2010. november 23., kedd

Bűn vagy se, megtettem…

Alcím: Ebben a bolond világban, az embernek már attól is lelkifurdalása van, ha egy jót eszik. 

Az úgy volt, hogy  napok óta a gánicára gondoltam. Ki/elmenni itthonról nem nagyon tudok – időm, mint a tenger… Nem tudom, mi volt az, ami kiváltotta bennem a Nagymamám gánicájára-gondolást, de egyszer csak megjelent az agyamban a kép, s attól kezdve, nem hagyott nyugodni. Komolyan mondom, még az illatát is ott éreztem az orromban…
Néha előfordul velem, hogy egy-egy gyerekkori  ételre gondolok és akkor jaj-de megenném…S hát mi tart vissza ? A fene vigye az egészségesnek kikiáltott táplálkozást ! Néha egy jó kis bevert-tojásos rántott leves, vagy smarni de jó is tud lenni ! Hát, ha emiatt halok meg, vállalom…
Bevallom, megesik, hogy elgyengülök,  ma ilyen nap volt, tehát hagytam magam legyűrni.
Aki nem tudná, annak röviden itt a recept:

Gánica
  
Kell hozzá: krumpli, liszt, zsír, vöröshagyma, só, tejföl.
A felaprított hagymát zsíron megfonnyasztottam, közben feltettem sós vízbe főni a meghámozott, kockára vágott krumplit. Amikor megfőtt, krumplinyomón áttörtem, belekevertem egy kis (szárazon) pirított lisztet, sót. (Ha túl száraz a krumpli, érdemes a főzővízéből néhány evőkanálnyit a masszához tenni.) A kicsi tepsibe öntöttem a dinsztelt hagymás zsírból egy keveset, amihez előbb még hozzákevertem a csodaszép szegedi paprikát, s ebbe kanalaztam bele a lisztes krumplit. Majd a maradék hagymás-paprikás zsírral meglocsoltam.
A sütőben cseppnyit ropogósra sütöttem, s végül jól meglocsoltam tejföllel.

Annyira vágytam rá, hogy azonnal leültem és befaltam. Még fotó sem készült, kénytelen vagyok más tollával ékeskedni…Viszont cserébe kaptok egy kis virágot, ez a kertem utolsó néhány szála. Jön a tél… 7 megjegyzés:

 1. Ezt az ételt úgy nevezte anyám, hogy cinke. Ha jól emlékszem akkor nem tette sütőbe, hanem a liszttel összefőzte a kromplit és a hagymás zsíros kanállal a tányérra halmozta és meglocsolta.
  Valóban nagyon fínom.

  VálaszTörlés
 2. Aki nem látta volna a tv-ben (anno) - vagy nem járt volna ott [én sem voltam]
  szegedi paprika
  vagy
  Pár érdekesség
  (remélve,hogy működnek)

  VálaszTörlés
 3. Remélem ez sem bűn ?
  Ill. ellenőrizni majd a karácsonyfa izzókészletet - (gyertyát se) égve hagyni ha elmentek - stb. (kínai cuccal is vigyázni) :-)
  Tűzzel vigyázni!

  VálaszTörlés
 4. hmmmm. Legjobban a tejföl hiányzik itt...megennék most egy vödörrel:)

  VálaszTörlés
 5. Hmmm... még reggeli előtt vagyok, amikor olvaslak... naggggyon éhes lettem!
  A receptet köszönöm, ki fogom próbálni, mert én gyerekkoromban ettem ilyet utoljára.
  Legyen szép napod!

  VálaszTörlés
 6. Akiket érint !- 47.hét van ! (szerda)páratlan hét - esetünkben a "zöld járat" - stb. Igaz, kb. +3 vagy +4 C°-van - szerencsére nem esik az eső, lehet, hogy a kb. fele "elefántfüvet" kivágom ?- na,igen !- miért nem tegnap (kedd) csináltam ilyesmit ? És még fotózzam is ... (?)

  VálaszTörlés