2012. január 5., csütörtök

Sáska

Lenyűgöző természetfilmet láttam ! A sáskákról – azon kívül, hogy kinézetre hasonlítanak a nálunk is honos szöcskére, meg hogy a tíz  csapás egyikének számítanak, - nem sokat tudtam.

Az – elsősorban Afrikában – óriási veszteségeket okozó állatok életét a kezdettől (peterakás a jól kiválasztott, megfelelő nedvességtartalmú homokba) a csodás, többszöri átalakulásukon keresztül a végükig (permetezőszerrel való kiirtás) követte végig a film. Ez utóbbi miatt azt nem tudtam meg, hogy mennyi ideig él egy sáska, ill. mibe pusztul(hat) még bele.
Nagyon sokáig azt hitték, hogy a katasztrofális pusztítást egy külön faj egyedei viszik végbe, és a többi, más színű, másféle sáskaszerűség nem azonos velük. Mostanra azonban kiderült sok minden, s a film elejétől végéig bemutatta csodálatos átváltozásukat. 

Az anyasáska 60-80 petét rak a megfelelő nedvességű homokba. Ezek megint csak megfelelő időjárási viszonyok hatására kikelnek. Átlátszó kis lények, formájuk már sáska, de nincsenek szárnyaik. Pár óra alatt sötétbarnás-szürkévé „fejlődnek” és szinte szemlátomást nőnek.  A következő vedlés után sárgák, sárgás-zöldek lesznek, és az utolsó vedlés után nyerik el vöröses-barna színüket.
Az első két állapotban nem tudnak repülni, csak mászni, illetve ugrani, és csak a végső formájukban rendelkeznek szárnnyal. És akkortól válnak igazán veszélyessé. Amíg a nap fent van az égen, hatalmas felhőkben, rajokban repülnek, és estére valósággal  megszállnak egy-egy fát, bokrot.
Korábbi életszakaikban is pusztítanak mindent (nincs növény, ami ellen tudna állni nekik), de legalább napi 2 km-nél nagyobb távolságot (így „gyalogosan”) nem tudnak megtenni. Szárnyra-kapva azonban  képesek országhatárokon, óriási területeken átrepülni, miközben eszméletlen pusztítást végeznek.  Keresték a kutatók azt is, hogy miképp „cserélnek” gondolatot – és arra jöttek rá, hogy valami módon testi érintéssel adják a másik tudtára „gondolataikat” ill. lehet, hogy valamiféle illatanyagokkal is kommunikálnak.

Ha érdekel a téma, itt két igen jó cikket olvashatsz még róla:
http://ismeret.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=40475
http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/01/31/Saskajaras
Szenzációs fotókat láthatsz még itt: http://flickrhivemind.net/Tags/caelifera/Interesting



(Mellesleg a  bibliai tíz csapás: Nílus vérré válása, békák, tetvek, bogarak áradata, dögvész, fekélyes betegség, jégeső pusztítása, sáskák, elsötétülő nap, nem zsidó elsőszülöttek halála. Ez is megérne egy külön bejegyzést…)

4 megjegyzés:

  1. A téli szünetben Szabival sok "állatos" filmet néztünk. A sláger "A rovarok háborúja" (remélem, jól emlékszem a címre) volt. Gyönyörű felvételek...., de micsoda horror...!

    VálaszTörlés