Remélem ismeritek a mondókát: reggel méreg, délben étek, este orvosság...
Róla, igen, a retekről lesz ma szó...
Én vagyok a „Nagy (vagy ügyes) Retekmentő"....legalábbis így hívom magamat, titokban.
Szeretem a kis piros hónapos retket. Mióta vízen nevelik és nem kukacos, azóta meg különösen. Igaz, az ára néha elég magas (250.-Ft körüli, vagy még több) – akkor nem veszek.
Viszont általában többet termelnek belőle, mint a szükséglet. A délutáni órákban a zöldséges pulton, többnyire már fonnyadt, nem túl gusztusos (levelű) retkek hevernek, amit látom, az emberek egy része, még ha kézbe is vesz, visszadobja. Fuj, „lötyögős” a levele…(Mintha azt kéne megenni…)
Szeretem a kis piros hónapos retket. Mióta vízen nevelik és nem kukacos, azóta meg különösen. Igaz, az ára néha elég magas (250.-Ft körüli, vagy még több) – akkor nem veszek.
Viszont általában többet termelnek belőle, mint a szükséglet. A délutáni órákban a zöldséges pulton, többnyire már fonnyadt, nem túl gusztusos (levelű) retkek hevernek, amit látom, az emberek egy része, még ha kézbe is vesz, visszadobja. Fuj, „lötyögős” a levele…(Mintha azt kéne megenni…)
Merthogy a kis aranyos piroskáknak semmi bajuk. Én ilyenkor szoktam vásárolni, hazahozom őket, a levelek egy részétől megszabadítom a gumócskákat és vízbe teszem. Hisz abban nőttek, örülnek neki !
Pár óra alatt a levelek is felélednek – bár azt nem eszem meg – de a retek ilyenformán, a víz cseréjével 3-4 napig is pompásan eltartható. Nem kell sok víz, épp, hogy csak a gyökér vége beleérjen…
Ma is 260.- helyett 130.- Ft-ért vettem 2 csomót. Elleszek vele pár napig…
És adok a saját gondolataim mellé egy kis "tudományos ismertetőt" is:
Ezt érdemes elolvasni, én csak pár sort emelek ki belőle:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/retek_reggel_sem_mereg/20070406123336
".......
Már az
ókorban felismerték hasznosságát: adatok vannak arra, hogy az egyiptomi piramisok építőmunkásai is fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, évezredek óta
termesztik. Onnan a hagyomány szerint a nagy utazó, Marco Polo hozta be Európába, ma pedig a kontinensünk minden
országában ismerik, kedvelik......
A
"reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint
értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. ......... A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy
éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret
ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára.
Nemcsak
kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon
tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A
préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül,
naponta többször fogyasztva belőle).
Különlegesség
a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott,
kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány
óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a
jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó
köhögésre ajánlanak.
Figyelmeztetés
Reteklevet
üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis),
gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a
retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.
És egy – számomra - újdonság, a retek leveléből is pompás ételek készíthetők. Ha találnék valahol „bio-levelű”
retket, (aminek 80 %-a nem vegyszer) kipróbálnám egyiket-másikat…Itt olvastam erről:
Képek:
https://pixabay.com http://www.hazipatika.com http://debmedia.hu https://media.ooreka.fr http://www.udec.ruhttp://www.kolibrikerteszet.hu http://3.bp.blogspot.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése