2015. augusztus 2., vasárnap

Nyári körútJó pár hete ért el hozzám a hír, hogy a várdombi kálváriát felújították. Nosza, az idő kedvező, se nem esik, se nem kell megsülni – nekiindultam hát, hogy az utat, melyet egyszer már bejártam, újra megtegyem. Így utólag bevallom, a kálváriáért nem volt érdemes ennyit autóznom, mert az üvegablakok miatt teljesen élvezhetetlenek a képek – de azért mégis csak szép helyeken jártam – újra.  Természetesen kezemben a fényképezőmmel….
Amikor először jártam errefelé – meglehetősen figyelmetlenül és tudatlanul „elsuhantam”  a cikói romtemplom mellett. Itt olvasható a története:
Most megálltam és készítettem pár képet:

A domb megmászásától kimelegedve, s mert délutánra a nap is melegebben sütött, nagyon jól esett a szálkai halastavaknál egy kis pihenőt tartani. Olyan csendes, kihalt volt a környék, hogy szinte a  gyenge széltől  a víz parthoz-csobbanását is lehetett hallani.


Sehol egy lélek...

Szabadnapos csónakok.

Javában nyílik a héjakút mácsonya - katángokkal körülvéve...

Egy hűvös narancslé-ivás idejére a falu központjában, a hatalmas szarvas-szobor szomszédságában is pihentem egy kicsit.Tudom, hogy nem látszik, de vagy 10 méhecske volt rajta !!(Mezei keserűgyökér)

 
A szálkai presszó előtti kis halastó

Aztán felkacskaringóztam a görögszói lankák között a tetőre, ahol a híres bortermő vidék tetején magányosan álldogál a kék kápolna. Ezt lehet tudni róla:
„Szálka határában álló görögszói kápolnától szép kilátás nyílik a környékre.
A felirata szerint a Mayer család állíttatta a 19. század legvégén. Ismertebb neve a Mausz kápolna. Ez a bibliai Emmausz, illetve a valamikori "Emmausz-járás" nevű népszokás nevét őrzi. Húsvét után a hívek Szálkáról ehhez a kápolnához mentek fel megidézve Krisztus emmauszi útját. A mintaszerűen felújított kápolna azon a ponton áll, ahol a Szekszárdi-dombság találkozik a Sárközzel. Mellőle felejthetetlen kilátás nyílik az egész Duna-mentére, Sárközre. Jól látszik Szekszárd, Decs, Várdomb, Bátaszék, jó idő esetén esetleg Baja is !” (http://www.orszagalbum.hu/gorogszoi-mausz-kapolna_p_43910
Sajnálatos, hogy ezen a szép helyen ennyi szemét van, s láthatóan nem tegnap óta….

(Majdnem) Égkék kápolna...

Tarka imola
Ott, arra lent, a látóhatár szélén folyik valahol a Duna.

Amíg a szem ellát, szőlők...Híres a boruk
Szégyen....
 Innen aztán legurultam Várdombra – mérgelődős stáció-fényképezés után gyorsan elhagytam a helyszínt, nagyon megbánva, hogy „csak” ezért ennyit autóztam. Mindössze egy ijedt, bizalmatlan  cicát örökítettem még meg:
 
Ki vagy ? Nem ismerlek. Félek tőled....

De Bátaszéken megvigasztalt egy finom fagyi. Igaz, a templomba itt sem lehetett bemenni, amit sajnálok, mert nem jártam még benne, holott előtte számtalanszor elautóztam, míg két éven át Bajára jártam iskolába.
Az út igazi szenzációja végülis a bári megálló lett. Be se terveztem, de olyan régen jártam itt, hogy gondoltam, megnézem mit csinál a Duna ?
A  vízbefúlt II. Lajos emlékművét a Csele patak partján ugyan elfelejtettem lefényképezni, de hoztam kép képet: http://www.panoramio.com/photo/92937840  http://mohacs.utisugo.hu 

 
A Csele parti emlékmű
És amikor a kocsit letéve, a keskeny kis ösvényen lesétáltam a vízhez, mivel találkoztam ? Hát egy barátságos majdnem vizslával.... Nagyon megörültünk egymásnak.

Szia ! Örülök, hogy jöttél.... :-)
Jó volt látni a Dunát – csendesen, békésen folydogált, finom iszapos partján gyerekek játszottak, csend volt, békesség  itt is, ha nem lettek volna szúnyogok, tán még tovább maradtam volna.El tudnék itt tölteni pár napot...

Ez valami vad-repceféle,  vagy nem tudom mi...

Réti füzény
Figyelmeztetés: jön az ősz, még ha nem is hinné az ember....
 
És estefelé jó volt hazaérni is, kicsit elterelődtek a gondolataim a mindenféle rosszaságról, amik mostanában a fejemben keringenek. Ki kell néha mozdulni …. Amíg lehet....

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szép kirándulásat tettél. Milyen érdkekes, ezek a II. Lajosok "mind" vízbefúltak...
  A kutyus nagyon kedvesen üdvözölt, szeretem ezeket a találkozásokat kirándulásokkor.

  Azt meg csak szeretném, hogy az ősz még váratna magára.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg, ez a vízbefúló-Lajos-dolog még nem fordult meg a fejemben...
   Egyébként meg csak figyelj, mutatkoznak a jelek, hajnali 5-kor még sötét van és a madarak se énekelnek...megjelentek az elnyílt virágokon a magos termések, ideje begyűjteni jövőre...
   Múlik az idő - szép csendesen.

   Törlés
  2. Igen, nekem is feltűnt, hogy elmaradoznak a 4 körüli hajnali madárcsicsergések. Hogy egyes gólyák már utnak indultak, hogy a vadlibák is gyülekeznek. Ők sokkal jobban tudják.

   Törlés
  3. A góóólyáááák ??? na, akkor kész, hiába van forróság, vége a nyárnak. Ők aztán (mármint a gólyák) tudják.

   Törlés
 2. Szép program. Dicséretes teljesítmény.
  [ Én kacérkodom azzal, esetleg vérnyomást kellene mérnem ?- (hétfő d.u.) - megvisel ez az időjárás...]

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem csodálom, ha megvisel, már vagy egy órája reménykedem, hogy itt nálunk is esni fog, s lehűlni is tán kicsit - de úgy tűnik, a felhők elmentek máshová felüdíteni a kerteket. Átkozottul "nyomott" a levegő. Előre félek a ránk váró és közelgő igazán trópusi forró napoktól....

   Törlés