárólag engedéllyel. Az év többi részében ez tilos, ráadásul az éticsiga védett is, a természetvédelmi értéke 2000 Ft." (No, ez utóbbit t.i. hogy védett - se tudtam...) 

de itt is van róla még érdekesség: 

2024. május 8., szerda

Idézetek a hallgatásról


Még elalvás előtt meditáltam kicsit arról, hogy kell-e nekem minden, vagy szinte minden gondolatomat megosztani itt a blogban - mert hát miért is ?? Senki sem kényszerít. De amikor a szépet meg a jót olyan jó elmesélni, akkor miért kelle(ene) magamba fojtani a félelmemet, néha a szomorúságomat ? 

Amikor egy kérdésre nem adható helyes válasz, akkor csak egy becsületes eljárás marad... A szürke zóna az igen és a nem között. A hallgatás.                Dan Brown

A hallgatás elhiteti, hogy nem ítélkezünk s nem kívánunk semmit. 

A legkiválóbb emberek erénye a hallgatás képessége, a vélemény palástolása. Jó fokmérője az önmérsékletnek. 

Diktátor öröme a hatalom, mágusé a tudás.Lucifer öröme a kétely, bölcseké a hallgatás. 

A hallgatás mint büntetés hatásosabb, mint egy pofon vagy a szidalmazó szavak özöne. 
Anton Pavlovics Csehov

A jól időzített hallgatás a leghatározottabb kijelentés.

A hallgatás nagy önuralmat követel, s az igazi diadal azé, aki ezen a téren legyőzi magát.

Meg kellene tanulnom hallgatni....

2024. május 7., kedd

Esti hírek

Hogy  három egybefüggő gondtalan és jó napom ne lehessen, az azért álnokság a Sorstól. Mert ugye javult a láb-bajom, kicsit sétáltam, fotóztam, mi több megejtettem egy nagyobb bevásárlást – és akkor este leültem e nyomorúságos és átkozott gép elé és –   amilyen hülye vagyok - szörfölni kezdtem a hírek között..

És mintha az ördög vezérelte volna a kezemet, csupa kétségbeejtő, félelmetes, aggasztó, elszomorító hír került szemem elé…

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború  (MagyarNemzet)

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat (Origo)

Brüsszel bejelentette a világháborús felkészülést (Origo)

Kimondta a Pentagon első embere: ha Ukrajna veszít, NATO-orosz háború jön (Portfolio)

Az ukrán háború csak egy orosz főpróba a Nyugat megtámadása előtt? (Privátbankár)

Még másfél perc és itt a vég ? (MagyarNemzet)

Akkor most beveszek egy altatót, amit vészes helyzetekre számítva a szekrény legalsó fiókjában tartalékoltam – mert nem fogok tudni elaludni ezek után…..



2024. május 6., hétfő

Tavasz Máriakéménden

 „Előzetes bejelentkezés alapján látogatható az április elején átadott máriakéméndi Kegyhelytörténeti Múzeum. A templomban, illetve a kegyhelyen idegenvezetés is kérhető. (Az erre vonatkozó igényeket Biki Endre Gábornál lehet jelezni a 06-30-452-4579-es számon.)”

Olvastam ezt a hírt a neten, s felkerekedtem – úgyis régen jártam már Máriakéménden….

Nem csalódtam…A park gyönyörű, lassan kis arborétummá kezd alakulni. Az öreg, beteg fák egy részét már ki kellett vágni, helyettük fiatal csemeték kerülten ültetésre – reménykedni és fohászkodni kell az újabb kéméndi csodáért, t.i. hogy meg is maradjanak ezek a kicsi fák – mert nyáron, ha nem lesz víz a kútban, gond lesz az öntözéssel. Márpedig a forróságban nekik nagy szükségük lesz a locsolásra, miként a fű is csak a víztől tud zöldülni…… Jó lenne, ha sikerülne átvészelniük a nyarat…

Megnéztem a restaurált oltárképet – be kell valljam, érdekes volt ezt egy, a megszokottól eltérő helyszínről, az oltár háta mögül szemrevételezni…

A templomtörténeti kiállítás az oltár feletti galériában található, ahol több év alatt összegyűlt, a templom múltjához, történelméhez kapcsolódó tárgy látható. Csak ajánlani tudom az arra járónak a kiállítás megtekintését.

Jó volt most így Kéménden lenni, hogy csend volt körülöttem - legutóbb búcsúkor voltam, az egészen más hangulatú, mint egy ilyen békés szemlélődés…

Szeretem ezt a helyet….Hazafelé jövet épp elgondolkodtam: már 12 éve tart ez a „szerelem”…Szinte hihetetlen, hogy ennyi idő telt el a „felfedezése” óta….Pedig jól számoltam….













2024. május 5., vasárnap

Gyükés virágai

Nem először állapítom meg, hogy nekem kevés (?) kell a boldogsághoz...

Napsütés, fényképezőgép (majd itthon működő számítógép) természetesen autó, ami odavisz és két használható láb...

Ma ezek mind megvoltak. Boldog voltam....

De tényleg.











Azt a fenyőt, aminek a csúcsa kilátszik, én ültettem...kb 30 éve....egy szerencsétlen kutya van alatta eltemetve....