2022. április 29., péntek

Nem tudjuk....

Naponta átszörfölök néhány netes újságon, és naponta találok érdekességeket. Néha elgondolkodom, egy egy cím elolvasása után, hogy magát a hírt érdemes-e tovább-olvasni. A "földi" dolgok" esetében sokszor érzem, jobb lett volna, ha mégse kíváncsiskodom. De az égi dolgok se sokkal biztatóbbak - mindkettőben ott bujkál a bizonytalanság aljas kis gondolata. ...Mert ki tudná megmondani, egyes égi/földi eseménynek miféle hatása lesz/lenne ?

Ámbár, ha a múltat nézed, hát a sok jó, értékes, érdekes mellé nem sorakoztak fel gyilkos háborúk ? 
Én nem értem, miért ilyen az élet. Pedig azt hinné az ember, hogy ahogy öregszik, magyarázatot talál sok mindenre. Nos én másképp vagyok. Ahogy vénülök egyre több bennem a kérdőjel...

Ma (többek között) ezt találtam:
https://m.hvg.hu/tudomany/20220212_yellowstonei_szupervulkan_kitores_viasat_nature

Nem először olvasok már erről, de minden esetben elgondolkodom, hogy mennyire "hajszálon" függ az élet, az enyém és a világon talán mindenkié. Ugyanezt az érzést váltják ki belőlem a mostanában megszaporodott "égi jelenségek".... (Hogy a földiekről már ne is szóljak...) 

Milyen jó, hogy nem tudjuk előre, mi fog történni ...


Kis keresgélés után a youtube-on is találtam egy filmet, a vége felé mutatja ezt a félelmetes csodát... Bár angol nyelvű, de a kép az kép...



Ez magyar nyelvű és lényegre-törőbb:





2022. április 27., szerda

Szeretem-virágok

Ma megkérdezte valaki tőlem, mi a kedvenc virágom ? Egyszerűen nem tudtam mit mondani... 

És azonnal a Szép Ernő versike jutott eszembe:

"Nincs nekem kedvenc virágom,
melyik szebb, nem prédikálom.
Mind szeretem, mind csudálom,
tavasszal mind alig várom.
És szeretem én a fákat,
amennyit csak szemem láthat.
Szeretem, ó, a fanépet,
a fák is oly szépek, szépek.
Nem mások ők, nézz csak rájok:
égig érő zöld virágok."

De ha mégis valamiféle rangsort kellene felállítani, azt hiszem a mezei-erdei, egyszerű kis virágokat jobban szeretem, mint a csodaszép kertészeti, vagy egzotikus fajtákat... És minden évszakban mást...és talán ahányra ránézek, mindegyikre úgy gondolok, hogy az a legszebb....

2022. április 26., kedd

Üvegvisszaváltó

Kamra-takarítást tartottam tegnap, és úgy döntöttem, a karácsony/szilveszter óta  csendben várakozó 3 borosüveget visszaviszem a boltba.

Nos közölhetem csak egyet fogadott el az automata. Ott hagytam ugyan a többit is - csináljon vele a Tco amit akar - ám ugyanakkor az alábbi cikkre bukkantam, teljesen véletlenül, nem a téma után kutakodva:

https://impressmagazin.hu/finnorszagban-fizetnek-a-szelektiv-hulladekgyujtesert-le-lehet-vasarolni-a-boltokban/


Szeretném tudni, hogy mi (=M.o.) miért vagyunk ilyen szörnyen primitív, elmaradott és barbár hely ? - és nem csak az üveg-visszaváltás terén ...

Jó ideje foglalkozom a kivándorlás témájával ( sajnos már csak gondolatilag) - de amit eddig a finnekről olvastam, jó helynek tűnik.

Ergo: oda szeretnék "leszületni" következő életemben...


Kép:https://hulladekpres.hu/ecovend-visszavalto-automatak/ecovend-1000-uvegvisszavalto-automata/


2022. április 25., hétfő

Gyors, egyszerű, finom

 Kaptam egy zsenge kis cukkinit, ez lett belőle:

Receptje nagyon egyszerű, lereszelem a cukkinit, /patiszonnal, vagy zsenge tökkel is jó/ besózom, kicsit állni hagyom, kicsavarom, és a normálisnál sűrűbb palacsinta-tésztába keverem. Kisütöm. Ha nagyon jó akarok magamhoz lenni, akkor egy pici tejfölt is pötyögtetek rá. Nem rontja el egy kis reszelt sajt-feltét se :-)
Ajánlom annak, aki gyorsan akar valami egyszerűt.

2022. április 23., szombat

Kidobós társadalom

Utólagos kiegészítés: kérlek olvassátok el "th" kommentjét - Érdemes. És elgondolkodni rajta is érdemes....


Olvasom a http://maradeknelkul.hu oldalon egy cikkben:

„Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszer-hulladékot jelent fejenként, éves szinten. Ez élelmiszer-vásárlásunk 10-11%-át teszi ki. A nyugati tagállamok magasabb vásárlóerejének köszönhetően a becsült EU-s átlag ennél jóval magasabb, 92 kg/fő.
Fontos azonban elkülöníteni egymástól, a nem elkerülhető (például tojáshéj, csontok), a potenciálisan elkerülhető (pl.: almahéj, csirkebőr, kenyérhéj) és az elkerülhető élelmiszer-hulladékokat (tárolási problémák miatt megromlott, vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszerek). Az utóbbi a teljes élelmiszerhulladék mennyiségének 48-49%-át teszi ki. Tehát egy főre vetítve, évente mintegy 32-33 kg élelmiszerhulladék keletkezik, ami tudatos fogyasztói magatartás esetén elkerülhető lenne. A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék nagy része, 63%-a kommunális hulladékként végzi, amely környezetünk szempontjából a legkedvezőtlenebb hulladékkezelési megoldás.
Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség….”

Elmeditáltam kicsit ezen a cikken, vagyis inkább azokon a dolgokon, melyet a cikkíró „kidobandó, vagy kidobott” élelmiszernek titulál…

Mert nézzük: én a tojáshéjat összegyűjtöm, összetöröm, kiszórom a kertbe és azóta a meztelen csigák nem nagyon keresik fel a sóskaültetvényemet. A csontok kivétel nélkül a környezetemben lakó kutyákhoz kerülnek, az almának nem szoktam levágni a héját, a csirkebőrt mindig kisütöm és kifejezetten „desszertként” boldogan ropogtatva megeszem. A kenyérnek meg minek kellene levágni a héját ??? Élelmiszert „tárolási probléma miatt” még sosem dobtam ki, mert vagy megeszem, vagy lefagyasztom. Ha véletlenül -bár ilyen se nagyon fordul elő- feleslegesen (?) veszek élelmiszert – akkor azt vagy felhasználom, vagy valamilyen módon elteszem/tárolom.
Én 77 éve így élek és ezt tartom természetesnek.

Valójában mindig arra gondolok, hogy ahhoz képes, ahogy én a háború utáni években éltem (vagy akár étkeztem) – ahhoz képest főúri dolgom van.
Talán az árubőség, a nagy üzletek egy napig is eltartó bejárása, a milliónyi felsorakoztatott és bemutatott ezerféle ennivaló az, ami a mai embereket megzavarja. Van pénz, van árú, megveszem, ha nem kell, kidobom….
Ez számomra nem csak ismeretlen fogalom, de valójában elképzelhetetlen is…

Mi, hol, miért, hogyan romlott el, hogy 70 év alatt ide jutott az emberiség ? És meddig lehet még így élni ? Ilyen esztelen pazarló módon, ilyen felelőtlenül ?

(Hozzá kell tennem azonban, meggyőződésem, hogy van azért egy bizonyos réteg - tán nem is kevesen – akik nem nagyon dobálnak el ehető ennivalót…sőt….)


csatolható kép-keresés közben találtam ezeket a cikkeket:

http://ecolounge.hu/eletmod/hihetetlen-pazarlas-folyik-tobb-elelmiszer-kerul-a-kukaba-mint-eddig-gondoltuk

http://ecolounge.hu/eletmod/elj-maradektalanul-orszagos-kampany-indult-az-elelmiszerpazarlas-ellen

Ezek 2020-as cikkek. Vagyis semmi nem változott két év alatt… Én teljesen reménytelennek látom a helyzetet. Tényleg katasztrófára van szükség ahhoz, hogy az emberek észhez térjenek ? Na de akkor majd lesz sírás és fogcsikorgatás....

De tessék mondani, miért kell ezt megvárni ? 



2022. április 22., péntek

Ma van a Föld napja

 ...szeretném tudni, van-e ember bárhol a világon, aki  hisz abban, hogy a Föld még megmenthető...


Ide alább még írtam gondolatokat - de aztán töröltem...
Aki tud eladó rózsaszínű szemüvegről, kérem, írja meg az elérhetőséget...

2022. április 21., csütörtök

Rém-nap

Soha többet ne legyen ilyen napom.

Ma reggel tudtam meg, hogy egy nagyon kedves barátom földi útja/szenvedése véget ért. Végtelenül sajnálom. Régóta nem néztem a Temetkezési Vállalat oldalát, most eszembe jutott (sajnos) ide is benézni.
Az elmúlt hét, ill. jövő hét temetései között négy ismerőst találtam.

Pont.

Mára ennyi.

Mit mivel tilos együtt enni

Ezt az alábbi cikket olvastam tegnap, érdekesnek tartom, megmutatom, talán mást is érdekel...Hozzá kell tennem, hogy nem orvosi szaklapban találtam...(Tehát: "Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét !")

Sokan nap mint nap kénytelenek gyógyszereket szedni, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a medicinák hatásossága nem csupán a helyes adagolástól függ: nem mindegy, hogy bevétel előtt és után mit eszünk vagy iszunk.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyes élelmiszerek befolyásolják a bevett szerek hatásmechanizmusát, így párhuzamos fogyasztásuk nem kívánt kísérő tüneteket válthat ki. Most ezeknek jártunk utána!

Tejtermékek kontra antibiotikumok

A figyelmeztetés csak bizonyos típusú antibiotikumokra vonatkozik, mivel ezeknél a kalcium megnehezíti a hatóanyagok felszívódását. Épp ezért a bevételük előtt és után 2-2 órával nem javasolt például tejet, joghurtot, vagy túrót fogyasztani.

Rostban gazdag ételek kontra fájdalomcsillapítók

Ha fájdalomcsillapítót kell bevenned, kerüld a rostban gazdag élelmiszerek, például a müzli vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk és tészták fogyasztását. A ballasztanyagok késleltetik a hatóanyag felszívódását a vékonybélben, így gyengítik a gyógyszer hatását.

Sajt és társai kontra antidepresszánsok

A legtöbb ilyen szer megnöveli az agyban a különböző hírvivő anyagok, például a szerotonin vagy a dopamin koncentrációját. A bevételükkel egyidejűleg elfogyasztott protein- és tiramintartalmú élelmiszerek – ilyen a sajt is – jelentősen megemelhetik a vérnyomást.

Grépfrút kontra antihisztamin és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A citrusféle gátolhatja a hatóanyagok lebontását, így azok felhalmozódnak a vérben, és felerősödik a hatásuk. Az allergiára szedett antihisztamin grépfrútlével együtt fogyasztva akár májproblémákat is okozhat! Általános szabály: a gyógyszereket gyümölcslé helyett lehetőleg mindig egy nagy pohár vízzel nyeld le!

A friss grépfrút nem csak frissítő, de tele van 

vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal is

Aki ilyen gyógyszert szed, annak vigyáznia kell a K-vitamin-tartalmú élelmiszerek, például a brokkoli, a spenót, a fejes saláta, a zöldborsó, valamint a zöldbab fogyasztásával. Ezek a zöldségek ugyanis gyengíthetik a gyógyszer hatását. Ugyanez érvényes a K-vitamin szedésére is.

(Hogy őszinte legyek ez azért meglepett...mondom én...)

Medvecukor kontra vízhajtók

Mivel az édesgyökér-kivonat is fokozza a vizeletképződést, így együttes fogyasztásuk esetén túl sok kálium választódik ki, ám a megfelelő, folyamatos káliumszint rendkívül fontos a szív, az idegek és az izmok működése szempontjából!

Spenót kontra vaskészítmények

Ha vaspótló készítményt kell szedned, akkor vigyázz a spenótos ételekkel, mivel a spenótban lévő oxálsav a szervezet számára hasznosíthatatlan formában köti meg a vasionokat. Az a biztos, ha egy-két órát hagysz a spenótos étel elfogyasztása és a vaspótló bevétele között.

https://www.mindmegette.hu/gyogyszerek-kontra-etelek-mit-mivel-tilos-fogyasztani-49863/



2022. április 19., kedd

Közreadom, mert tetszik a kezdeményezés….

(...és egy kicsit, még a húsvéti tojás kapcsán talán aktuális is...) 

Nem sok minden van, amit jobban utálok, mint azt, amikor ráakadok egy cikkre, elkezdem olvasni, aztán a szemem elé ugrik egy kis mocskos táblácska, melyen közlik velem, hogy fizessek azért, hogy tovább olvashassam… Nos, nem fizetek, mert szerencsémre ezt a cikket megkaptam valakitől és most az egészet bemásolom ide, és aki hozzám jön, INGYEN olvashatja…

Jó kezdeményezésnek tartom, terjeszteni kellene, amit itt alább olvashatsz:


Automatikusan vágóhídra küldik azokat a tojókat, amelyek már nem „termelik meg” az elvárt tojáshozamot, ám két vállalkozó szellemű francia inkább szerető otthont keres nekik.
Mihez kezd manapság egy állás nélküli, 36 éves informatikus? A világ számos táján ezen aligha kellene sokat tépelődni, de a Bretagne szívében élő Brice Lahy nem a kitaposott utat választotta. Párjával, Manonnal elhatározták, hogy tyúkokat fognak menteni. Ráadásul nem is üzletszerűen, hanem önkéntes alapon.

Aki azt hinné, Franciaországban elment a maradék eszük is az informatikusoknak, annak érdemes végiggondolnia, mibe vágták a fejszéjüket Lahyék. Az állatbarát akciózást ugyanis, ha nem is üzletszerűen, de mindenképpen nagyüzemi méretekben végzik: tavaly 41 ezer befogadó családot hajtottak fel Franciaország-szerte, akiknél minimum két-két tojót helyeztek el (a tyúkok nem szeretnek magányosan kapirgálni). Január óta pedig azon dolgoznak, hogy helyet találjanak egy felszámolás alá került tojásfarm 25 ezer madarának – közül már csak tízezren várják az adoptálást.

De miért is kell a tyúkokat örökbe fogadni? Elsősorban azért, mert a tojástermelésre fogott, többnyire hibrid fajták tizennyolc hónapos korukra kimerülnek, magyarán nem képesek már arra a hozamra (az évi 250-300 tojásra), amiért megéri tartani őket. Ilyenkor automatikusan a vágóhídra kerülnek, a tetemüket lisztté darálják, ami aztán megy a különféle készételekbe. Becslések szerint világszerte évente 40 milliárdnál is több aprójószág végzi így rövid életét. Ez különösen azért szomorú, mert a tyúkok még vidáman elélnének 3-4 évet, sőt tojást is adnának, ha egyre kevesebbet is.

Ezen felháborodva hozta létre másfél éve Brice és Manon a – szárnyasok jellegzetes hangjára utaló – Les Caquetteuses nevű egyesületet, hogy adjanak egy második esélyt a tyúkoknak. Tapasztalatuk szerint az emberek többségének, még a vidéken élők jó részének sincs fogalma a haszonállatok sorsáról, de sokan azt sem tudják, mennyi mindenre lennének még jók a továbbiakban a háztáji tyúkok.

A 2-3 évig még csurranó-cseppenő tojások mellett nem elhanyagolható például a hulladékfeldolgozási és komposztálási képességük – hangsúlyozzák a Les Caquetteuses honlapján. Egy pár tyúk egy négytagú család éves organikus hulladékának egyharmadát eltünteti, és cserébe több tíz kilónyi jó minőségű trágyát termel, amivel bármilyen veteményes termésátlagát fel lehet turbózni.

Ráadásképpen pedig nagyon szociálisak, szelídíthetők és ragaszkodók. Ez utóbbi tulajdonságaik miatt az egyesület terápiás célokra is ajánlja a tyúktartást. Nem csupán gyerekek mellé, hanem idősotthonokba, börtönökbe, szellemi vagy fizikai fogyatékkal élők közé vagy valamilyen súlyos betegséggel küzdők életébe is vidámságot, nyugalmat, felüdülést, társaságot tud vinni néhány jobb sorsra érdemes aprójószág.

Franciaországban nem egyedi a Les Caquetteuses kezdeményezése, évek óta több egyesület is foglalkozik tyúkmentéssel (Lahyék egyébként a szárnyasok mellett kiérdemesült kecskéknek, birkáknak és szamaraknak is keresnek új lakóhelyet). Olyannyira, hogy a humánusabb érzületű állattartók nemegyszer már bekalkulálják az üzleti modelljükbe az örökbefogadás lehetőségét. Igaz, ez inkább a legfeljebb néhány ezer tyúkkal dolgozó tojástermelők számára reális lehetőség, nagyobb tételben nehéz egyszerre elpasszolni a kiöregedett tojókat.

Az önkéntesnek indult biznisz akár még komolyabbra is fordulhat. Brice és Manon nagyjából öt euróért ad tovább egy tyúkot új gazdájának, amit megfeleznek az állattartóval (a vágóhídon ennek töredékét kapná), a többit pedig szállításra és felszerelésre költik. Annyi a munkájuk, hogy Manon hamarosan az egyesület főállású alkalmazottja lesz.

2022. április 18., hétfő

Úgy érzem...

...szükségem van erre, talán más is szívesen hallgatja/nézi:


 






Egyébként itt van összegyűjtve  az összes videója:





2022. április 15., péntek

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok !



Az elmúlt évek húsvéti "alkotásaiból"  gyűjtöttem össze az alábbi képeket:








 

Tudom, hogy mások ezerszer szebbet képesek festeni...De én nem akarok tojásfestő versenyen indulni  és a családom tagjai örülni szoktak az én hímes tojásaimnak...Szeretettel készültek, nem versengésre...

Ezt nem én csináltam... 😆 egyszerűen "csak" aranyos...
Legyen már itt a végén egy szép kép is...


Egy újsághír és a FB.kommentek 2022-ben

https://pecsaktual.hu/kozelet/kozosseg/botlatokovel-emlekeztetnenek-pecsett-a-holokauszt-aldozataira/?fbclid=IwAR3NNXEKwaDqqbxE98IiEpr4Dm_U93pc7EYP9xQ7fZNuTQqF6odj-pouJVw

A fenti cikkben olvashatunk arról, hogy Pécsett 3 új botlató(vagy botló)kő került elhelyezésre. A többi pécsiről én itt írtam:  https://aranyosfodorka.blogspot.com/2013/11/pecsi-botlokovek-stolpersteine.html

Most nem mondok semmit, egy mondatos véleményt sem írok, (pedig lenne bőven mondanivalóm...) csak bemásolom ide, a FB.-on a cikkel kapcsolatban megjelent kommenteket:

https://www.facebook.com/pecsaktual

Károly Hauser Ere van pénz , a városban az utak meg lassan használhatatlanok.

Kusz Máté Károly Hauser Egy botlatókő elhelyezése Magyarországon 120 Euro. Ha Ön szerint ennyiből rendbe lehet hozni az összes utat Pécsett, kérem tegye meg az ajánlatát az illetékeseknél. Ne tessék mindenben a rosszat látni.Itt találhat további információkat ezekről a kövekről.https://hu.wikipedia.org/wiki/Botlat%C3%B3k%C5%91Szép napot! 😃

Lauly JózsefKusz Máté kb 45.000. / db ? Ez erős "botlás" nem ? 

Szalma Gábor A baloldali kormányok alatt minden hétre jutott egy holoprogram... már éppen hiányoltam, hogy mi lesz velünk bűnös néppel?? 😄

György Zárai Szalma Gábor Nekem már írta a face egy régebbi holovalami megemlékezést. Megemlékeztem ahogy köll.

Balázs Nagy A Kertvárosi utak nagyrészén már van botlatókő!

Nagy Gábor Csak egyszer essek el egy ilyen szarban,beleépítem a fejébe annak aki engedélyezte.

György Zárai Nagy Gábor Pont ezt írtam 1 nappal később. Idióta barmok. A Rét u-ban csak lánctalpassal lehet közlejedn a járdán, inkább azt csinálnák meg mint ilyen 💩-rta dobják ki a lóvét.

Jezerniczky Tamás .... gratula ......ez már úgy hiányzott..mi lesz a városfejlesztéssel....esetleg óriáskerék..céllövölde......mikor.......?

Arpad Hetesi Béke időben holokauszt, hol van?

György Zárai Má meg holokau nap van. Nem kell oda botó kő, olyan szar a járda is h amúgy is orra esik rajta az ember. komolyan ha megbotlanék egy ilyenbe, feljelenteném az önkormányzatot! erre van pénz?

Béla FutóAttól nekik jobb lesz, ha az emberek megbotlanak és kitörik a nyakukat? 😡😡😡


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

E bejegyzés megjelenése után nem sokkal kaptam - elolvasásra ajánlva - az alábbi cikket, melyet most én is tovább-ajánlok, ismét csak mindenféle komment, gondolat-hozzáfűzés nélkül:

https://telex.hu/tudomany/2022/04/12/magyar-tomegyilkossag-egyenruhaban


Minden szó és tett, amit mondasz, teszel, egyedül téged minősít... 

2022. április 14., csütörtök

Angster József - Szamoáról


Egy kedves levelezőtársamtól igazi húsvéti meglepetést kaptam. Egy videót, melyet most megmutatok, hozzátéve, hogy akit az Angster család története érdekel, nézzen be a „Címkék” között az „Angster” témába.
Sajnos másképp, mint link-ként nem tudom beilleszteni….
(és remélem, hogy a neten még elérhető lesz sokáig…)

József Szamoáról:

https://vimeo.com/channels/nagyvilag/126128599

 

Az első meglepetés után érkezett még két másik "ajándék"  - ezeket is nagyon köszönöm és azonnal közre is adom, ill. végülis kiegészül ezzel az "Angster" címke sorozatom.  


 Egy cikk:

https://168.hu/kultura/volt-egyszer-egy-orgonagyar-az-angster-csalad-szinre-lep-143598

És én még ezeket találtam :





Reggel sem méreg

Remélem ismeritek a mondókát: reggel méreg, délben étek, este orvosság...
Róla, igen,  a retekről lesz ma szó...

Én vagyok a „Nagy (vagy ügyes) Retekmentő"....legalábbis így hívom magamat, titokban. 
Szeretem a kis piros hónapos retket. Mióta vízen nevelik és nem kukacos, azóta meg különösen. Igaz, az ára néha elég magas (250.-Ft körüli, vagy még több) – akkor nem veszek.
Viszont általában többet termelnek belőle, mint a szükséglet. A délutáni órákban a zöldséges pulton, többnyire már fonnyadt, nem túl gusztusos (levelű) retkek hevernek, amit látom, az emberek egy része, még ha kézbe is vesz, visszadobja. Fuj, „lötyögős” a levele…(Mintha azt kéne megenni…)

Merthogy a kis aranyos piroskáknak semmi bajuk. Én ilyenkor szoktam vásárolni, hazahozom őket, a levelek egy részétől megszabadítom a gumócskákat és vízbe teszem. Hisz abban nőttek, örülnek neki !

Pár óra alatt a levelek is felélednek – bár azt nem eszem meg – de a retek ilyenformán, a víz cseréjével 3-4 napig is pompásan eltartható. Nem kell sok víz, épp, hogy csak a gyökér vége beleérjen…

Ma is 260.- helyett 130.- Ft-ért vettem 2 csomót. Elleszek vele pár napig…

És adok a saját gondolataim mellé egy kis "tudományos ismertetőt" is: 
Ezt érdemes elolvasni, én csak pár sort emelek ki belőle: 
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/retek_reggel_sem_mereg/20070406123336




".......
Már az ókorban felismerték hasznosságát: adatok vannak arra, hogy az egyiptomi piramisok építőmunkásai is fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, évezredek óta termesztik. Onnan a hagyomány szerint a nagy utazó, Marco Polo hozta be Európába, ma pedig a kontinensünk minden országában ismerik, kedvelik......

A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. ......... A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára.

Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).
Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

Figyelmeztetés
Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.

És egy – számomra - újdonság, a retek leveléből is pompás ételek készíthetők. Ha találnék valahol „bio-levelű” retket, (aminek 80 %-a nem vegyszer) kipróbálnám egyiket-másikat…Itt olvastam erről: