2017. december 13., szerda

A nyöszörgő mimők, a csecsizsákosok és társaik

Hogy egy kicsit elterelődjenek a gondolataim  az élet negatív dolgairól, szerettem volna valami mosoly-keltőt írni, (már csak hálából is a kommentelőim kedves soraiért) de valahogy nem találtam olyan igazán "vicceset" - pláne, hogy fölénk gyűlt a gáz.ill. fűtés nélküli karácsony szürke fellege. (Gondolom a magyar TV is mutatta az osztrák gázmű felrobbanását és annak várható esetleges kihatását - s valahogy nem szívesen tölteném dideregve az ünnepeket...)

Szóval ha nem is vidámak az alábbi sorok, de talán érdekesek, különösen a vége felé, ahol - számomra - megint csak kiderült, hogy a magyar nyelv egy csoda. Szerintem nincs olyan ország, ahol ennyi-féle és ilyen különös neveket ad/t/nak állatoknak.



Olvasom,  hogy meglepő közeli rokonságra derült fény: a Délkelet-Ázsia erdeiben ágról-ágra suhanó bőrszárnyúak a legközelebbi rokonaink az emberszabásúak és a majmok után. Ezt állapították meg egy kiterjedt genetikai vizsgálatban.
Íme ezek a frissen felfedezett rokonok:


(Azért nem lenne rossz, ha én is tudnék így repülni....)

A repülőmakik főemlősökkel való rokonsága egy 80 millió évvel ezelőtti közös őstől eredeztethető. A repülőmaki-félék valójában nem tudnak repülni, és nem is valódi makik. Megjelenésükben a denevérre emlékeztetnek, és hozzávetőlegesen akkorák, mint egy nagyobb mókus vagy macska. Korábban a főemlőskutatók közül sokan úgy vélték, hogy a mókuscickány evolúciós szempontból közelebbi rokona az embernek, mint a bőrszárnyúak rendjébe tartozó repülőmaki-félék tagjai. A kérdést végül széles körű genetikai vizsgálat döntötte el. /Nat.Geogr./

Rettentően élvezem, amikor kiderül, hogy a magyar nyelv szinte mindenre ki tud találni valami kacifántosat…

Itt egy kisebb gyűjtemény ezekből a fura nevekből:

Kétéltűek: kopoltyús változány a barlangi gőte. 

Madarak: berzengő küzdér a pajzsos cankó, örvös hengér a kőforgató, apró lombár a közönséges poszáta, aranyos töklincke a csicsörke, kékbegyű zenér a kékbegy, bájdalár a csalogány, zöldeskék jegér a jégmadár, amerikai szaladár a nandu, örvöly a réti héja, kis fülöncz a füles kuvik, kőfali fölleng a sarlós fecske, havasi zajgár a havasi csóka, tisztelt batla az íbisz, közönséges édencz a paradicsommadár.

Erszényesek: csecsizsákos vagy tömlőhasú fiahordó az amerikai oposszum, gór ugrány az óriási kenguru.

Emlősök: mosó talpály a mosómedve, torkos falók a rozsomák, fekete szárnyoncz a maláji repülőkutya, a nagy orbötök a nagy patkósorrú denevér, nagy fülnyes a hosszú fülű denevér, borjú ülge a borjú fóka, ősotromb az ősvíziló, tengeri őrlecs a tengeri malac, óriási szőrnyócz a kapafogú őselefánt, hornyolt szarutlanócz szarvatlan ősorrszarvú. 

Majomnevek: szökő burkoncz a repülő maki, közönséges rémke a hamvasmaki, nyöszörgő mimők vagy más néven csuklyás kucsföd a csuklyásmajom, bőgöncz a bőgőmajom, duzajkú ebfej a mandrill, zöldencs farkutáncs a sárga barkójú cerkóf, vörös utács vagy homlokmagasemlőr az orangután, fekete utáncs vagy vadember majom a csimpánz.

Két napos töprengés után se tudnék ezeknél különbet kitalálni !😀

Búcsúzóul megmutatom a csecsizsákosokat is:

Hát nem aranyosak ?


2 megjegyzés:

  1. Érdekes kis rokonaink vannak, de ezeket a neveket hogy tudják kitalálni? A kis csecsizsákosoknak aranyos kis pofikájuk van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egész véletlenül akadtam erre az anyagra, és annyira megtetszettek ezek a fura elnevezések, hogy gondoltam, megosztom veletek :-)

      Törlés