2019. február 28., csütörtök

Csodaszer: a mák


Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére.

Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.




Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. 

Azonban orvosi hasznosságát tekintve, a vélemények megoszlanak - van aki csodaszernek tartja - más vitatja ezt. Én azt hiszem az igazság - mint mindig - valahol félúton van.

Közkeletű tévedés az is, hogy a mák nyugtató, altató hatású.

Tény, hogy a máknövény tartalmaz ópiátokat, de ezek az anyagok elsősorban, legnagyobb mennyiségben a még éretlen zöld gubóban, illetve az abból kinyerhető tejnedvben vannak jelen. Ezt az anyagot a növény a kártevőkkel szembeni védekezésként termeli, így a már érett gubóban és a magban csak jelentéktelen mennyiség mutatható ki. Régen a nyugtató hatású mákteát is a zöld gubóból főzték.
Az étkezési célra termesztett kék mák pedig szinte semmi ópiátot nem tartalmaz, ezért van külön gyógyszeralapanyagként termesztett mák is.
 

A mák ősidők óta ismert kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó. Sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a bejgli sütés idején találkozik mákkal.
Jó azonban tudni, hogy a mák sokféle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek. B6 vitamin, E vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, szelén és vastartalommal bír.



Mákos süti:
Gyorsan elkészíthető, kevert mákos sütemény recept:
1 pohár joghurt
1 pohár liszt
1 pohár darált mák
2-3 tojás
1 csomag sütőpor
fél vagy 1 pohár olaj
pici só
fél pohár nyers nádcukor, ízlés szerint (de inkább sztívia tabletta)

Fenti anyagokat botmixerrel összedolgozzuk. Kivajazott, lisztezett, előmelegített tepsibe öntjük, és addig sütjük, ameddig a beleszúrt, hegyes villán nincs tészta. Nagyon finom és gyorsan elkészül.
Fenti sütit lehet variálni. pl.: kimagozott meggyel, vagy egyéb apró gyümölcs darabkákkal megszórjuk a tetejét sütés előtt. A tetejét szezámmaggal meghintjük. Apróra vágott diódarabokat, mandulát is keverhetünk a tésztájába. Sokféle variáció lehetséges, fantáziánktól függően.


P.s.: Aki tudja, honnan ered a "Mákom van" /=szerencsés vagyok/ kifejezés, ugyan legyen már szíves és ossza meg velünk tudását. Köszönöm előre is !

Adatok innen:



2019. február 27., szerda

Micsoda csoda !!!


Az alábbi videót tegnap kaptam - és annyira tetszett, hogy gondoltam, megmutatom, hátha nem látta mindenki: 

II. Katalin orosz cárnő a művészetek nagy pártolója volt. A szentpétervári Téli Palotában gyűjtötte a gyönyörű műalkotásokat a világ minden tájáról – itt helyezkedik el ma az Ermitázs múzeum. Itt található az a különleges óra is, amit a cárnő szeretőjétől, Patyomkin hercegtől kapott ajándékba. A művet egy angol mester készítette 1781-ben, és elsődleges funkciója nem az, hogy mutassa az időt, hanem hogy lenyűgözze az embereket. Ebben máig is sikerrel jár – most mi is megtapasztalhatjuk!