2010. augusztus 31., kedd

Szlovénia 9. Itt a vége – fuss el véle

Rossznak, jónak egyszer vége szakad…
És mi az az öt nap ! Semmiség, vagy örökkévalóság ? Attól függ honnan nézem….

Bizony a negyedik nap estéjén mi is összeszedtük kis motyónkat, és másnap 7 után elindultunk hazafelé.
Reggel, mit reggel, hajnalban (4.15) még egy pillantást vethettem az égen K-en már fent látható Orionra (hja, jön az ősz meg a tél…) aztán a felkelő nap mindent misztikus rózsaszínné színező fényében a Karavankák teraszunkról látható egyik csúcsától is elbúcsúzhattam. A Jelovica felől ködös felhőfátylak integettek csendesen ellibbenve. Kezdett szorulni a torkom…
Gyors reggeli, majd bepakoltunk a kocsiba, s rövidesen már ki is kanyarodtunk a Triglavska cestából. Be kell valljam, ahogy távolodtunk, ici-picit kellett szipognom, de nagyon, nagyon visszafogtam magam. Elképzeltem, az ifjaknak milyen kínos lenne, ha most itt egy „örökre-búcsúzom-tán-tőled-drága-szerelmem” című előadást mutatnék be – hát nem. A könnyeket inkább lenyeltem…

A hazafelé út bár látványos, de valahogy nekem igazán most nem jelentett örömöt. Nem is álltunk meg annyiszor, ahány helyen lehetett volna fényképezni, így hát viszonylag kevés fotóm van róla. Nem is értem, mintha „gyorsan, gyorsan, csak érjünk már haza !” – érzés vett volna erőt a fiatalokon…
Pedig nem azon az úton mentünk, amerre jöttünk.
Azt javasoltam ugyanis, hogy Kranj felé, a jezerskoi hágón menjünk át Ausztriába. Onnan aztán kis erdei kanyargás után hamarosan vissza tudunk jönni Dravográdnál és onnan Mariborig a Dráva csodaszép völgyén autózhatunk át. Én ezen az úton több helyen is meg szoktam állni, nevezetes pl. a jezerskoi Kanonir gostilnánál (vendéglő), ott valamikor hazafelé jövet még éjszakáztam is egyszer. (Látjátok ott előtte azt a Trabit ? Az az enyém  volt  :- ) A közelében van egy klassz kis patak, (persze melyik nem az Szlovéniában ?) benne nagyszerű kavicsoló helyek – de hát csak elsuhantunk előtte.


A Kanonir gostilna és belső udvara

Zgornje Jezerskonál azért csak megálltunk, mert a táj lenyűgöző, itt lehet még utolsó búcsúképeket készíteni a Júlia Alpok magas csúcsairól:Aztán a borúsan és magányosan álldogáló határátkelő épületek előtt elsuhanva máris Ausztriában voltunk. És megállás nélkül áthajtottunk rajta. A Dráva-völgyében is csak mentünk, mentünk, épp egy-egy pillantást vetve az aranyos kis vízierőművekre, úgy sajnáltam, hogy egyiknél se álltunk meg, legalább egy fotót csinálni…

Ezek itt a netről levett képek:
Dravográdi Vízierőmű

(Csak mellesleg jegyzem meg, ezen a címen rengeteg légifotó látható Szlovéniáról, válassz egy betűt és nézelődj !: http://lea.hamradio.si/~s53mv/gallery/slikicea.html  )

Mariborban álltunk meg végre. Ott a gyerekek ettek egy valamit - pizzát ? vagy nem tudom mit. Nem mentem velük, mert én készítettem szendvicset az útra. Volt a közelben egészen véletlenül egy patika, eddig nem jött össze, pedig szándékomban volt bemenni egybe, s megkérdezni, itt náluk (a gyártó országban) mennyibe kerül egy Gengigél, amit fogorvosi javaslatra én állandóan használok – ugyanis itthon legutóbb már 3125.- Ft-ért vettem az aprócska tubust. No, hát olyan sokkal itt se olcsóbb, 9,99 €. (Nem mintha lett volna pénzem, csak  kíváncsi voltam.)
Aztán vissza a kocsiba és hajtás pajtás !

Meleg volt, fáradt is voltam, hosszúnak tűnt nekem nagyon innen a hazavezető út…

De egyszer véget ért ez is, megálltunk a ház előtt, kipakolás, gyors puszizkodás és máris hárman 103 felé repültek. Amikor eltűntek, akkor azért sírtam mégis egy kicsit…csak úgy magamban és magamnak….

Mert szép volt, mert hálás vagyok a Sorsnak, hogy megkaptam még egyszer ezt az ajándékot, mert tudom, hogy évekig fogok „el/megélni” ezekből az emlékekből.
Aztán bánatomban megettem egy fél tábla mogyorós csokit. Aztán kipakoltam, aztán, aztán, ….aztán beindult a mókuskerék.
Most is abban pörgök…


Utóirat: napokat töltöttem a gép mellett, mire összeállt ez az anyag. Rengeteg szépséges, legalábbis nekem sokat mondó fotót találtam, legszívesebben mindet beraktam volna, de be kell valljam, amennyit feltettem az is épp elég időrabló volt. De most mégis megmutatok néhányat még – függetlenül attól, hogy mások készítették, nekem kedves/emlékezetes helyeket mutatnak, ha van kedved, nézegesd még kicsit:

Még a beszámolóm elején, amikor Uskovnicáról írtam, mutattam ott egy fotót, amin a Tosc hegy látszik. Még azt is odaírtam, hogy ennek az oldalában megy egy út, azon gyalogoltam én is a csúcs felé. Nos, találtam egy csodálatos, közeli képet erről is. Ha alaposan megnézed, a képnek kb. a közepén az úton látszik két turista, könnyítésképp tettem oda egy kis x-et. A kép helye: http://blog.harzol.hu/tags/szlovenia


Ez pedig az a turistaház (Vodnikov dom), 1805 m-en, amiben a felfelé gyaloglás közben aludtam. Ide ér be az út a Tost oldalából. A bal oldalon látható hegy másik oldalán van a Krma völgy, ami a köd, esőfelhő miatt nem látszott pár napja…


Az alábbi képen az a turistaház látható,  ami 2400 m-en van. (Nem én vagyok természetesen a fotón, de a lehető legjobb kép a házról, amit a neten találtam.)  A Srednja vas-i elágazóban készült Triglav fotónál jeleztem, hogy onnan mint kis légypiszok látszik. A csúcsmászás után aludtam itt, és ez a kép abban a varázslatos hajnali fényben készült, amit szerintem csak itt lehet megtapasztalni. Én tudom, hogy most hol áll a nap, és hogy a környéket – ami a következő fotón részben látszik is – miképp varázsolja át mesevilággá, miképp lesznek rózsaszínűek a hegyek, s tudom, hamarosan megérkeznek a birkák, akik szívesen elfogadják a hegymászóktól a kekszet is. :- ) (A kép helye ugyanaz, mint az előbbinek. Irigylem a kép készítőjét !)
Mellesleg bevallom, átkozottul jó érzés tölt el ezeknek a képeknek láttán…..
(Tán gyakrabban kéne nézegetnem őket ?)


Ha az alábbi linkre kattintasz, akkor egy fantasztikus panoráma képet láthatsz !


http://www.freundderberge.at/PANOWEB/slides/01%20Triglav%20vom%20Dom%20Planika%20090816-062236.jpg  

És itt van két félelmetesen jó kép a gerincről. Tényleg se jobbra, se balra semmi….csak hogy fogalma legyen annak is, aki nem járt ilyen helyeken…Képek : http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Slovenia/West/Gorenjska/Triglav/photo1148248.htm  


Talán ezeket látva megértitek, hogy miért volt sorsfordító jelentőségű az életemben, hogy 43 évesen, teljesen egyedül, képes voltam feljutni erre a csúcsra.
Sok mindenre ad ez magyarázatot….

Végezetül itt egy térkép arról a területről amiről a mesék szóltak.:
Helye: http://www.burger.si/TriglavNationalPark/ZemljevidVR_TNP.gif 

 ♥IMÁDLAK SZLOVÉNIA !♥8 megjegyzés:

 1. (kedd)
  Ami azt illeti,(ma is !) megtapasztaltam, hogy "ami jól kezdődik...nem biztos,hogy jól is fejeződik be..." (ill. nyugtával dicsérd a napot és ilyesmik.)Másképp : valamivel vidámabb voltam kb. 15 perccel ezelőtt - csak azt nem kalkuláltam bele, hogy a nyugdíjon "felül"- jöhet ajánlott levél is... ( most épp' a rendőrségtől...) de ne bonyolítsam. ( egy "kis" sebesség túllépés"... na, OK !- majd lesz, ami lesz. - ha jól értelmezem...30 ezer)

  VálaszTörlés
 2. (2.) Mivel csak-csak előkerült régebbi foto a "nagy csúcstámadásról!" - Jó kérdés = hol van a s(h)erpád ? :-) (Remélem sokan tudják, hogy a sherpa/ serpa = egy népcsoport nevével !- ne bonyolítsam. (nem minden serpa teherhordó !- stb.)
  Vagy 2-3 napja "foglalkoztatott" az a(z) (anno) rozsdás "vasbódé" !- mi lehet egyáltalán ?... de aztán elég sok helyen megtaláltam ! (Aljazev Stolp =Aljazev torony) kb. 1895-ből... majd minden "hegymászós" blogban említik,- ( kb. 4 fő fér el benne )- pl. vihar esetén (- akár Faraday-kalitkaként is funkcionálhat ?) - ill. benne a csúcs elérést igazoló pecsét / vasasztalban - és egyebek. (akit jobban érdekelne,- keresse)
  Itt a vasbódé
  de érdemes az 1.2....4. nap történéseit is megnézni.
  (Én csak azt csodálom, hogy több mint 100 év alatt még nem koptatták le a hegyet, annyian megmásszák ! - OK !- ki-ki tegye, amihez kedvet érez.)
  *****************************

  VálaszTörlés
 3. (3.) Bocs' (abba sok "értelmetlen" (?) blog címbe...) -
  Vasbódé a csúcson
  (remélem)
  Hagyján : (kb.+15C°-és elkezdett esni az eső... készülnék is "olvasni"...)
  Na, de pl. a gyógyszer témához (nehogy majd duzzogjatok!) -vagy 09.15-ig vegye meg, aki él vele...
  Újabb változások (...)
  ********************************
  Kimaradt : hiányoltam, hogy arról a "bazi nagy" karabinerről (?) nincs fotó ?- de aztán egyik társatok csak-csak megörökítette.
  (nem reklám!- aki akarja és tudja - majd nézze meg - vagy esetleg @Aranyosf. berakhatná utólag.)
  *******************************

  VálaszTörlés
 4. Kedves ! Idáig szó nélkül olvastam az útleírást, a közepe táján vettem észre és vissza olvastam az egészet, aztán már vártam a folytatást.
  Olyan jó volt mintha én is ott lettem volna :-)
  Tulkép. itt a gép előtt ülve bejártam Veled ezt a csodás tájat.
  Köszönöm, azt megígérhetem valami hasonlót októberben vissza adok az érzésből.
  És ne sírdogálj, inkább a csoki:-))

  VálaszTörlés
 5. mmama:örülök, hogy élvezettel vettél részt a virtuális utazáson !

  @x: bár jó lett volna, de nem volt anno semiféle sherpám...A fényképet egy holland lány készítette rólam.
  A hegymászó emlékmű (nagy karabiner) részben azért maradt ki mert "annyira" én nem vagyok oda érte, másrészt készült róla kép, de mind rajta vagyunk, s elfelejtettem "csak úgy magában" lefotózni. Van róla elég kép a neten...

  VálaszTörlés
 6. Kis kiegészítés:
  A Triglav és környékének megóvásáért és népszerűsítéséért Jakob Aljaz tett sokat. Róla nevezték el a Vrata völgyben található Aljazev dom menedékházat (1015 m) és a Triglav tetején (2863 m) található ideiglenes bivakként is funkcionáló csúcstornyot, amelyet 1895-ben helyezet el. Ennek a neve Aljazev Stolp.

  VálaszTörlés
 7. Én is köszönöm ezt a csodás leírást, a sok-sok gyönyörű fotót és kedvcsinálót Szlovénia iránt! Nagyon megértem a szomorúságodat, de most inkább vedd feltöltődésnek és egyáltalán nem biztos, hogy nem mész többet! Nem szabad elbúcsúzni, az olyan snasssz és visszavonhatatlannal tűnik! Holott, sosem tudhatod!:)
  A legkisebb lányom barátja is megmászta Triglavot és állandóan bivakol, hol itt, hol ott... Szerintem ez facérok sportja kéne hogy legyen! Persze közöm nincs hozzá, csak úgy mondom...
  Nagyon tetszel ott a csúcson! Vagány voltál / vagy, le a kalappal!!!

  VálaszTörlés