2013. július 9., kedd

Melegszik...



Nem fogom – szerencsére és remélem – megélni, hogy olyan fokú legyen a globális felmelegedés – amit jósolnak a tudósok. De azért egy-egy film láttán bizony elgondolkodom, miképp is fog változni a világ. Mert fog. Eddig is tette. Épp arról láttam egy filmet, hogy különféle helyszíneken különféle nemzetiségű tudósok azt vizsgálják, miképp változik az állatok élettere a melegedés miatt. Pl. egyes békák, kis rágcsálók, sőt egy bizonyos medvefajta is már magasabbra „költözött” mint ami azelőtt a megszokott területe volt. A jegesmedvék és fókák, pingvinek, sarki-rókák bizonytalan jövőjéről a jég eltűnését követően, már sokat hallottunk.

De a meleg nem csak a jég elolvadását jelenti, hanem világviszonylatban a hőmérséklet emelkedését is és az elsivatagosodást is. Szeretem is az olyan filmeket, ahol felgyorsítva mutatják azt a változást, ami évmilliók alatt történt. Tényleg, mintha Isten labdája lenne a földgolyó, amire ilyen-olyan ábrákat fest, majd összemaszatolja az egészet, vagy ide-oda tologatja a kontinenseket. Kétségtelen, fennállása óta rengeteget változott már a bolygónk. Nem sorolom, mindenki tudja – csak abban nem  vagyok egészen biztos, hogy miképp fog a következő "átrendezés" minket, embereket érinteni ?

Azon is szoktam töprengeni, hogy vajon igaz-e, hogy az én vacak öreg autóm kipufogógáza, miatt fog egyszer tönkremenni itt minden ? Nem csak az a helyzet, hogy  nagyzási mániánkban azt hisszük, hogy még a Földet is képesek lennénk tönkretenni ? Elnézem néha hajnalok hajnalán a BR.tvadón az ISS képeit a Földről. Ember sehol se látszik. Nyomai se nagyon – talán ha kicsit bezoomol a fényképező, akkor a brazíliai őserdőpusztítás, vagy pl. a spanyol, netán holland hatalmas kiterjedésű melegházak csillanása látható. Na jó, megengedem, éjszaka látszanak a fények….De mi, emberek, vagy  (maradjunk ennél) az én öreg autóm  sehol se látszik.
Sokszor gondolom, könnyen lehet, hogy nélkülünk is megtörténnek a változások, mint ahogy meg is történtek már a Föld fennállása óta sokszor. Legfeljebb mi tűnünk el. Nem lenne nagy kár. Hiszen ha a semmiből egyszer létrejöhettünk, akkor – ha lesz elég idő rá – akár másodszor is „megteremtődhetünk”. Sőt… ki tudja, hátha nem is mi vagyunk az első „széria” ??

Néha gondolkodom ilyesmiken – akkor is, ha nincs túl sok értelme.




Kép: http://kacaj.eu/tag/fail/page/3  (Bocs, de olyan jót mosolyogtam rajta, azért került ide….)




2 megjegyzés:

  1. Íhy hagyjuk itt Magyarországot
    Ha már 2 pécsi kép is belekerült. Igaz, helyi lakosok tudnának más képeket (építményeket) "ajánlani," -minden bizonnyal.

    VálaszTörlés
  2. "Jó" képek, pláne ha a külföldiekre is rákattintasz.
    De ez lesz.
    Az biztos.

    VálaszTörlés