2013. március 10., vasárnap

Buddhista ereklyék kiállítása Pécsett




„Buddha és számos jelentős buddhista mester hamvai között gyöngyökhöz hasonló gyönyörű kristályokra bukkantak. Természettudományos szempontból sem keletkezésükre, sem időnként tapasztalható szaporodásukra nincs magyarázat. A buddhista szemlélet szerint a gyöngyök a magas szintet elért mesterek spirituális értékeinek, együttérzésének és bölcsességének a leglényege, egyben emlékeztetnek saját alapvető jóság-természetünkre, s arra, hogy mindenkiben megvan a belső potenciál, hogy azt megvalósítsa.
 Az ilyen ereklyéket a világon mindenhol sztupák, templomok, kolostorok szentélyeiben őrzik és csak ritkán hozzáférhetőek a nyilvánosság számára. Mintegy 1000 ereklyéből álló kivételes gyűjtemény azonban 2001 óta utazik a világ körül, s immár több száz nagyvárosban (Washington, Los Angeles, London, Párizs, Moszkva stb.) mutatták be. 
A kiállítás-sorozat célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet.” További részletek itt olvashatók: http://www.buddha-tar.hu/buddha-ereklye_2011

Fenntartással mentem a kiállításra, mert tudtam, hogy a 2 nap alatt, amíg az anyag Pécsett tartózkodik, sokan lesznek rá kíváncsiak. És én nem szeretem a kiállításokon az embereket magam körül. Önző módon arra vágyom, hogy a kiállított tárgy/kép/akármi csak az enyém „legyen”, csak én gyönyörködhessem benne, úgy és annyi ideig, ahogy és ameddig csak akarok. Ne lökdösődjenek, beszéljenek, lihegjenek, köhögjenek körülöttem.
Hát ez most természetesen nem jött be….
Rengeteg érdeklődő volt, emiatt aztán nehéz volt fényképezni, (véleményem szerint) egyáltalán nem volt lehetőség arra, hogy a látogató valamiféle „lelki közelségbe” kerüljön a kiállított tárgyakkal. Én ott a sok ember egyikeként semmiféle „spirituális élményt” nem éltem meg. Sajnálom.
Persze, az is lehet, hogy én nagyon el vagyok kényeztetve, mert a gyükési „imahelyemen” egyesegyedül vagyok mindig és ott semmiféle elmélkedésben nem zavarnak emberek…..

Itt http://www.youtube.com/watch?v=31iIxxAeCsg   van a kiállítás megnyitójáról egy videó, a vége felé elég jól láthatók a kiállítás tárgyai.(Jobban, mint az én fotóimon) 













2 megjegyzés:

  1. Még valamikor január végén olvastam erről először,de aztán megfeledkeztem róla. (Pécsi Stop írt róla) Később olvastam a hetedhethatar.hu-ban is a cikket, valahogy nem értettem, a cipőt le kellett vetni ? (vagy csak félreértettem a cikkben írtakat ?) Talán ez a frissebb link - a Hetedhéthatárból A kiállításról (remélem sikerül a linket jól beírnom) Valahogy meglepett, (?)hogy ennyien lettek volna ?- mivel nagyjából ismertem, hogy mi minden más program is volt szo.-vas. Pécsett.

    VálaszTörlés