2013. július 17., szerda

A 2012DA14 azonosítójú kisbolygó

Próbáljátok meg ezt a 40 mp-es videót teljes képernyősre kinagyítani, vagy ha nem sikerül, akkor ide kattintva megnézni:


A Föld is, az ég is gyönyörű...

És ez az aszteroida is:  


Más - de mégis égi dolog: mindig is voltak elképzeléseim a Föld és a Nap méretei közötti különbségről. Rengeteg csillagászati ismeretterjesztő műsort nézek - és a minap egy (szerintem) fantasztikusan jó példát láttam arra, miképp is lehet emberi ésszel felfogni ezeket a bolygó-méreteket. 
Az előadó kezébe vett egy tekegolyót - ezt, ennek méretét nagyjából mindenki ismeri, még én is - majd ezután egy kb. fél cm. átmérőjű kis kék üveggyöngyöt vett a másik kezébe. Ezt se nehéz elképzelni. És egymás közelébe tette a kettő.  Hát én nem tudom, de életemben ennyire szemléletesnek nem éreztem még a dolgot. Eddig azt szoktam mondani, porszemek vagyunk. Hát nem.....Annál is kisebbek.... 


1 megjegyzés:

  1. Nem tudom,mennyire friss a történet (én épp' tegnap néztem a tv-ben) pl. a Szaturnusz gyűrűjei közül ( Az E-gyűrűn) van az Enceladus... aztán lehet,hogy ott is megélnénk ! (?)
    Más : legalább- talán - eljutottam addig, hogy "megértettem" a gyűrűket ? - (bár ismerjem el, eddig sem hiányzott pl. ez a tudás sem.) :-)

    VálaszTörlés