2013. július 19., péntek

Műtrágyázás = uránszennyezés ???





Hajam égnek állt ma, amikor értesültem arról, hogy minden foszfát tartalmú műtrágya tartalmaz uránt….
Nem vagyok vegyész és eszembe nincs vitába szállni senkivel ….de….
Az a tapasztalatom, hogy ha elkezdenek „kapargatni” valamit az életüket és a Földet féltők, és arra a gyártók és tudósok azonnal „negatív/ellentmondó/megnyugtató” választ adnak, akkor az már gyanús….

Az sem lehet teljesen véletlen, hogy az Eu is elkezdett foglalkozni a témával: 

„Következtetés
A Bizottság a kérdést az uniós műtrágyarendelet felülvizsgálatának keretében fogja megvizsgálni. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a foszfáttartalmú ásványi műtrágyákban található urán hozzájárulása az ivóvizek szennyeződéséhez – a bizonyos régiókban található természetes háttér-koncentrációkhoz képest nagyobb mértékben – aggodalomra ad okot és a helyi vagy regionális szintű intézkedések nem hatékonyak, a Bizottság fontolóra fogja venni, hogy a kérdés megoldása érdekében a foszfáttartalmú nem szerves műtrágyák urántartalma (vagy radioaktivitása) tekintetében uniós határértékre tegyen javaslatot. Mint a Bizottság minden egyes szabályozási javaslata esetében, itt is gondosan mérlegelni szükséges az intézkedés várható gazdasági, szociális és környezeti hatásait.”

Túl sok nincs fent e témában (még) a neten, de pl. itt is lehet olvasni róla:
http://www.omikk.bme.hu/collections/mgi_fulltext/kornyezet/2006/01/0112.pdf

Hát így, ennek tudatában  használjunk műtrágyát.... 

Bár, van egy érzésem, sok intézkedéssel, vagy tervvel már elkéstünk. Ha belement az az urán az ivóvízbe, akkor onnan nem tudjuk semmiféle Eu rendelettel kiimádkozni. Ott marad míg világ a világ....


3 megjegyzés:

  1. Nem fogom újra elkezdeni...
    Akit érdekelne, Googleba írja be Thomas Lück német állampolgár által benyújtott 0410/2012.sz. petíció - és megismerhető.
    ... valóban lehet,-hogy a származási helytől függően urános a műtrágya.
    Nem hinném,hogy nekünk,pécsieknek, ez különösebben jelentős lenne.
    Mellesleg l.d. pl. Háttérsugárzás Magyarországon - eléggé érdekes,hogy mi történhetett ? Budapest HM IV 799,6 nSv/h (!) (vörössel jelölve!)

    VálaszTörlés
  2. Sőt minden kőzet is tartalmaz. Hazánkban ez 0,5-5,0 g/tonna között változik, tehát az építőanyagok, a falak,a talaj, minden tartalmaz uránt. Nem kell pánikba esni, nem kell hisztériázni. Kicsit tanulmányozni kell a fizikát:
    http://wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9902/radon.html

    VálaszTörlés

  3. az állandóan frissülő háttérsugárzási adatok itt olvashatók

    KFKI Közlemény

    Én azért elgondolkodom azon, hogy a dédanyám korában nem volt annyi rákos beteg, mint manapság.
    Persze személy szerint én egyedül semmit se tehetek - még akkor se, ha mától nem használok műtrágyát. Az embereknek meg kisebb gondjuk is nagyobb, mint azzal foglalkozni, van-e urán a műtrágyában, vízben, stb-ben...

    VálaszTörlés