Szlovákiában
több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték
azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen
ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az
okok felderítésére.
Az eredmény
egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság
rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek
formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.
Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor
tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba
beépüléséért.
A mák ősidők óta ismert kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó. Sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a bejgli sütés idején találkozik mákkal.
Azonban
orvosi hasznosságát tekintve, a vélemények megoszlanak - van aki
csodaszernek tartja - más vitatja ezt. Én azt hiszem az igazság - mint
mindig - valahol félúton van.
Közkeletű tévedés az is,
hogy a mák nyugtató, altató hatású.
Tény, hogy
a máknövény tartalmaz ópiátokat, de ezek az anyagok elsősorban, legnagyobb
mennyiségben a még éretlen zöld gubóban, illetve az abból kinyerhető tejnedvben
vannak jelen. Ezt az anyagot a növény a kártevőkkel szembeni védekezésként
termeli, így a már érett gubóban és a magban csak jelentéktelen mennyiség
mutatható ki. Régen a nyugtató hatású mákteát is a zöld gubóból főzték.
Az étkezési
célra termesztett kék mák pedig szinte semmi ópiátot nem tartalmaz, ezért van
külön gyógyszeralapanyagként termesztett mák is.
A mák ősidők óta ismert kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó. Sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a bejgli sütés idején találkozik mákkal.
Jó azonban
tudni, hogy a mák sokféle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van
szervezetünknek. B6 vitamin, E vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, szelén és vastartalommal bír.
Mákos süti:
Gyorsan
elkészíthető, kevert mákos sütemény recept:
1 pohár
joghurt
1 pohár
liszt
1 pohár
darált mák
2-3 tojás
1 csomag
sütőpor
fél vagy 1
pohár olaj
pici só
fél pohár
nyers nádcukor, ízlés szerint (de inkább sztívia tabletta)
Fenti
anyagokat botmixerrel összedolgozzuk. Kivajazott, lisztezett, előmelegített
tepsibe öntjük, és addig sütjük, ameddig a beleszúrt, hegyes villán nincs
tészta. Nagyon finom és gyorsan elkészül.
Fenti sütit
lehet variálni. pl.: kimagozott meggyel, vagy egyéb apró gyümölcs darabkákkal
megszórjuk a tetejét sütés előtt. A tetejét szezámmaggal meghintjük. Apróra
vágott diódarabokat, mandulát is keverhetünk a tésztájába. Sokféle variáció
lehetséges, fantáziánktól függően.
P.s.: Aki
tudja, honnan ered a "Mákom van" /=szerencsés vagyok/ kifejezés,
ugyan legyen már szíves és ossza meg velünk tudását. Köszönöm előre is !
Adatok
innen: