2013. július 23., kedd

Porcsin



Na…akkor mostantól lassabban öregszem….

Szereztem egy nagy cserpépnyi – garantáltan vegyszermentes házi termesztésű - porcsinfüvet. Ma kipróbáltam a levelét, hozzákevertem a vegyes nyári salátámhoz – meg kell mondjam, nem rontott rajta !!!

Mit lehet tudni erről a „gaz”-ról ?

Nos, többek között:
Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk számon.
A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen alfa-liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.  :-)  A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést….. (http://ircsike.webnode.hu/products/porcsinfu)

Már annyiféle gazom és gyógynövényem van, hogy lassan a „rendes” virágok kiszorulnak ebből a zsebkendőnyi kertecskémből…
Olyan igazságtalan a sors. Van, kinek ott a nagy kertje, és tele van gazzal, még lekaszálni is lusta…. én meg minden cm2-re ültetnék valamit…  :- (


A porcsin magában, meg a salátában  + pár kép a kertemből :



Véletlenül és nem készakarva lett ilyen "nemzeti színű"  :-)
Cserjés margaréta
Ez még az anyák-napi árvácska. Május óta nyílik. 
Hibiszkusz
Tatárvirág
Nyári orgona
Tölcsérjázmin - amikor átsüt a reggeli nap a tölcséren...




5 megjegyzés:

  1. Nagyon szepek a viragaid,jo lehet kinezni rajuk az ablakodbol,vagy elsetalni melletuk.
    Nekem porcsinrozsam van,hasonlo koverhusu levelekkel es szarral,es csak ugy ontja a viragokat. Vajon annak leveleibol is lehetne a salataba tenni? Batortalan vagyok az ilyenek megkostolasaval.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, ez az őszinte igazság és a neten sem találok utalást rá. Inkább keress valami tiszta helyen "gazt" (=porcsinfű) telepítsd megfelelő helyre (kertedbe, teraszra, cserépbe) és azt edd.

    VálaszTörlés
  3. Igen,azt hiszem az jobb lesz.
    Most,hogy visszagondolok,tavaly nott valami hasonlo,azt hittem a porcsinrozsa elhullajtott magjabol kelt,de miutan viragot nem hozott,kihuzigaltam. Hatha iden is kibujik :)

    VálaszTörlés
  4. Képzeld én meg a porcsinrózsa közül gyomláltam ki sokat, félre is tettem, napokig elállt, s őrizte a formáját. Végül nem volt időm társakat keresni hozzá, finom tavaszi salátához. De ami késik...

    VálaszTörlés
  5. Nekem úgy tűnik, hogy ahol egyszer megjelenik, szinte kiirthatatlan. Legalábbis a házunk előtt, a járdaszegélyen, vízlefolyóban többszöri kísérlet ellenére is évről évre megjelenik. Azt hiszem a szaporodás titka abban rejlik, hogy egymillió eszméletlenül apró, a mákszem tizedrésze méretű magocskája van. Tehát ha egyszer valahogy elülteted, van rá remény, hogy megmarad és szaporodik...

    VálaszTörlés