2013. március 17., vasárnap

Emlék-képek



Mint minden rendes öregember, ébrenlétem egy részét a múltban való lét tölti ki. Gondolok elhaltakra, gondolok régi eseményekre, gondolok hajdanvolt helyszínekre, életem színtereire.
És – köszönhetően a feledés csalóka mákonyának – természetesen nagyon sok mindent szépnek látok. Sokkal szebbnek, mint manapság. Az, hogy 40-50 évvel ezelőtt a forgalom az utakon milyen volt, régi fotók bizonyítják. Autó alig, igaz, emberek se sokan…
Szeretem nézegetni a régi pécsi képeket/képeslapokat. Visszaidézi azt, amiben éltem, és amit (különösen így utólag) kifejezetten szépnek gondolok.


Példának mindjárt itt az Ágoston tér. Micsoda fotók ezek !
Az első képen bal oldalon, még fel sem épült a későbbi emeletes épület, ami a második képen már látható. Vele szemközt a jobb oldali emeletes ház a mai napig megvan. És egyik képen sem látszik, amire pedig jól emlékszem, mert rendszeres látogatója voltam, hogy a bal oldalon  elöl álló ház mellett, ahol a felső képen két hatalmas fa látható,  évekig fűtőolaj árusítás is folyt.Kár, hogy ebből az időből nem találtam képet.

És ezt felismered-e ?





Bizony ez a Búza tér ! Időrendi sorrendbe raktam a képeket, az első kettő az 1920-as években készült, mondjuk jogos, hogy azokat nem ismerem. De a negyedik, az ötvenes évekbeli állapotot mutatja, és felismerem – ami idegennek nyilván fel sem tűnik - a kép hátsó/középső részén azt a kör alakú kis pavilont, ahol péksüteményeket is lehetett kapni, mellette jobbra kenyérbolt volt.



A fenti kép a Jókai téren az u.n. „elefántos házat” mutatja. Első pillanatban azt hittem ez is valami régebbi fotó, de aztán láttam a Tarbikat parkolni az épület előtt,  és  másodszori pillantásra észrevettem a kép címe melletti dátumot is: 1971. Egész „friss” kép : -) s mégis milyen öregnek tűnik...



Ez viszont régebbi kép a belvárosból, egyrészt mert áll még  mai Konzum áruház helyén a Vadászkürt szálloda/étterem (a kép bal oldalán) és előtte egy villanyrendőr-bódé látható. Erre egyáltalán nem emlékszem, viszont a képen pirossal bejelöltem, ahol emlékezetem szerint meglehetősen hosszú ideig, (a „falra függesztve") volt egy efféle kis építmény. Ott nyomogatta a rendőr a lámpát kapcsoló gombokat, s ha bedöglött, vagy áramszünet volt, akkor a kereszteződésben, kis dobogóra állva irányította a forgalmat. 
Ami nem volt túlságosan nagy…miképp azt a fotó is bizonyítja, habár szemmel láthatóan ez egy kora reggel készült kép, tán még az is lehet, hogy nem munkanap, hanem vasárnap. Felhívnám a figyelmet, hogy a kép készülte előtt nem sokkal arra járt a locsoló-autó. Valamikor mosták az utcákat. Erre is jól emlékszem. Ha lányok mentek a járdán, még ráadtak egy kis nyomást a fiúk és jót nevettek, ha sikerült lespriccelni minket. Mi meg sikítozva futottunk  :-)  Igaz, nem volt 800.- Ft egy m3 víz...

Emlékszem a kép jobb oldalán lévő (amúgy Bauhaus) emeletes ház harmadik boltjára, a képen is látszik, ez egy halas üzlet volt, mindig megálltam  a kirakat-akváriumban úszkáló nagy halakat megnézni. Épp úgy, mint a Bem utcán kicsit feljebb lévő hentesüzlet előtt is – mert itt sokszor nyulak lógtak a bejárati ajtón – amit valahogy mindig undorral vegyes félelemmel nyugtáztam  - habár a vadast igencsak szeretem. Ez a húsbolt ma már könyvesbolt, megszűnt alatta az óra-ékszer bolt is, most valami játékbazár van benne. Sajnos erről nincs képem….

Semmi se olyan, mint régen. És ez nem csak a házakra/utcákra vonatkozik. Rám is sajna….



11 megjegyzés:

  1. Látom a város legöregebb mandulafái már ott állnak a Havi-hegyen

    VálaszTörlés
  2. na már megint megleptél:))

    A Búza térre emlékszem, akkoriban kezdték bontani a jobb oldalát amikor egyetemre jártem, de még a felső sarkánál megvolt a "Csendes", jártunk oda kajálni. Olyan kocsma-vendéglő duett volt.

    Au tolsó kép a meglepetés nekem: le mertem volna tenni a nagyeskűt, hogy a jobb oldali modern ház a Rákóczi sarkán van a Sopianne söröző után, ha befelé megyünk. Viszont akkor a baloldal nem stimmelne. Viszont ahogy Te írod, úgy meg a Szalai kolesz nem jön képbe. (Egy helyen meg mintha bal oldalt írnál, jobb helyett.
    Szóval, meg van a világ zavarodva:)))
    Z.
    De nagyon tetszik, még-még-még.

    VálaszTörlés
  3. (Plagizálással kezdem ! ) Sajnos kénytelen vagyok John Updike : Apám könnyei-és más elbeszélések c. könyvből idézni : "Az öregség torzító lencséje felnagyította mint élete legjelentősebb cselekedeteinek egyikét." Valahogy ilyesmi jár eszemben most, ill. akkor, amikor mások régi képekhez írt gondolatait olvasom. (Könyv : Európa kiadó /2012)
    Igaza van a hozzászólónak, a Bauhaus épület az jobb oldalon van, ill. a K-i oldalon. A "villanyrendőr" irányító fülkéje , miután az épülete lebontották és/vagy az úttestet is kiszélesítették, került fel a falra ! Az Árkádos ház É-i oldalára. ( Napjainkban Rossmann bolt ?- van a földszintjén, bár nem arról híres.) [ Jó kérdés lehetne, hogy honnan "szedted" a képeket ?... mert ismerek pár olyan "helyet," ahol ezek kellően ki lettek tárgyalva. ] :-) Igaz, az elmúlt napokban több "szoborlapos" képeddel "-találkoztam," - azaz linkjét beírta valaki,de ez egy más történet. ]

    VálaszTörlés
  4. Alaposan elrontottam, mert a kép jobb oldala az Ny-i irány ! Mentségemre : bal oldalon, K-i irányban van pl. a Sopiannae söröző.
    Más : bár eléggé közismert
    A mosolygó rendőrnő (vagy valami ilyesmi a címe)

    VálaszTörlés
  5. Bár biztosan sokan ismerik, Jókai tér
    Ott vannak az olvasók által beküldött további fotók is.

    VálaszTörlés
  6. 1971. akkor érettségiztem, s jöttem el Pécsről, hogy kb. 26 év múlva térjek oda vissza. Megdöbbentem amit tapasztaltam, ezért jó nézni a régi fotóidat. Voltam az ősszel is, egyszerűen nem tudtam tájékozódni, annyi az új, úgy tűnt el a régi. Vizuális típus vagyok, hiába csuktam be a szemem, egyszerűen nem tudtam hol is vagyok? A

    VálaszTörlés
  7. Erdőkóstoló: bizony van olyan mandulafa, ami ma is megvan és azon a régesrégi képen is látszik.

    Z: igen, eltévesztettem mert a Bauhaus ház a kép jobb oldalán van - már javítottam is.
    Az az érzésem téged a "Bauhaus" szó zavart meg, ugyanis amire te gondolsz - a Sopianae söröző után (befelé jövet) az ugyancsak Bauhaus-os, de Forbát háznak nevezett épület, az áll a Felsőmalom u. Rákóczi u. sarkán.

    A kép majdnem a Kossuth tér délnyugati sarkáról készült, és talán nem emlékszel a régi szálló épületére, azért fura a kép.

    @x: nem nagyon értem, hogy az általam írt szöveg melyik részét érzed "Az öregség torzító lencséje felnagyította mint élete legjelentősebb cselekedeteinek egyikét."-nek ? Arról írtam, amire gondoltam, amit éreztem a képek láttán....
    Fogalmam nincs honnan a kép, régóta gyűjtögetem a régi pécsi képeket, sajnos több helyen a netről nem lehet "leszedni", s ezáltal számomra haszontalan. Ilyen az általad ajánlott Jókai teres bama anyag is.

    VálaszTörlés
  8. Holdgyöngy: ha hiszed, ha nem, - bár itt éltem le az egész életemet, néha én is keveredek olyan helyekre, hogy magam meglepődöm....Mindig tervezem egyébként, hogy a peremkerületeket fel kellene fedeznem - de aztán valahogy mégiscsak elmarad...na, talán majd idén. De valójában társ kellene hozzá, mert nem mindenhol biztonásogos azért egy öregasszonynak egyedül mászkálni...

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a válaszokat.:)

    Nem a szó zavart meg, hanem szerintem nagyon hasonlít a két épületsor.... Bár lehet, hogy az agyam montírozza. A Szalaiban elég sokat voltam joghallgatóként, a Rákóczi sarkához meg édes emlékek fűznek, ott lakott pl. az anyósom.

    Van egy nagyon jó könyv, új, talán tavaly jelent meg a bányafejlesztésekhez kapcsolódó építkezésekről, a Ledina környéke pl.
    Z.

    VálaszTörlés
  10. Nagy örömöt szereztek nekem ezek a fotók. Az 1960-as években naponta jártam arra iskolába (merthogy a Dimitrov utcában - mai Kisboldogasszony utcában laktunk), aztán később dolgoztam is a ruházati szövetkezetben. Sajnos évek óta nem jártam Pécsett, így csak a google térképen tudok néha ellátogatni arrafelé... Üdv: Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedves emlékeket idéztek fel a képek.Nem tudom ismered-e,olvasod-e a régi Pécs blogot, ott nagyon sok régi fotó és történet található.Érdemes oda is ellátogatnod !
      És ha nem ártál Pécsett, nem nagy tragédia, mert sok minden nem olyan már, mint volt, vagy amilyennek szeretné látni az ember. Őrizd a szép emlékeket, azok kincsek !

      Törlés