2013. augusztus 6., kedd

Diófacincér (Aegosoma scabricorne)



Ráment vagy másfél órám, mire ezt összehoztam….
Pedig valójában nem történt más, csak az, hogy pár nappal ezelőtt, esti sétámon találtam egy döglött cincért. Úgy látszik a napi sétám útvonala valami jóféle bogaras terület, hisz múltkorjában a csodás, óriás  orrszarvúbogarakat találtam (sőt azóta még egyet, de azt már nem hoztam haza lefotózni). Most meg ezt a cincért. Természetesen tudni akartam, miféle, s bevallom, nem is volt olyan egyszerű kideríteni a sokféle cincér közül ez épp melyik is lehet. No de azért csak megoldottam a feladatot. (Utólag sajnálom, hogy  nem tettem mellé egy centimétert. Olyan 3 cm. körüli volt.)

Tehát döglötten így néz ki:



„Új korában” meg ilyen gyönyörű:




Tudni pedig a következőket lehet róla - sajnos nem sok:


A diófacincér 29-50 mm-re megnövő vöröses-barna színezetű rovar, amely főként folyók menti ligeterdőkben (öreg fűz, nyír) él. Lárvája odvasodó lombos fákban fejlődik.
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
Védetté nyilvánítás éve: 1982

Eredetileg én mást gondoltam róla, de egy kedves olvasó pontosította az adatokat így hát javítottam a bejegyzésemt.






1 megjegyzés:

  1. Szia !
    Úgy gondolom, ez inkább egy diófacincér (Aegosoma scabricorne) volt, amíg jobblétre nem szenderült. Ezt a fajt, többek között, az igen hosszú 3. csápíz segít azonosítani, de a mérete és kinézete is inkább hozzá passzol.
    Mindettől függetlenül örülök, hogy rovarokkal is foglalkozol és bár látom, hogy már régebbi ez az írás, azért remélem nem nem baj, hogy hozzászóltam.
    Üdv !
    Szabó Péter

    VálaszTörlés