2015. június 7., vasárnap

Kutyás




Ezt az olvasnivaló ajánlatot kaptam @x-től. Csak tovább-ajánlani tudom mindenkinek, akár szereti Csányi Vilmost, akár nem – én mindenesetre az őt kedvelők táborába tartozom. Olvastam néhány könyvét is: Van ott valaki?/ Bukfenc és Jeromos/ Bukfenc mindent tud/ Malion és Thea, - de látom van egy csomó, amit nem ismerek, itt az ideje, hogy ezeket is kihozzam a könyvtárból.

Ízelítőül álljon itt egy kis részlet a cikkből:
„Az archaikus társadalmakban férfidominancia van. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiaknak előjogaik vannak, hanem ez a rangsor miatt alakult így. A modern társadalomban rengeteg olyan probléma van, amelynél nagyon jó lenne, ha női részvétellel menne a megoldása. A férfiak a saját hatalmi játszmáikban érdekeltek, sok a tesztoszteron, és amikor iskoláról, bölcsődéről, elesettekről van szó, ezek nem különösebben rendítik meg őket.
A hölgyek érzékenyebbek, sokkal megegyezéspártibbak, jobban reagálnak a környezet részleteire. Ez hiányzik a modern döntéshozó intézményekből. Magyarországon ez különösen rossz, elég megnézni, hány nő van a Parlamentben. Ez meg is látszik a különböző intézkedésekben: milyen nehezen lehet átverni egy olyan dolgot, hogy segítsenek az éhező a gyerekeken. Ez hihetetlen szemétség a 21. században, hogy egy ország, amely szórja a pénzt különböző célokra, nem tudja megoldani, hogy az a néhány százezer gyerek minden nap kapjon meleg ételt. Erre nincs elfogadható magyarázat vagy védekezés. Az egyik ok, hogy a döntéshozók nem érzékenyek a gyerekproblémákra. Ha a döntéshozók fele nő lenne, akkor lehet, hogy kevesebb stadion és több bölcsőde épülne.”


Végül néhány elgondolkodtató idézet tőle: (innen: http://www.citatum.hu/szerzo/Csanyi_Vilmos/3 )

„A társadalom hihetetlen mennyiségű pénzt, energiát képes ölni erőművekbe, gátakba, fegyverekbe, de valamiért nem hajlandó az oktatásra, a nevelésre, a gyermekek kultúrájának felépítésére a szükséges rávalót biztosítani. Valószínűleg azért, mert ezek hosszú távú beruházások. Egy értelmes gyermekkort nyújtó drága iskolarendszer csak 20-30 év múlva szolgálná meg az árát az emberszerű, kiegyensúlyozott, kulturált felnőttekben. Ilyen hosszú távú, nem különösebben látványos célokat a politikusok nem szeretnek zászlójukra tűzni.”
„Az ember, aki szerényen sapiensnek, bölcsnek nevezi magát, noha bolondok bolondja, képtelen korlátozni populációjának méreteit, képtelen megakadályozni a haszontalannak vagy károsnak ítélt anyagok felhalmozódását, képtelen alacsony szinten tartani az energiafelhasználását és képtelen békésen együtt élni a bioszférával, amelyből vétetett.”
„Ez a végső mentőöv: mindenki vigyázzon arra, hogy a saját története szép legyen. És amikor az utolsó lélegzetét veszi, akkor úgy emlékezzen vissza, hogy ezt érdemes volt végigcsinálni.”

4 megjegyzés:

  1. Már tegnap este (köszönöm!) átolvastam a cikket kétszer és nagon jó gondolatokat leltem benne, szimpatikus. Könyvet még nem olvastam tőle, ideje pótolnom. Különösen a kutyáról lejegyzett dolgok godolkodtattak el.
    Aztán a férfidominancia-nődominancia téma. Nos, ha a mi esetünket nézem, sajnos nem támasztják alá az ő érveit. Tudom, más összetevők is közrejátszanak.
    Nekem az a tapasztalatom, hogy akár kisebb, akár nagyobb csoportok esetén a női vezetők ( fenntebb említett előnyök hátránnyá válása miatt is) nem olyan eredményesek, mint a férfiak. Mondom/vallom ezt nő létemre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha hozzá tudsz jutni, tényleg ajánlom a könyveit, élvezetes olvasmányok.
      Hogy a "harc" férfiak és nők között miként fog alakulni, avagy eldőlni a jövőben - szerintem még titok, de úgy gondolom, a nők lesznek a "győztesek" - meglehet csak évszázadok múlva, de valami ezt súgja nekem.

      Törlés
  2. férfidominancia-nődominancia. Hú, ez érdekes. "A hölgyek érzékenyebbek, sokkal megegyezéspártibbak, jobban reagálnak a környezet részleteire." Ez nagyon szép, csak szerintem manapság már csak kevesekre igaz.
    A múltkoriban a Mekiben szoptató kismamáról megjelent cikk kapcsán olyan hozzászólásokat olvastam nők, anyák "klaviatúrájából", hogy megdöbbentem. Annyi mocskot, durvaságot, amit leírtak, rémisztő.
    A másik dolog, ami nagyon megdöbbentett, az, ahogy a nők reagálnak a nemi erőszak kapcsán. Az ember azt várná, nő létükre megértőbbek lennének az áldozatokkal, de nem, ők az áldozatot hibáztatják. Ezzel kvázi felmentést adnak az elkövetőknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne és lenne mit beszélgetni a témáról.... Tény, hogy a nők nagyon sokat változtak, még ha nem is lehet azt mondani, hogy mindenki, mindnyájan. De ha belegondolok, milyen voltam én 20 évesen és milyen egy mai 20 éves, hát (pedig nem voltam egy nyámnyila falusi kisleányka), hihetetlen nagy a változás. Öntudatosabbak, határozottabbak, persze lehet, hogy egy csomó negatívum is jár ezzel, pl. olyasmi, hogy simán lenézik, kritizálják saját nemüket (=szoptató anyuka téma) - ami azért nem feltétlenül jó, mert hát csak jobb lenne, ha a nők maradnának az érzékenyebb lelkűek.
      De az empátia NEM CSAK a nőkből hiányzik, én úgy érzem, ebben a férfiak sincsenek lemaradva. Közönyösebbek lettek az emberek, mindenki a maga bajával van elfoglalva és elsődlegesen a saját céljaiért küzd, néha minden áron..

      Törlés