2011. június 27., hétfő

Kik a mikmak indiánok ?

Lázár Ervin Mikkamakka  c. mesekönyvéből véltem felismerni azt a szót,  melyet egy nagyon szép/érdekes úti-filmben hallottam a minap: mikmak indián….  ( http://www.einsfestival.de/sendungen.jsp?ID=6542730645 )
Nem én lennék, ha a reggeli netszörfözés közben nem az lett volna az első dolgom, hogy kiderítsem 1.jól hallottam-e ? 2. kik is ők pontosan ?

A film az Új Skócia-i  Prince Edward szigetről szólt.
Ez két nagyon jó leírás, akit érdekelne a téma, ajánlom elolvasni.

A wikiben (is) olvasható, hogy a szigetet az 1980-as években a Lucy Maud Montgomery regényéből készült : Anne a Zöld Oromból (Anne of Green Gables) című kanadai tévéfilmsorozat tette világhírűvé, különösen Japánban, ahol a könyv kötelező olvasmány is lett. (Hmmmm. Ezt a könyvet se olvastam…) Emiatt aztán nagy divat Japánból ide utazva, itt megtartani az esküvőt…. Bár a riporter szerint itt és így olcsóbb, mint Japánban, vendégül-látva a sok rokont :-)

(Mellesleg Stephen King állítólag hírhedt horror-regényéről, az Állat-temető-ről sem hallottam, melyben egy mikmak-indián temető bizonyos részletek helyszíne.)

Nos, bevallom erről a szigetről (se) tudtam. Ezért nézem olyan szívesen a világ sosem látott-hallott részeit bemutató filmeket. Az kicsit olyan, mintha odautaztam volna…

Kép: http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/5062

3 megjegyzés:

  1. Épp' olvastam az egyik újságcikkben, hogy (állítólag) "semmi gond", azaz elfogadott, engedélyezett az idegen szavak "magyaros" írásmódja és kiejtése ? - ( cikk:Kodály esete az elipszilonnal)
    Persze, (kicsit kutakodva a téma után) elég érdekes, (?)hogy van/volt "képírásuk" - és egyéb érdekességek, ha az idegen nyelvű weboldalakat lefordítva megnézi valaki.
    Aktuális (is) a téma, mert épp' tegnap futballoztak a német és kanadai nők... aztán épp' gondoltam, mennyi köztük az "echt" ! :-)

    VálaszTörlés
  2. Könyvekhez : (lehet "hülyén halok meg...) én egyetlen Stephen King könyvet sem olvastam, ahogy pl. Leslie L.Lawrence-t sem...) Ok : az olyan könyvek más polcon vannak és egyéb bonyodalmak. ( másképp' kell fizetni ?- ill. "gyorsan visszavinni ?"- ilyesmik. ) - Hogy Japánban mi a kötelező ?- sem tudtam eddig. Viszont pl. -bizonyára ismert - a kínaiak (is) kiadták Petőfi S.-t és a legismertebb verse a "Szabadság,szerelem"... (?) vagy valami ilyesmiket hallottam a napokban.
    Na, ennyit. (Kezdem "szervezni" a heti elfoglaltságaimat...) :-(

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon szeretem , ha egy jó film segítségével eljutok olyan helyekre, ahova a büdös életbe nem tudnék elutazni.

    VálaszTörlés