2010. július 27., kedd

Csík Jenő kiállítása

Kedves blogolvasó, javaslom kezd itt a mai napot: http://csikjeno.uw.hu/index.html  ! Egy tehetséges és mégis szerény alkotóval ismerkedhetsz meg.
Az ember sétál egy patakban, kavicsok között, s egyszer csak felbukkan egy varázslatos alakú, színű kő. Én biztos felveszem hazaviszem, mert első látásra megkedveltem.
Így vagyok ezekkel a ma látott képekkel is. A Sétatéren, a Civil Közösségek Házában látható a kiállítás. Belépés ingyenes, aki pécsi, ajánlom, látogassa meg. Más érdekesség/szépség is várja itt, de arról majd holnap mesélek, s mutatok képeket.

Az alábbiak Csík Jenő japán fametszetekről készült akvarell reprodukciói.
6 megjegyzés:

 1. Megjegyzem : először nem tudtam "hova tenni" az egész történetet. Főleg azután,hogy az ajánlott blogot is megnéztem! Aztán lassan elkezdtem "kapisgálni"... és kb. ezeket,kiegészítésül.
  A napokban Pécsett van a Világ Haiku Fesztivál! - ennek kapcsán van pl. Csík Jenő kiállítása és az origami kiállítás (?) is.
  Valamennyit itt olvashattok róla
  Világ haiku fesztivál
  Hagyján !- mert később még megtaláltam ezt is :
  ukiyo-e
  Talán ennyit a témához!- mert csak-csak @Aranyosf. érdeme,hogy "rálelt" erre a programra. (is)
  *********************************

  VálaszTörlés
 2. Ezek nagyon szépek!
  A tömegek és halottak.Foci világban már történtek hasonló esetek.meg Mekkában.Ahol ennyi ember "összejön",ahogy írod,vagy mondja a pszihológus.Szabadulási vágy foghatja el az embereket.Nem is tudom.De borzasztó.

  VálaszTörlés
 3. (szerda)
  Jaj...jaj...ha már @Délim ide írt és nem egy nappal előbbi részhez...
  (Persze,hogy pontosan én sem emlékeztem helyszínre,adatokra) - de (bizonyára) az 1985-ös (Heysel-stadion/Anglia/39 halott) azért emlékszünk oly' sokan, mert "végig" közvetítette a tv.!-(első perctől kezdve- mi meg néztük!) - persze,azóta sokat változott a "világ" és mi is ! (hol volt anno "katasztrófaturizmus ?" - és egyebeket ne soroljak!= 30 perces híradó vagy 50%-a gyilkosság/halál és katasztrófa!)
  Szerintem van egy sorrend !
  1.)Valami történik (kezdetben) - 2.majd attól lesz a pánik ! - és 3. esetleg akkor jöhet a "szabadulási vágy!"- (annak, aki életben marad)
  Mekkához :
  (kedvelt témám...)
  úgy emlékszem ( késő ősszel ?-télen van - mi naptárunk szerint)- van ott valamilyen keskeny híd ( azon mennek át) - nem is az a nagyobb gond... hanem legutóbb valamiben páran elbotlottak (?)- (csomagokban) - és aki akkor elesett, hát összetaposták! (250 vagy 270 halott volt ?- (2009)- pedig a H1N1 miatt nem is voltak annyian, mint máskor... :-) :-) ( csak kb. 2 millióan?) :-)
  Persze Mekkában van más is,- robbantás... meg "tüntetés-féle"- abban is pusztulnak.
  Na, de bocs'- ha eltértünk a témától.
  (Dolgozzunk is) :-) (jöjjön a kultúra...)

  VálaszTörlés
 4. (szerda)
  Az ám az igazság... tegnap(kedd) kissé "morogtam" magamban... mert @Aranyosf. "kiszúrta szemünket" (?) egy témával... miközben van a "tarsolyában" több is ! - (mi meg várjunk itt, mint "jó gyerek a Mikulásra"- vagy valami ilyesmi!
  (Olvasom - valahol - (...) a múlt hét végén (29.hét) "nyári kiállításdömping" -(keresőbe írva)- 5 helyszínen ?- (vagy nem is értem... több mint 5 kiállítás "nyílt" - így aztán érdeklődéssel várom @Aranyosf. vajon még hol járhatott és mit láthatott ?-
  (...)
  Hagyján... ha hozzászámolom azokat a kiállításokat, amiknek hamarosan vége, aztán nem is tudtam róla !
  (pl. csak sejtésem volt, hol van a Dómmúzeum! - bár tv-ben láttam anno)
  Itt van pl. ez is : (szerintem 300 HUF a "beugró" (felnőtt)
  Dómmúzeum/péntekig?
  P.s. . reménykedem... @Aranyosf. majd nem szerda este "nyomja be" az újabb beszámolóját ! :-) :-) :-)
  ******************************

  VálaszTörlés
 5. Bocs',hogy elfelejtettem, (bloggolók közül) ki az, aki nemezel (?)... ill. @Aranyosf. is említette, hogy "érdeklődne" iránta, (?)...hát az ajánlott riportban ott van egy pécsi, nemezeléssel ... vagy nemezezéssel (?)is foglalkozó hölgy neve.
  ***********************************
  Pár napja (?) töröm fejem (nagy magányomban...) mennyien vannak "amatőrök" - akikről (szerintem) eddig nem sokat tudtunk/hallottunk ( pécsiek/vagy távolabb élők)- vajon egy PEK2010 kell ahhoz, hogy máskor is lennének ilyesmik ? - (OK!- bizonyára voltak...régebben is... legfeljebb nem lehetett róluk ennyire sok helyen (neten ) olvasni. (?)(vagy nem volt rá "pénz?" ) - és jó kérdés... mi lesz majd 2011-és az után ?....

  VálaszTörlés
 6. Vallom, hogy ilyen tehetségek nélkül mint Csík Jenő nem lenne tovább éltetve a Zsolnay díszítő művészet.
  Pedig a művészi szabadság náluk igen le van korlátozva. Meghatározott minták sokaságát kell számtalan porcelánokra ráfesteni. Bizony kialakulhat az igénye a papírra való festésre, de ahogy elnézem ezek a Japán motívumok festése egy elő tanulmány a majdani porcelánok díszítésére.

  VálaszTörlés