2010. szeptember 13., hétfő

Pados

„Megkívántam” ismételten az Északi várfal-sétányt. Az első utam olyan kedves, szép emléket hagyott bennem (a kisebb rosszaktól eltekintve), hogy gondoltam,hallgatok egy kis nyílt-színi Bachot. Közben a neten azt is láttam, hogy a „Pánbalkán Art Piknik” (http://www.panbalkan.hu/ ) rendezvénysorozat keretén belül
„2010-ben Pécs, Európa Kulturális Fővárosa a „Balkán kapujaként” a balkáni országok művészeit invitálja meg egy határokat és nyelvi korlátokat felszámoló közös össz-művészeti projektre, s így talán sikerül lebontani az emberek és a művészetek közötti határokat is néhány napra.”
Ennek keretében nyílt a „Padok és városok sétánya” címmel egy állandó szabadtéri tárlat az Északi Várfalsétányon.
No, ezt is látni szerettem volna.
Megosztom Veletek a tegnapi látványt, s a dátumot azért hangsúlyozom, mert nagy valószínűséggel a megnyitáskor is más képet mutatott és három hét múlva is más lesz már az, ami megmarad az „állandó” kiállításból.
Rendben van, „nyissunk” a balkán felé. Legyünk a balkán kapuja. De ne a rossz értelemben vett balkáni stílus jöjjön ide, hanem inkább nekünk kellene nyugat-európai színvonallal átlátogatni oda…
Nézzétek meg a padok környezetét ! Az aztán tisztára balkáni. De tényleg… Ha az én padom körül lenne cserép- és szemétkupac, nagyon restellném a dolgot, akkor is, ha a szemetet nem én csináltam.

Az egész északi várfal-sétány gondozatlan, gazdátlan, kissé ápolatlan benyomást kel – nagyon nagyon kár érte. A város gyöngyszeme lehetne, de az a félelmem, sosem lesz az. Ebben a fene-nagy munkanélküliségben tényleg nincs a városnak pénze egy ügyes, szorgalmas, normális férfúra, aki mint a park őre, felvigyázója és gondozója napi 8 órában köteles lenne megóvni a szépet, az értékeset ?
Nem, nálunk más a módi. Csinálunk valamit – már az elején se „rendesen” – hanem olyan vállvonogatva, „nem az én házam, nem az én váram” – tehát nem is érdekel, alapon. Aztán úgy is marad. Márpedig az is köztudott, hogy a vonzás törvénye alapján a kosz vonzza a koszt. Így aztán hamar lepusztul még az is, ami a megnyitó napján esetleg (véletlenül) ép és szép volt.

Na, szóval ez az én véleményem a várfal-sétány padjairól…

Egyébként jön a hűvös idő. Lélekben fel vagyok készülve, hogy hűvösebb estéken a fa anyagú padokból tábortüzet fognak rakni. A vasból készült meg hamarosan az ócskavasasnál lesz…
Még szerencse, hogy van téglából készült pad is…

Íme a doku-fotók:Az utolsó három képen ugyan nem pad van, de ezek is újak (voltak amikor elkészültek...)16 megjegyzés:

 1. (1.) (hétfő) - na, ezt itt csak @Aranyosf.-nak - kivel nem oly' rég épp' találkoztam... ne tagadjam !- "kellő idegállapotban!" - mert akkor már vagy 3 órája (?) "szereltem" a vezeték nélküli csengőinket ! - stb.
  Gondoltam - most, a "sikeres" szerelést követően,- hogy készülnék "lenyugodni!" - (szerencsémre igen ritkán álmodom...) - és talán sikerülne "agyamat" (?) kipucolni ?-
  Na, ránéztem a netre... ilyen "állapotban" kezdjek el hozzászólni ? - (kommentelni ?) - bocs', de inkább nem.
  [még az előző témához sem volt "időm" kellően hozzászólni ! ] - hát... türelem ?- majd talán máskor ?- (vagy magam sem tudom.) -
  Mellesleg eléggé "búvalbélelt" egy idő van... de ne má' elkezdjek panaszkodni! - ( 2 adag macskasz**t összeszedtem! a fűből...- gondolom ezzel megtettem a legfontosabbakat! ) (...)

  VálaszTörlés
 2. Szoromú kép!Úgy általában.
  Itt szépen sütöget a nap,a net szerint 19° van és SZÁRAZSÁG!

  VálaszTörlés
 3. (3.)
  Remélem tudjátok, hogy "nem a mundér becsületét védem!" - de talán legelőször ezt a hírt (nem tudom anno ki olvasta, rajtam kívül)
  Összegzés 2010.I.félév
  Sok egyéb mást is meg lehet(ne) nézni !- bár a rendelet számát nem tudom, de 2010.01.02-óta (?) van a Pécs M.J.Város Önkormányzatának rendelete a köztisztaság fenntartásáról. ( Google) -
  [Épp' a napokban módosították ?- az állattartást ? ( max.3 macska egy lakásban ?- vagy valami ilyesmi) -
  szóval : mit írjak még ? - ez van ! (2010-ben)
  Mellesleg (úgy tudom)
  " A közút,köztér,közterület szervezett,rendszeres tisztításáról- közszolgáltatásként- az Önkormányzat az általa megbízott gazdálkodó szervezet útján gondoskodik." ( Pécs Holding Városi vagyonkezelő Zrt. kompetenciája... bizonyára.)
  A Pécs Holdingnak is van honlapka. (stb.)-
  Esetleg megismerni pl. a "pécsi közmunkaprogramot" 2010. ( e témakörben felesleges)

  VálaszTörlés
 4. (4.) A cikk címe :
  Pécs Holding : összegzés az elvégzett munkáról (Google- esetleg)
  vagy próbálom újra
  Összegzés

  VálaszTörlés
 5. (5.) Bár beírtam eggyel előző helyre is. (na, de visszateker-e bárki is oda ?) Csendes kis kiállítás lehet ez is ?
  Pannon Magyar Ház (János u.22.) (?)
  Itt keressed a cikket : (Bánki Judit Hagner kiállítása Pécsett)
  Bánki Judit Hagner
  Van a (pécsi) Pannon Magyar Háznak honlapja is - esetleg keressed.)
  [ Épp' ma beszélt - kb. 13 órakor- a Duna Tv-ben Bokor Béla Úr... stb. ] - (megjegyzem a "házról" sem tudtam...)

  VálaszTörlés
 6. (6.) padokhoz ! (kimaradt) mellesleg (ne) nézzed meg az Indóház előtti téren (buszállomás) a részben fa padokat -ill. az épület K-i felénél lévő (volt posta) előtt.
  ***********************************
  Friss tipp : (mert nem csak "szellemi táplálékkal" él az ember...)
  Róma ízei
  (Még működik mindkét csengőnk...)
  :-) :-)
  Várnám @Exit beszámolóját a Szekszárdi Szüreti napokról ?- (vagy mi lesz a neve)

  VálaszTörlés
 7. (7) Na, ez nem fapados...
  Hátha kedvet kap (így) ehhez valaki...
  Hotel Kikelet
  (Csak nehogy nosztalgikus gondolatokat ébresszek ezzel...) Bocs'

  VálaszTörlés
 8. @X:úgy látom szépen működsz!

  VálaszTörlés
 9. Nekem a fa pad nagyon tetszik!
  Az "összegzés" úgy hangzik, mint anno egy úttörőnapló, ahova mindent beírtunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak és a fele se volt igaz...Bocs, lehet, hogy csak mifelénk voltak ilyenek az úttörők! Arra viszont emlékszem, hogy "...ahol tud, segít!"
  A Hotel Kikelet nagyon csinos! Az árai viszont!:( Megnézted a karácsonyi árakat? Csak kíváncsiságból klikkeltem rá, hát nem kellett volna! Egy egyfős szobából, nálunk simán lemegy a nagy család ünnepi menüje!

  VálaszTörlés
 10. Pécs Holding Városi vagyonkezelő Zrt-nek akinek kötelessége lenne a gondozás, tisztán tartás, bizonyára nagy prémiumokkal fogja zárni az évet. Nálunk így működik: célprémiummal jutalmazzák ami egyébként is bele tartozik a munkakörébe.
  Lehet, hogy elég ember az utcán (munka nélküli 9 aki hajlandó egy kis elemózsiáért elvégezni ezt a munkát.
  A padok érdekesek, az emberi kreativitás sokszínűségéről ad bizonyosságot.

  VálaszTörlés
 11. helyesbítés: lehet, hogy nincs elég ember....

  VálaszTörlés
 12. Re8 @ Ildi ! - minden relatív ? - (máshoz viszonyított ?) - stb. persze, nem akartam, hogy bárkit is ezzel elkedvetlenítsek ! [megjegyzem - amíg SZOT Üdülő volt vagy mi... pl. pécsi lakosok nem vehették igénybe a "szállást!" - stb. - napjainkban már azt is lehet. ]
  Nem bosszantásul :
  Sikonda (wellnes)
  (Arról meg "nem tehetek", ha ismerősöm oly' helyen dolgozik, hogy pl. ilyesmikre is elkölthetjük az üdülési csekket! Bocs'- mert sokan ezt a témát is nehezen viselik! ) (Így aztán 2 x voltam már 2-2 napot (?) Sikondán is.)
  Na,- ennyit ! :-) :-) :-)
  Majd kifelejtettem : és elég nagy medvehagymás terület is van a közelben ! :-) :-) - más nem nagyon... :-)
  OK! -Árpád kori templom (Mánfa) -és ne soroljam... (mielőtt még &Aranyosf. "helyretenne !"... vagy @Délim... Mecsekfalu (?) - Komló és ilyesmik ! :-) :-)

  VálaszTörlés
 13. (13.) sajnos törlődött... (pedig mit kínlódtam vele...)
  Retro történet
  Benne a "szemetes" (kézi) - amit - gondolom - a fiatalabb generáció nem látott már - stb.
  (mellesleg - remélem - nem ilyesmit akarnátok 2010-ben is ?)
  Tipp: a foglalkoztatásnak (is) vannak törvényei ! - Bocs @kyba... de valahogy (néha) annyira "utópisztikusok" (?) tudtok lenni... ( kb. kellő reális alapok hiánya ?- stb.)

  VálaszTörlés
 14. (14.) Sajnálnám, ha elveszne
  Retro
  (vagy átküldöm e-mailben @Aranyosf.-nak ...)

  VálaszTörlés
 15. Mocskos életbe !
  Ott van ! (?) BAL oldalon katt' arra, hogy 1950-1972 !
  (remélem)
  :-)

  VálaszTörlés
 16. Re12@X: Ezekről tudok, itt lakom a szomszédban!:) Sikonda is nagyon drága, én is voltam ott üdülési csekkel!:)))

  VálaszTörlés