Nos, az
első nagy tavaszi „nekifutás” sikerrel zárult: kamrapolcon a majd 40 liter
bodzaszörp, megszárítva még egy jó nagy, adag virágfürt formában. Kipróbáltam, a
szárítottból is lehet szörpöt főzni – ugyanolyan lesz, mintha frissből készült
volna – szóval ha jövő tavasszal, a bodzavirágzás előtt még nagyon „megszorulok”,
akkor lesz még miből pótlást készíteni. Mmama ajánlotta, hogy esetleg
fagyasszak is le, logikus, biztos úgy is eláll, s lehetne használni, de
kipróbáltam, elég nagy helyet foglal el, és inkább kivettem a próba-adagot s
már most lefőztem szörpnek – ugyanis mindig kevés a helyem a mélyhűtőben, pedig
120 literes….
És mint
látható, elkészült az idei első dzsem-adag. Azt hiszem jól tettem, hogy
(bár kicsit drágálltam), de mégiscsak ez előtt a 4 napos eső előtt megvettem a
dzsemnek való epret. Ez után nem tudom,
mi maradt az eperföldeken – bár, ha fólia alatt van, talán nem rohad el… szóval
nem tudom, mindenesetre engem megnyugtat, hogy én
az ez évi tervet ebből is teljesítettem. Most szünet következik, mert a
kajszi és a meggy érésig van még pár hét, a szilváról nem is beszélve...
De csak
figyeljetek, mindjárt itt van az is…
Hiszen
most nyílott a hóvirág nem igaz ????
Első adag - a dunsztból kibontva |
Gyönyörűek!!!!! Egy kicsit jó lenne,ha elállna az eső, és kisütne a nap, hogy szedhessek bodzát és a citromfüvet.Mindenem megvan a szörpkészítéshez,szabin is vagyok....De sajnos szakad,ami a földnek nagyon jó,csak az én időzítésem nem jó.:(
VálaszTörlésÉs ami szomorú, a bodzát nem nagyon érdekli az eső - nyílik...Így aztán az igazán szép virágporos fürtök -legalábbis a szörpkészítés szempontjából - tönkremennek ill. nem tudom, a méhecskék is mennyire tudnak dolgozni - aztán majd csodálkozunk, ha nem lesz bodza-termés (se). De talán megjavul a hét elejére az idő és tudsz még szép virágokat szedni. Nem mindenütt nyílik egyszerre. A citromfűnél nem gond az eső, pár nap késedelem nem számít...
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy!!!
VálaszTörlésLeírnád - ha nagyon szépen kérlek - a bodzaszörpöd elkészítési módját?
Itt olvashatod a receptemet: BODZASZÖRP
TörlésNagyon gusztán néznek ki az elrakottak. Már épp akartam kérdezni, hogy miért olyan szép borostyánszínű a szörpöd, de aztán olvastam a recepted és a karamellizált cukor a "tettes".. :-)
VálaszTörlésNálunk mindig olyan szép világos sérga szokott lenni. Én sajnos eddig nem tudtam bodzát szedni, lehet le is maradok róla. :-(
A citromfű leveleid is szép nagyok, az enyém kisebb, gömbölyded. De az is lehet, hogy más fajtám van.
Ha erre jársz, adhatok pár üveggel :-)
TörlésCitromfű: a kertemben nő - amit néha tápos vízzel öntözök. Talán ezért nagyobbak a levelek.
Aranyos vagy, köszi! :-)
TörlésHa egy kicsit a közelemben lennél... nem ezért, sok más miatt. :-)
Hja, ami késik, nem múlik....
TörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésSzívesen - csak kérni kell, ha tudom, teljesítem. :-)
Törlés