2012. február 19., vasárnap

Kép-nézegető


Ha az ember ki akarja üresíteni az agyát, akkor olvasson, vagy nézegessen képeket, esetleg tévézzen. Én napok óta szinte csak  olvasok, és tegnap este találtam egy olyan weblapot, ahol csak képek vannak. A rengeteg közül egyet választottam most ki – elég sokáig szemléltem egy képet, azt, amit itt most meg is mutatok:


Több olyan filmet is láttam, aminek az volt a témája, hogy mi történik, ha megemelkedik az óceánok szintje ?  Hát ez, ez fog történni…Vagy valami  hasonló.
Ha ez a dolog szóba kerül, mindig  felmerül bennem az a  kérdés, hogy itt, Pécsett az 5-600 m. tengerszint feletti magasságon mi megúsznánk-e egy tengerárt ? Nem tudnám megmondani, csak remélem, hogy igen…
Nagyon jó a (manipulált)fotó és akinek van képnézegetésre ideje, ajánlom kattintson ide:

http://www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/586/display/26308400

Csak úgy mellesleg jegyzem meg (elég sok dokumentumfilmet láttam a napokban) most volt a hírhedt hamburgi szökőár 50. évfordulója.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hamburgi_%C3%A1rv%C3%ADz
 

6 megjegyzés:

  1. Ehhez sem értek sokat...
    Tüskés Tibor Nagyváros születik c. könyvében olvastam (anno) a Széchenyi tér : az ADRIA tengerszintje felett 147,98 m ( A BALTI tenger felett 147,3 m) - a Tettye fennsík (?)kb. 233 m
    Gondolom (...) nekünk ezekkel a vizekkel kell csak foglalkoznunk...
    Na, ennyit most, mert "indul" a napunk.

    VálaszTörlés
  2. Pontosítás, az adatokat nem a Tüskés T. könyvben olvastam, csak abba tettem be sok éve egy cédulát. T.T. a szélességi és hosszúsági adatokat írta meg.
    Amúgy (magyarok) legyünk megnyugodva, mert az Atlanti óceánnal szűk szoroson érintkezik a Földközi és a Balti tenger. Ilyen tragédiák itt nem nagyon várhatók. Viszont 1 nap alatt eléri Angliát és Európát az Atlanti óceán árapály változása.
    Hollandiáról tudtam, mennyire sík és "alacsony" - viszont Hamburg nem,- bár elég különböző adatokat lehet találni ez ügyben is a neten. (Viszont "izgulósabbaknak"... remélem tudjátok, hogy a földkéreg vastagsága kies hazánk alatt eléggé kevés,- de attól se parázzatok ! ) :-)

    VálaszTörlés
  3. (Még pontosabban : Hamburg is "alacsony" - csak én nem tudtam. Most meg siettem, mert csak-csak olvasok.)

    VálaszTörlés
  4. Fodorka, most csalódtam egy vízügyesben....
    Még Orsova sem lesz tengerparti város...
    A szorosokra hivatkozás is badarság szerintem, itt egy sokkal lassabb folyamatról van szó, van idő az átáramlásra...

    Az őceániai szigetek vannak valós veszélyben, ott szervezett áttelepítések már zajlanak, Ausztrália a befogadó.
    Én Velencéért aggódom...ott két-három méter víz is sokat számít... Vannak is terveik az olaszoknak gátrendszerre...

    VálaszTörlés
  5. az jutott még eszembe, hogy a mostani japán földrengés az nagyon nagy volt és nagyon közel volt az epicentruma a szárazföldhöz, de ez is "csak" pár tízméteres cunamit okozott...
    Az áradások másik hasonló oka tűzhányó lehet, de ez ott is limitálódik a fenti mértékkel..
    A nagy viharoknak (szélnyomás) van vízduzzasztó hatása, ez a Balcsin is tud lenni egy-két méter, de tengeren sem tud több lenni néhány tucatnál (vö: gázok és folyadékok nyomása).
    Amit Te említesz az meg a klímváétozás, jégtakarók, gleccserek olvadásának hatása....ezzel egyébként szembe mozog, hogy a magasabb átlaghőmérsékletű légkör több vizet tud tartalmazni...:)
    Szóval esőkabát kell Neked, nem ladik! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves névtelen és @x: ami technikailag/ elméletileg lehetetlennek tűnik, azt a "Természet" vagy valaki/mi más azért meg tudja esetleg oldani...
    Kétségtelen, hogy az Adriától 5-600 km-re és 5-600 m magasságban kicsi az esélye egy tengerárnak - de ki tudja ? Én bizony semmire sem merem már azt mondani, hogy "nem lehetséges"...
    Vannak egyéb világvége verzióim is, pl. "lefagy" Európa. Mint ahogy ugye tudjuk ez már megtörtént az előző jégkorszakban. S csak azért mert az északi sarktól messze vagyunk, ezt a variációt se lehet kizárni. Vagy mondjuk a forgástengely más irányba billen és a pólusváltozások épp azt eredményezik, hogy sivataggá válunk.
    Szóval minden lehetséges...

    VálaszTörlés